Skocz do zawartości

pszeniczne a nieslodowana pszenica ...


tomi1982

Rekomendowane odpowiedzi

Hi

 

Mam zamiar zrobic warke 25l pszenicznego, z zeszlego sezonu pozostalo mi 1,7kg psznicy i myslalem dodac 1,3kg pszenicy nieslodowanej i 3kg słódu pilzneńskiego.

Nigdy nie dawalem nie slodowanych wiec mam pytanie: jaki wplyw ma to na piwo i ile %ualnie moge dodac nieslodowanych ?

 

Dziekuje za podpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podobną sytuację... planuje wita: 2kg pilzneńskiego i 1,8kg pszenicy niesłodowanej.... zapomniałem i oba słody zmieszałem razem przy śrutowaniu... więc kleikowanie samej pszenicy już odpada... przeglądając notatki innych Piwowarów kilka razy widziałem receptury, w których oba te słody są zacierane bez kleikowania pszenicy... planuję więc zacierać wg. schematu 62°C - 45min i 72°C - 45min... próby jodowej nie będę wykonywał bo nie mam jak :)

Czy taki tok postępowania jest ok? Czy może dla pewności jeszcze wydłużyć drugą przerwę do np. 60 min?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/

 

Taka długość przerw jaką podałeś powinna być ok. Ważne żeby nie poprzestać na 6x stopniach, tylko zrobić tę przerwę 72 przy zacieraniu. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń z zacieraniem wita. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.