hermod Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Czy mógłbyś się podzielić namiarem na te co mają "syropek" bezglutenowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) http://www.forbake.pl/produkty1/słody-kwasy Tyle że dla nich poniżej 300 kg to detal, niechętnie to obsłużą. Trzeba by się z kilkoma ludźmi z forum zgrać i zrobić zamówienie na dwadzieścia parę baniaków różnych syropków. Ich "jasny" ekstrakt jęczmienny można porównać z zasypem Ataku Chmielu, w piekarnictwie to zupełnie jasny. Bez słodów specjalnych wyszedł mi na nim "Atak klonów" Dostałem dokumentację na maila, jak dostanę próbki to się podzielę spostrzeżeniami. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez c64club Kaniutek i hermod 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Przyznam, ze z ogromnym zainteresowaniem śledzę tę historię. I z wielkim zainteresowaniem czekam na jej dalsze losy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 10 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 (edytowane) Dalsze losy spisuję, Kaniutku: po serii perypetii ustalono, że robimy1 hl/mies na całą wycieczkę. Latem (ilościowo) więcej, zimą mniej. Jedna warka z ekstraktów tygodniowo, to są w niedzielę 3h ze sprzątaniem. 4 fermentory na okrągło (pojemników w razie W jest więcej). Butelkowanie w szkło (reprezentacyjne) i w PET, których będę miał do dyspozycji "około bardzo dużo". 1,5l PET na 10-osobową posiadówę to nie jest opakowanie hurtowe. Krótka statystyka dokonanych zakupów: -4 wiadra z pokrywami, krany, wężyki, spławiki, kapslownica, kapsle, siatki do chmielu (+ moje zabawki z warzelni, w tym refraktometr bo się ze mnie leń zrobił i spławików używam tylko awaryjnie) -piro, oxi, IPA, Starsan - w ilościach takich, że każdy starczyłby samodzielnie (któryś ze środków może nam nie przejść kontroli celnej, więc kupiłem całą gamę) -220kg ekstraktów płynnych -20 kg słodów specjalnych -4 kg chmielu różniastego -32 opakowania sucharów (US-05, S-04, T58, WB-06). Jeśli dochowam reżimu z gęstwami, to 2/3 nie otworzę, ale wolę mieć zapas. Wśród planowanych receptur wszystko od lekkich pszenic, przez golden ale, APA, IPA, stout, jakieś belgopodobne, po Old Ale i porter bałtycki (w końcu Bałtyk może być górniakiem). Zdążyłem poznać gusta uczestników, więc planuję 75% robić lekkich i wesołych z różną ilością ameryki. Za jakiś miesiąc jadę, na razie męczę swojego RIMS-a ile wlazło, nawarzę trochę piw dla znajomych, plus kilka mocarzy żeby sobie poleżakowały ten rok. Wątek o warzeniu będzie uzupełniany. Nazwa browaru już jest - Uchatka. To mój faworyt wśród tamtejszej fauny - dusza psa w ciele foki Edytowane 10 Października 2019 przez c64club Lasek, Yakubu i nify 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 10 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2019 Ja bym wzial Nottinghamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 14 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Nie bawilem się nimi. Z opisu wynika, że byłyby zamiennikiem dla US-05, tyle że głęboko odfermentowującym, czego nie jestem fanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Mega ciekawa inicjatywa. Kibicuję. W warunkach jakie opisujesz zrezygnowałbym całkowicie z kapsli, szklanych butelek i walił wszystko w pety jeśli jest ich pod dostatkiem. Przybliż proszę chociaż region w jakim będziesz bo zjada nas ciekawość. Pólkula południowa, uchatki, pingwiny, zimno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 3 godziny temu, hopek napisał: Przybliż proszę chociaż region w jakim będziesz bo zjada nas ciekawość. Pólkula południowa, uchatki, pingwiny, zimno... Kolega nie wprost co prawda, ale wystarczajaca jasno opisal dla ludzi ktorzy interesuja sie tematem. Stacja Arctowski - Wyspa Krola Jerzego. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 A na szybkie toczenie miałbyś czas przed wyjazdem? Śrutownik chce dokończyćWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 Po 10 wracam na chwile do siedziby, to moze mi sie uda jeszcze tokarke zlozyc - wrzeciono i suport leżą osobno. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. c64club Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Mały apdejt. Siedzę tu już trzy miesiące, uwarzyłem 23 piwa. Z racji ograniczonej pojemności (wiadro piwowarskie + konieczność noszenia z bulbulatorium) oraz zwiększonego zapotrzebowania w sezonie letnim, popełniłem dwa HGB, takie do wypicia na wieczór. Czyli nastaw około 16°Blg, na rozlewie rozrzedzane do 12°Blg. Ze sprzętu mam: dwa gary (co niedziela dwie warki), 6 fermentorów, wężyki, własnej roboty syfon, "około bardzo dużo" butelek PET (ekipa skrzętnie zbiera), kuchnię gazową 5x4kW+2kW, sito, worki do chmielenia, spławiki, termometry i podstawki grzejne 20W z termostatami (prod. własna). Większość fermentacji przebiega w stabilnych 17°C. Mam też pomieszczenie o stałej temperaturze +4°C, a zimą będzie jeszcze mniej choć wciąż w plusie. Trzeba być jełopem żeby w takie miejsce nie wziąć chociaz jednych drożdży lagerowych. Jak się towazrystwo domysla, mam same górne. Receptury nie są ambitne ale są smaczne. Jeszcze raz dzięki kol. @jancewicz za inspiracje do warek z syropów. Z wieeelkich planów na receptury wyszło nic (albo i więce niż planowano), ponieważ co niedzielę rano robię sesję "co mogę zrobić z tych składników" i "na co macie ochotę". Zupełny fristajl z grubsza mieszczący się w opisach stylów. Powstały więc "około-belgijskie", kilka pszenic, bierre de garde (piołun, jaśmin, jałowiec), moje ulubione jałowcowe, dwa brown portery, jeden baltic porter (trochę niedobarwiony - syropy należy mniej oszczędnie traktować najciemniejszymi słodami), kilka "około-IPA" w tym popisowy west coast, dwa kwasy. Z sukcesów: -wspaniały west coast, który jeszcze raz wstawię i jeśli wyjdzie powtarzalny, to będe w Polsce powtarzał - 3 osoby "nie lubię piwa, to smierdzi", w tej chwili już bez podpowiedzi odróżniające Belga od Polish Ale IPA i pszenicy, mające własne preferencje - 1 browar domowy założony w Turcji - 1 uczeń, któremu zostało 9 miesięcy wspólnego warzenia i raczej odpali swój browar domowy po powrocie Odkrycia: - dodatek indyjskiej kolendry (takiej o ziarnach wielkości 3-4mm) jako składnika do pszenic. Nijak się nie ma do tych dziwnie gorzkich i niearomatycznych ziarenek wielkości gorczycy, jakie zazwyczaj kupimy w markecie. Bez kryptoreklamy - przyprawy marki TRS - polecam - metodą HGB (jeśli jest jedynym "oszustwem" w procesie) można zrobić całkiem zmaczny trunek Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez c64club szczawiosław, bielok, tmk1 i 10 innych 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Kolejny apdejt. 36 warek, na zimę trochę wyhamowałem z warzeniem bo nas dziesieciu zostalo z czego jeden nie polubil piwa a rzadko. Wczoraj uwarzyliśmy 50l "jakiegoś ciemnego" bez receptury. Wiekszosci ekipy smakuja ciemne wszelakie, wsrod letnikow tez sie cieszylo powodzeniem. Plan byl inny, ale od czego jest improwizacja. Z braku słodu "brownopodobnego" uprażyłem porcję wiedeńskiego na patelni do momentu aż się równomiernie zbrązowił. Aromat to miało miły. Wiosną, gdzieś tak w pazdzierniku, odpale znowu pszenice zeby byla na powitanie letniej ekipy. Robert87, vmario i majlosz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 I jak tam ci idzie? Ucichłeś nagle i niespodziewanie, chociaż na innym forum wrzucasz zdjęcia zwierząt. Warzysz? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Na forum nie udzielałem się, nie będąc na bieżąco z warzeniem pełnosłodowym i warząc z tego co przywiozłem - głównie syropy i podstawowe chmiele. Od ostatniego wpisu powstały trzy warki, z czego dwie "szkoleniowe" z zacieraniem, ale proste. Pod koniec sierpnia całkowicie zarzuciłem browar. Zmarł nasz kolega, którego tutaj uczyłem warzenia (oraz spawania i pokrewnych), główny degustator jak też pomysłodawca paru piw. Samemu już się jakoś nie chciało chociaż wcześniej przez całe lato warzyłem bez pomocy. Magiczny plan zakładał że w Zakopanem powstanie kolejna domowa warzelnia, chłopak się przykładał do studiowania opisów stylów, do zapamiętania jak który chmiel pachnie, doglądania fermentacji itd. W sobotę zrobiłem tylko zapowiedzianą na powitanie letników pszenicę i IPA, plus piwo w stylu "Va Banque" (sprzątanie magazynu). Browar chowam do skrzyni i przygotowuję do spakowania na statek. Na przełomie wiosny i lata (połowa stycznia) zjeżdżam do Polski i wracam do regularnego warzenia. Zajrzałem dzisiaj na forum z ciekawości, a tu Twój wpis sprzed dwóch dni. Edytowane 5 Listopada 2020 przez c64club Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Przykro słyszeć tak tragicznie informacje, mam nadzieję że oprócz tej jednej złej reszta wiadomości będzie z tych dobrych... Trzymaj się tam i wracaj w całości! Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Tak, to przykra wiadomosc. Czytałem o tym na Facebooku. Szczęśliwego powrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Tak, to przykra wiadomosc. Czytałem o tym na Facebooku. Szczęśliwego powrotu.Jest jakiś link do tej wyprawy? Gdzie można ich śledzić?Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 6 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Mają profil na Facebooku, ale tam generalnie niewiele sie dzieje. O śmierci ich ratownika medycznego wyczytałem przypadkiem na profilu "To nie z mojej karetki". Edytowane 6 Listopada 2020 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Rok później, ot wrzucam dla zainteresowanych info że wróciłem Po powrocie do kraju kumulacja zdarzeń sprawiła, że browar zdeponowałem w szopie u kumpla i zupełnie nie mam warunków na jego ponowne otwarcie. Ani na warzenie, ani na fermentację, ani ostatnio na degustację wyrobów domowych czy komecyjnych. Ale kiedyś się wróci do piwa. rkkr, WojtekGaaD, Robert87 i 1 inny 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się