Gruby. Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Witam, właśnie rozlalem mgliste @anteks które stało 2 tyg na cichej, ale zostawilem sobie 4l i wrzuciłem do 2L pół pomarańczy oraz skórkę - nie wiem nawet czy to nie za dużo - ale trzeba jakoś eksperymentować, a do drugiego baniaka galantą łyżkę miodu (czytałem że lepiej aromat bo drożdże go zezra, ale to następnym razem jak kupie :)) Moje pytanie brzmi na jak dlugo zostawić to? Żeby się nie popsuło i znowu miało jakiś smak? Burzliwa 2 tyg, cicha 2tyg za nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 A ja tak z głupia frant, jako początkujący - a jak dezynfekujesz te owoce aby nie było infekcji? Bo nawet jak oblejesz je Oxi czy nawet Ace, to i tak one mają sporą florę i faunę w środku. Czy to może nie szkodzi piwu? Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Ja robiłem jedno takie piwo. Mrożone wiśnie na miesiąc. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) Normalnie owoce najlepiej potrzymać ze 2-3 tygodnie, ale przy tych ilościach co wrzuciłeś to dużo tam do przefermentowania nie ma. 5 godzin temu, Muchor napisał: A ja tak z głupia frant, jako początkujący - a jak dezynfekujesz te owoce aby nie było infekcji? Bo nawet jak oblejesz je Oxi czy nawet Ace, to i tak one mają sporą florę i faunę w środku. Czy to może nie szkodzi piwu? Ta fauna jest przeważnie neutralna smakowo i nic złego się nie dzieje. Choć jakieś tam małe ryzyko zawsze jest. Edytowane 14 Maja 2019 przez Oskaliber Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Sam miąższ to w zasadzie tylko kwestia cukru do przerobienia, inna kwestia to skórki które po jakimś czasie mogą oddać mydlane posmaki, ja przegiąłem z grejpfrutem, tydzień wystarczył i było fatalnie. Gruby. i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 W dniu 14.05.2019 o 17:01, Muchor napisał: A ja tak z głupia frant, jako początkujący - a jak dezynfekujesz te owoce aby nie było infekcji? Bo nawet jak oblejesz je Oxi czy nawet Ace, to i tak one mają sporą florę i faunę w środku. Czy to może nie szkodzi piwu? Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Umyłem po prostu, przy ilościach 2L jeśli mi coś poszłoby nie tak nie miałym żalu i tak. W dniu 15.05.2019 o 08:17, majlosz napisał: Sam miąższ to w zasadzie tylko kwestia cukru do przerobienia, inna kwestia to skórki które po jakimś czasie mogą oddać mydlane posmaki, ja przegiąłem z grejpfrutem, tydzień wystarczył i było fatalnie. Potrzymam do niedzieli w takim razie, lepiej żeby nie załapało wcale smaku niż nie mieć wcale frajdy że nie wyszło. W dniu 14.05.2019 o 22:50, Oskaliber napisał: Normalnie owoce najlepiej potrzymać ze 2-3 tygodnie, ale przy tych ilościach co wrzuciłeś to dużo tam do przefermentowania nie ma. Nie chciałem przeginać, spontaniczny ruch nawet nie czytałem wcześniej nic o tym, wczoraj czytałem dopiero o ilościach 2-3kg na 20L to i tak jest około 100-150g na litr, w moim przypadku 50g wiec troszkę zaniżyłem. Ok, dzięki Panowie wiem przynajmniej na czym stoję. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się