tomi1982 Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Hi Mam zamiar zrobic warke 25l pszenicznego, z zeszlego sezonu pozostalo mi 1,7kg psznicy i myslalem dodac 1,3kg pszenicy nieslodowanej i 3kg słódu pilzneńskiego. Nigdy nie dawalem nie slodowanych wiec mam pytanie: jaki wplyw ma to na piwo i ile %ualnie moge dodac nieslodowanych ? Dziekuje za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_niesłodowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 ? Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Ja mam podobną sytuację... planuje wita: 2kg pilzneńskiego i 1,8kg pszenicy niesłodowanej.... zapomniałem i oba słody zmieszałem razem przy śrutowaniu... więc kleikowanie samej pszenicy już odpada... przeglądając notatki innych Piwowarów kilka razy widziałem receptury, w których oba te słody są zacierane bez kleikowania pszenicy... planuję więc zacierać wg. schematu 62°C - 45min i 72°C - 45min... próby jodowej nie będę wykonywał bo nie mam jak Czy taki tok postępowania jest ok? Czy może dla pewności jeszcze wydłużyć drugą przerwę do np. 60 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 2 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/ Taka długość przerw jaką podałeś powinna być ok. Ważne żeby nie poprzestać na 6x stopniach, tylko zrobić tę przerwę 72 przy zacieraniu. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń z zacieraniem wita. rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się