Jump to content

Fermentacja Brew-kitu

Recommended Posts

Witam. 

Jestem dopiero początkującym Piwowarem i zgłębiam powoli tą sztukę. 

Jaki czas trwa fermentacja brzeczki z brewkitu, drożdże S-04 ?

Co mam zrobić kiedy Fermentacja Burzliwa się zakończy, czy jest sens przelania brzeczki do nowego fermentatora na cichą fermentacje czy lepiej zostawić w starym żeby piwko się sklarowało jeśli tak to na jaki czas jak to ma wyglądać ?

Pytam bo chciałbym uniknąć granatów.

Dzięki za odpowiedź.

S-04 są dość szybkie, czasami po 4 dniach jest po robocie, ale niech Cię to nie zwiedzie. Po prostu, ustąpią oznaki fermentacji, blg zatrzyma się na konkretnym poziomie i przez kilka dni się nie zmieni, to znak, że drożdże skończyły. Oczywiście pod warunkiem, że fermentacja będzie przebiegać w prawidłowych warunkach. Jeśli nie zamierzasz chmielić na zimno + odzyskiwać drożdży, to jak najbardziej można pominąć przelewanie i po upewnieniu się, że burzliwej koniec, zrobić cold crash. Przynajmniej na 2-3 dni schłodzić do możliwie niskiej temperatury. Nie musi być koniecznie 0. Ja robiłem taki pseudo cold crash w ejlach przy ok. 8°C i też się klarowało, choć trochę dłużej. Ale najważniejsze, aby fermentacja była zakończona. Dla pewności po 3 dniach stałego blg daj mu jeszcze z tydzień i dopiero cold crash. Oczywiście cały czas zakładam, że to jakiś prosty brewkit w okolicach 12 blg.

Godzinę temu, DanielR7 napisał:

Witam. 

Jestem dopiero początkującym Piwowarem i zgłębiam powoli tą sztukę. 

Jaki czas trwa fermentacja brzeczki z brewkitu, drożdże S-04 ?

Co mam zrobić kiedy Fermentacja Burzliwa się zakończy, czy jest sens przelania brzeczki do nowego fermentatora na cichą fermentacje czy lepiej zostawić w starym żeby piwko się sklarowało jeśli tak to na jaki czas jak to ma wyglądać ?

Pytam bo chciałbym uniknąć granatów.

Dzięki za odpowiedź.

W jakiej temperaturze przeprowadzasz fermentację? S-04 są szybkie ale lubią powoli dojadać. Fermentuj 3 tygodnie jeśli utrzymujesz temp. w granicach 17C. Pod koniec, po dwóch tygodniach, możesz zwiększyć temp. do 20-21C na kilka dni po czym obniż maksymalnie na ostatnie 2 dni celem wyklarowania. Całą fermentację przeprowadź w jednym fermentorze. Co to za brewkit? 20 litrów? 

Ciężko jest utrzymać temperaturę, temperatura w pomieszczeniu jest w granicach 19-24C. Brewkit 20L Finlandia Lager 1,5 kg. Drożdże zostały dodane o godzinie 14.30 w ten poniedziałek, około godziny 22 w ten sam dzień Fermentacja się rozpoczęła. A od wczoraj zaobserwowałem zmniejszenie częstotliwości wypuszczania gazu przez rurkę fermentacyjną czy to oznacza że fermentacja się kończy ? Na internecie wyczytałem że taka fermentacja trwa 4-7 dni i potem można przelewać czy to prawda ?

Nie wierz we wszystko co przeczytasz w internecie - Paolo Coelho.

Fermentacja się skończy wtedy, kiedy się skończy. S-04 większość cukrów przejadają dość szybko, ale bywa że długo dojadają resztki (nawet 3-4 tygodnie). Ponadto po zakończeniu fermentacji drożdże potrzebują kilku dni na posprzątanie po sobie.

14 godzin temu, kamilg20 napisał:

Przynajmniej na 2-3 dni schłodzić do możliwie niskiej temperatury. Nie musi być koniecznie 0. Ja robiłem taki pseudo cold crash w ejlach przy ok. 8°C i też się klarowało, choć trochę dłużej.

Czyli jak fermentacja burzliwa sie zakończy cały fermentator poddać schłodzeniu na około 3 dni w temperaturze około 0 C po to aby piwko się sklarowało. Czy można od razu przelać do butelek żeby się sklarowało ? Czy klarowanie jest w ogóle potrzebne i co daje ? Czy warto jest otworzyć fermentator i pomieszać w celu dodania powietrza dla drożdży ?

Jak mierząc poziom Blg czy wszystko musi być zdezynfekowane od bakteri nawet balingomierz ?

Zanim schłodzisz to przeprowadź cichą w tym samym wiadrze. Dalej się zgadza. Cały fermentor z młodym piwem do cold crashu. Klarowanie jest po to, żeby piwo było klarowne ? Mniejszy sens jest robić to w butelkach, bo m.in. chyba o to chodzi, żeby w butelce było mniej osadu. Nie. Klarowanie nie jest potrzebne. Wpływa głównie na efekt wizualny. Chcesz mieć bardziej mętne piwo lub Ci to nie przeszkadza - nie klarujesz. Chociaż po pewnym czasie i tak wyklaruje się w butelce, ale z grubym osadem na dnie. Także zrobisz jak uważasz. Absolutnie nie mieszaj fermentorem po fermentacji (napowietrzamy tylko przed rozpoczęciem fermentacji burzliwej). Drożdżom to niepotrzebne, a bakteriom pomoże. Wszystko co wkładasz do wystudzonej brzeczki nastawnej lub piwa musi być zdezynfekowane.

P.S. tylko nie nazywaj tego piwa lagerem, jak podano na puszcze ?

Edited by kamilg20

Witam. 

Dzisiaj zrobiłem pomiar piwa i wskazało na 5 Blg, po otworzeniu było czuć lekko taki zapach bimbru ale po spróbowania smaku jest całkiem dobrze biorąc pod uwagę że piwko jeszcze fermentuje. 

Czy jest taka możliwość że drożdże mogą zacząć umierać i zepsuć smak piwka jeśli będzie stało za długo w fermentorze? 

9 minut temu, DanielR7 napisał:

Witam. 

Dzisiaj zrobiłem pomiar piwa i wskazało na 5 Blg, po otworzeniu było czuć lekko taki zapach bimbru ale po spróbowania smaku jest całkiem dobrze biorąc pod uwagę że piwko jeszcze fermentuje. 

Czy jest taka możliwość że drożdże mogą zacząć umierać i zepsuć smak piwka jeśli będzie stało za długo w fermentorze?  

musiało by stać kilka miesięcy...

10 minut temu, DanielR7 napisał:

Witam. 

Po kilku miesiącach możesz zacząć się nad tym zastanawiać ;)

Edited by punix

3 minuty temu, DanielR7 napisał:

A jak to jest z tymi granatami co trzeba zrobić idealnie żeby butelki nie strzelał? 

Czy jest ryzyko że jak zrobię wszystko dobrze i tak może strzelić? 

Jeśli drożdże skończą fermentację i nie przesadzisz z ilością surowca do refermentacji, wszystko powinno być ok. Zawsze jest minimalne ryzyko infekcji w pojedynczej butelce albo uszkodzonej butelki, z drugiej strony w sklepowych też od czasu do czasu zdarzają się granaty. 

Oblicz dobrze ilość surowca do refermentacji za pomocą dedykowanych kalkulatorów (dostępne w internecie); jeżeli będziesz robił syrop, to dobrze rozmieszaj go w piwie przed rozlewem. Jeśli syrop będzie zbyt gęsty i źle go rozmieszasz, to mogą powstać granaty z niektórych butelek. No i oczywiście wszystko co ma kontakt z piwem zdezynfekowane.

Od wczoraj kiedy zmierzyłem poziom Blg nie widać jak ucieka gaz w rurce fermentacyjnej czy to dobrze ?

Czy dobrze wypełniłem dane w tabeli ? Ilość pakowanego piwa dałem 40 bo 40 browarów wyjdzie po 0,5L.  Czy poziom CO2 samemu się wybiera ?

Screenshot_4.png

Edited by DanielR7

Możesz sobie poziom nagazowania zrobić jaki chcesz. Lepiej nie przekraczać 3,0 bo butelki jednorazowe niekoniecznie muszą wytrzymać wyższego ciśnienia. I tak nie robisz piwa stylowego więc obojętne jak nagazujesz.

16 godzin temu, DanielR7 napisał:

Od wczoraj kiedy zmierzyłem poziom Blg nie widać jak ucieka gaz w rurce fermentacyjnej czy to dobrze ?

Czy dobrze wypełniłem dane w tabeli ? Ilość pakowanego piwa dałem 40 bo 40 browarów wyjdzie po 0,5L.  Czy poziom CO2 samemu się wybiera ?

Screenshot_4.png

Z tego co piszesz to masz 20 litrów. Więc wpisujesz 20, a nie 40. I właśnie przez taką pomyłkę miałbyś granaty ;)

Formularz powinien być zrozumiały - wystarczy w nawiasie opisać, że ilość piwa podajemy w litrach, i wystarczy. Taki brak jednostki jest zwyczajnie niechlujny.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, Muchor napisał:

Formularz powinien być zrozumiały - wystarczy w nawiasie opisać, że ilość piwa podajemy w litrach, i wystarczy. Taki brak jednostki jest zwyczajnie niechlujny.

Przecież w pierwszej komórce wybierasz jednostki miar...

Masz rację - oczywiście. Tylko doświadczenie pokazuje, że warto takie rzeczy powtarzać na każdej stronie. Wyobraź sobie, że wypełniasz formularz, i w trakcie coś cię rozprasza - to wtedy na kolejnej stronie możesz już nie pamiętać co wybrałeś kwadrans temu. A to przecież w sumie niewiele kosztuje.

• 3 weeks later...

Witam, piwo wyszło bardzo dobre w smaku jak na pierwszy raz, ale po otworzeniu piwa, piwo robi dużo piany nawet jak otworzę delikatnie jest to nie spotykane w browarach sklepowych czy to jest problem i dla czego tak się dzieje? 

I jeszcze jedno kupiłem ostatnio BA brewkit plus 1kg i jak widać na obrazku nie jest zamknięty hermetycznie i niewiem jak długo tak stoi taki mi wysłali czy coś można z tego zrobić czy do śmietnika? 

IMG_20190606_142707.jpg

11 minut temu, DanielR7 napisał:

Witam, piwo wyszło bardzo dobre w smaku jak na pierwszy raz, ale po otworzeniu piwa, piwo robi dużo piany nawet jak otworzę delikatnie jest to nie spotykane w browarach sklepowych czy to jest problem i dla czego tak się dzieje?  

I jeszcze jedno kupiłem ostatnio BA brewkit plus 1kg i jak widać na obrazku nie jest zamknięty hermetycznie i niewiem jak długo tak stoi taki mi wysłali czy coś można z tego zrobić czy do śmietnika?  

Schłodziłeś porządnie przed otwarciem? Powodów może być kilka - zabutelkowałeś niedofermentowane piwo, przesadziłeś z ilością surowca do refermentacji, nie odfiltrowałeś chmielu (jeśli chmieliłeś na zimno), ewentualnie jakaś infekcja.

38 minut temu, DanielR7 napisał:

A co z tym BA brewkit plus 1kg  ryzykować czy lepiej do śmietnika ? 

Z brewkitami nie miałem do czynienia, może wypowie się jeszcze ktoś inny.

Otworzyć i ocenić zawsze można, jak nie ma pleśni, dobrze pachnie i smakuje, tobym raczej użył.