Javer Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Cześć, postawiłem ostatnio moje drugie piwo, na razie z brewkitu. Working man's stout od Mangrove Jack's. Postawione 20 kwietnia, bulgotało przez około tydzień, potem się wyciszyło ale woda w rurce pokazywała że trwa dalej. W okolicach zeszłego tygodnia (1-2 maja) bulgotanie znów wróciło ( co 5-7 minut). Na powierzchni piwa z początku nic nie było, obecnie pojawiło się sporo piany, takiej samej jak z samego początku fermentacji. Zapach neutralny, nic szczególnego, wręcz mniej fermentacyjny niż z początku. Powinienem się martwić czy niech w spokoju jeszcze stoi aż płyn w rurce będzie stały i wtedy sprawdzić odfermentowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Niektóre drożdże są kapryśne i może coś takiego wystąpić. Ale czy nie podniosła się czasem temperatura w pomieszczeniu, w którym fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 9 godzin temu, Javer napisał: Cześć, postawiłem ostatnio moje drugie piwo, na razie z brewkitu. Working man's stout od Mangrove Jack's. Postawione 20 kwietnia, bulgotało przez około tydzień, potem się wyciszyło ale woda w rurce pokazywała że trwa dalej. W okolicach zeszłego tygodnia (1-2 maja) bulgotanie znów wróciło ( co 5-7 minut). Na powierzchni piwa z początku nic nie było, obecnie pojawiło się sporo piany, takiej samej jak z samego początku fermentacji. Zapach neutralny, nic szczególnego, wręcz mniej fermentacyjny niż z początku. Powinienem się martwić czy niech w spokoju jeszcze stoi aż płyn w rurce będzie stały i wtedy sprawdzić odfermentowanie? Pewnie do puchy dali angielski szczep. Tak samo miałem parę razy na FM13 Irlandzkie Ciemności - potrafią po tygodniu opaść, a po kilku dniach znowu zbudować pianę i dofermentować piwo. Więc zaczekać jeszcze - zrobić pomiar i obserwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Javer Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 @Jancewicz Temperatura jest względnie stała, zmiana max o 1 stopień w pomieszczeniu. @Undeath W takim razie czekam Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 No i jak to dalej wyglądało? Pytam z ciekawości, bo to tzw. interesujący przypadek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevilNoOne Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 no właśnie, obserwuję i czekam na dalsze rozwój wydarzeń ile sezonów to może mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi