Skocz do zawartości

mech irlandzki - czy trzeba go rehydratować?


slotish

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio przeglądałem forum homebrewtalk pod kątem mchu irlandzkiego i zauważyłem, że spora część użytkowników dodawała mech do brzeczki bez uwadniania. Czy ktoś sprawdził na swoim piwie taki proceder? Zupełnie nie znam się na chemii i większości nauk ścisłych i nie mam pojęcia skąd zalecenie aby mech irlandzki moczyć w wodzie przed dodaniem do brzeczki, ale na pewno nie jest ono bezpodstawne... Jak więc robicie w swoim warzeniu? Czy jeśli zapomnę uwodnić ten dodatek to czy muszę zwiększyć jego ilość np. dwie łyżeczki zamiast jednej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie następnym razem spróbuję uwodnić. Nie wiem, czy wytrącenie dużo większej ilości białek było wynikiem użycia mchu, czy też intensywnego gotowania na taborecie gazowym. W każdym razie na gazówce, bez mchu było ich mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.