Jump to content

Fermentacja wznowiła po czasie

Recommended Posts

Cześć,

postawiłem ostatnio moje drugie piwo, na razie z brewkitu. Working man's stout od Mangrove Jack's.

Postawione 20 kwietnia, bulgotało przez około tydzień, potem się wyciszyło ale woda w rurce pokazywała że trwa dalej. 

W okolicach zeszłego tygodnia (1-2 maja) bulgotanie znów wróciło ( co 5-7 minut).

Na powierzchni piwa z początku nic nie było, obecnie pojawiło się sporo piany, takiej samej jak z samego początku fermentacji. 
Zapach neutralny, nic szczególnego, wręcz mniej fermentacyjny niż z początku. 

Powinienem się martwić czy niech w spokoju jeszcze stoi aż płyn w rurce będzie stały i wtedy sprawdzić odfermentowanie?

Niektóre drożdże są kapryśne i może coś takiego wystąpić. Ale czy nie podniosła się czasem temperatura w pomieszczeniu, w którym fermentujesz?

9 godzin temu, Javer napisał:

Cześć,

postawiłem ostatnio moje drugie piwo, na razie z brewkitu. Working man's stout od Mangrove Jack's.

Postawione 20 kwietnia, bulgotało przez około tydzień, potem się wyciszyło ale woda w rurce pokazywała że trwa dalej. 

W okolicach zeszłego tygodnia (1-2 maja) bulgotanie znów wróciło ( co 5-7 minut).

Na powierzchni piwa z początku nic nie było, obecnie pojawiło się sporo piany, takiej samej jak z samego początku fermentacji. 
Zapach neutralny, nic szczególnego, wręcz mniej fermentacyjny niż z początku. 

Powinienem się martwić czy niech w spokoju jeszcze stoi aż płyn w rurce będzie stały i wtedy sprawdzić odfermentowanie?

Pewnie do puchy dali angielski szczep. Tak samo miałem parę razy na FM13 Irlandzkie Ciemności - potrafią po tygodniu opaść, a po kilku dniach znowu zbudować pianę i dofermentować piwo. Więc zaczekać jeszcze - zrobić pomiar i obserwować.

• 2 weeks later...