Muchor Opublikowano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2019 Jeżeli by była jakaś infekcja to zobaczysz i poczujesz. Ewentualnych bakterii nie ma się co obawiać bo i tak przegotujesz brewkit po dolaniu wody. Także spróbuj. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 12 godzin temu, DanielR7 napisał: A co z tym BA brewkit plus 1kg ryzykować czy lepiej do śmietnika ? Ten brewkit plus to zapewne mieszanka suchego ekstraktu słodowego i glukozy co teoretycznie nie musi być przechowywane w jakichś specjalnych warunkach. Powąchaj, jeśli nie wyczuwasz nic niepokojącego to spokojnie możesz użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz23 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam. Mam problem z moim nastawem, piwo na początku ładnie fermentowało, po 9 dniach gdy piana opadła i przestało bulgotać zmierzyłem cukromierzem i było 20 blg, kolejny pomiar zrobiłem po tygodniu i dalej jest 20 blg, wie ktoś może co mogło się stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam. Mam problem z moim nastawem, piwo na początku ładnie fermentowało, po 9 dniach gdy piana opadła i przestało bulgotać zmierzyłem cukromierzem i było 20 blg, kolejny pomiar zrobiłem po tygodniu i dalej jest 20 blg, wie ktoś może co mogło się stać? Coś jest nie tak. 20 blg to bardzo wysoki ekstrakt, tego się normalnie nie dostanie z brewkita, nawet jeśli dodasz kilo cukru. Może dałeś za mało wody? Przy takim ekstrakcie drożdże z torebki mogą nie ruszyć. Jesteś pewny tego pomiaru? Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Stawiam na przesuniętą w cukromierzu skalę. Idź, kup sobie drugi, albo lepiej refraktometr. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepanq Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Jaki to był brewkit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz23 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Sprawdziłem drugim areometrem i wyszło 4 blg, sprawdziłem jeszcze obydwa cukromierze w czystej wodzie i obydwa pokazywały 0, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz23 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Mogę jeszcze jakoś sprawdzić ten cukromierz, bo nie chcę 3 kupować, a brewkit to irish stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 17 godzin temu, lukasz23 napisał: po 9 dniach gdy piana opadła i przestało bulgotać zmierzyłem cukromierzem i było 20 blg, kolejny pomiar zrobiłem po tygodniu i dalej jest 20 blg, wie ktoś może co mogło się stać 14 minut temu, lukasz23 napisał: Sprawdziłem drugim areometrem i wyszło 4 blg Rozumiemy, że problem rozwiązany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Używaj tego co ci pokazał 4 blg. A przy nastepnych zakupach, kup sobie https://m.pl.aliexpress.com/item/32830187980.html?pid=808_0016_0201&spm=a2g0n.search-amp.list.32830187980&aff_trace_key=2bae203e682d43a1a19c2349b7cbf4a3-1577302523067-01020-bFHHznyG&aff_platform=msite&m_page_id=4846amp-mtcCFDoSctwByc-igEcBFA1577786847366&browser_id=0e9d1866fbca4161b49446da0bad9849&is_c=N&gclid=null Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz23 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Czyli mogę już butelkować jak mam 4 blg, jeszcze jedno pytanie ile dodać cukru do refermentacji (mam czystą glukozę) do butelki 0,5 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Wg tradycji, możesz butelkować, jeśli blg nie spada przez co najmniej 3 dni. A ilość cukru do refermentacji policzysz sobie ogolnie dostępnymi online kalkulatorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 23 godziny temu, lukasz23 napisał: Sprawdziłem drugim areometrem i wyszło 4 blg, sprawdziłem jeszcze obydwa cukromierze w czystej wodzie i obydwa pokazywały 0, Czy ten drugi cukromierz nie ma czasem skali w OG zamiast Blg? Wstawisz zdjęcie obu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Jeżeli chodzi o zakupy na Ali, to polecam raczej tę pozycję: US $9.54 56%OFF | Beer Wort Refractometer Dual Scale - Specific Gravity 1.000-1.300 and Brix 0-32%, Replaces Homebrew Hydrometer 56%offhttps://s.click.aliexpress.com/e/kGMczpqVdBo tutaj koszt przesyłki jest już wliczony i taniej wychodzi. A wydaje mi się, że to jest ten sam sprzęt. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Lysander_20 i Kaniutek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się