Jump to content

mech irlandzki - czy trzeba go rehydratować?


Recommended Posts

Witam

Ostatnio przeglądałem forum homebrewtalk pod kątem mchu irlandzkiego i zauważyłem, że spora część użytkowników dodawała mech do brzeczki bez uwadniania. Czy ktoś sprawdził na swoim piwie taki proceder? Zupełnie nie znam się na chemii i większości nauk ścisłych i nie mam pojęcia skąd zalecenie aby mech irlandzki moczyć w wodzie przed dodaniem do brzeczki, ale na pewno nie jest ono bezpodstawne... Jak więc robicie w swoim warzeniu? Czy jeśli zapomnę uwodnić ten dodatek to czy muszę zwiększyć jego ilość np. dwie łyżeczki zamiast jednej?

Link to comment
Share on other sites

A to trzeba uwodnić? ;)

 

Ja sypałem bez.

też było takie moje pierwsze zdanie jak zobaczyłem, że trzeba uwadniać :) na instrukcji tego co miałem nie było nic o rehydracji.

Link to comment
Share on other sites

W sumie następnym razem spróbuję uwodnić. Nie wiem, czy wytrącenie dużo większej ilości białek było wynikiem użycia mchu, czy też intensywnego gotowania na taborecie gazowym. W każdym razie na gazówce, bez mchu było ich mniej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.