slotish Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Witam Ostatnio przeglądałem forum homebrewtalk pod kątem mchu irlandzkiego i zauważyłem, że spora część użytkowników dodawała mech do brzeczki bez uwadniania. Czy ktoś sprawdził na swoim piwie taki proceder? Zupełnie nie znam się na chemii i większości nauk ścisłych i nie mam pojęcia skąd zalecenie aby mech irlandzki moczyć w wodzie przed dodaniem do brzeczki, ale na pewno nie jest ono bezpodstawne... Jak więc robicie w swoim warzeniu? Czy jeśli zapomnę uwodnić ten dodatek to czy muszę zwiększyć jego ilość np. dwie łyżeczki zamiast jednej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 ja nigdy nie uwadniałem, wiec trudno mi powiedzieć czy to robi jakaś różnice. Moje piwa są klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 jaką dawkę stosujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 3-4 gramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Też uwadniam, ale trudno powiedzieć co to pomaga, nie widziałem żadnych miarodajnych eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A to trzeba uwodnić? Ja sypałem bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A to trzeba uwodnić? Ja sypałem bez. też było takie moje pierwsze zdanie jak zobaczyłem, że trzeba uwadniać na instrukcji tego co miałem nie było nic o rehydracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 W sumie następnym razem spróbuję uwodnić. Nie wiem, czy wytrącenie dużo większej ilości białek było wynikiem użycia mchu, czy też intensywnego gotowania na taborecie gazowym. W każdym razie na gazówce, bez mchu było ich mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się