Bogumił MC Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Cześć! Mam taki problem, że robiąc piwko Dark Ale z Coopersa podczas fermentacji obniżyłem temperaturę do 12 stopni - nieświadomie i przerwała mi się burzliwa fermentacja. Czy zadać jeszcze raz drożdże? Czy jest to zmarnowane już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) W której dobie fermentacji to się stało? Od jakie T zaczałeś. Jakie BLG początkowe, na ilu się zatrzymało (jeśli mierzyłeś). Ja bym nie panikował, nie dodawał nowych drożdży a na pewno nie na zmarnowanie. Brytyjskie drożdże i w 12°C potrafią zrobić robotę. Edytowane 30 Maja 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Nie mierzyłem BLG. Temperatura miała być 18 stopni. Po pierwszej dobie burzliwej fermentacji ładnie wszystko się robiło. Przypuszczam, że podczas drugiej doby temperaturę doprowadziłem do 12 stopni i trzy dni tak leżało i wszystko zdechło. Teraz osiągnąłem 20 stopni ale już drugi dzień nic się nie dzieje. Jeśli chodzi o drożdże to takie jak były załączone do brew kitu, szczerze to nie wiem jakie to dokładnie były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Skąd wiesz że nic się nie dzieje? Zabujaj fermentatorem, trzymaj się tych 20, możesz nawet podnieść do 21-22. A za tydzień, czyli tak po dwóch tygodniach fermentacji zmierz blg. 12° raczej drożdżom krzywdy nie zrobiło. A - jaka była temperatura w pierwszej dobie? Bo że miała być 18, nie znaczy że była. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Bo po pierwszej dobie pieniło się bardzo ładnie, po zmniejszeniu temperatury w ogóle zaprzestało. Miało być 18 stopni - ja drożdże dodałem jak było 19 a później mogła podskoczyć troszkę stąd starałem się ją zbić ale zdeczka przesadziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 26 minut temu, Bogumił MC napisał: Nie mierzyłem BLG. No to trochę kłopot. Niemniej ja bym zostawił jeszcze tydzień - dwa w wiadrze w T pokojowej i lał do butelek. Dobrego piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Dziękuje za szybki feedback - tak też zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 31 minut temu, Bogumił MC napisał: Nie mierzyłem BLG. To zmierz teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, dirk gently napisał: To zmierz teraz. Teraz jest 22 stopnie i koło 8 blg, leży spokojnie, bez burzliwej fermentacji. Edytowane 30 Maja 2019 przez Bogumił MC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 A ile litrów brzeczki i ile cukru/ekstraktu dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasekr Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Wrzuciłem raz gęstwę S-23 do porteru i źle nastawiłem lodówkę - tak na 0-2oC, zorientowałem się dopiero po ok 6 dniach, podkręciłem na 10oC i fermentacja ruszyła, piwo dało się wypić - Twoje też powinno ruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 W dniu 31.05.2019 o 11:10, dirk gently napisał: A ile litrów brzeczki i ile cukru/ekstraktu dałeś? Mam 20 litrów. Dałem 750 gramów ekstraktu slodowego ciemnego i 200 gram cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 W dniu 31.05.2019 o 14:07, wojtasekr napisał: Wrzuciłem raz gęstwę S-23 do porteru i źle nastawiłem lodówkę - tak na 0-2oC, zorientowałem się dopiero po ok 6 dniach, podkręciłem na 10oC i fermentacja ruszyła, piwo dało się wypić - Twoje też powinno ruszyć Od 3 dni mam 22 stopnie i nic nie ruszyło. Co się stanie jeśli dodam nowych drożdży np us-05 fermentisa? Tak z pół paczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Czyli startowałeś z ok 10 Blg, a teraz masz 8. A czym mierzysz Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Czymś podobnym do tego: https://browamator.pl/areometr-uniwersalny-hobby-zakres-0-20-termom,3,21,4251 Wrzuciłem to do całości i czekałem aż ustabilizuje się stan. Nie mam cylindru do pomiaru więc najpierw myłem miernik w oxi. Wiem, że wszystko na opak robię, ale przy następnej próbię nauczę się na błędach przynajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 W dniu 3.06.2019 o 09:04, dirk gently napisał: Czyli startowałeś z ok 10 Blg, a teraz masz 8. A czym mierzysz Blg? Teraz już zeszło do niecałych 4 blg przy 22 stopniach. Postaram się zejść spowrotem do 18 stopni i przetrzymac jeszcze kilka dni a później rozlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 W tym momencie nie ma sensu obniżać temperatury, tylko spowolnisz albo uśpisz drożdże. Zostaw tak, jak jest, co najwyżej możesz na koniec zrobić cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 5 minut temu, punix napisał: W tym momencie nie ma sensu obniżać temperatury, tylko spowolnisz albo uśpisz drożdże. Zostaw tak, jak jest, co najwyżej możesz na koniec zrobić cold crash. OK, jeśli miałbym znowu męczyć te drożdże to niech będzie jak mówisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Siemka, po kolejnym tygodniu niestety zatrzymało mi się na 3 BLG i bardzo pachnie drożdżami. Co z tym zrobić, czy rozlewać do butelek mimo dużego BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 2 godziny temu, Bogumił MC napisał: Siemka, po kolejnym tygodniu niestety zatrzymało mi się na 3 BLG i bardzo pachnie drożdżami. Co z tym zrobić, czy rozlewać do butelek mimo dużego BLG? Zapach drożdży na tym etapie to nic nadzwyczajnego. A 3blg to wcale nie taki najgorszy wynik. Ja bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogumił MC Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 4 minuty temu, Jancewicz napisał: Zapach drożdży na tym etapie to nic nadzwyczajnego. A 3blg to wcale nie taki najgorszy wynik. Ja bym butelkował. Dobra, to będę butelkował. Spróbujemy, zobaczymy. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi