olo333 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Podejrzewam, że gaz ci wypycha cukromierz i masz tam raczej 2 blg. Na drugi raz zamieszaj nim w cylindrze tak jak łyżeczką herbatę, żeby bąbelki się uniosły. Jak jest 2 blg to bym butelkował. 4 g na butelkę będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annura Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Poczekaj jeszcze 2-3 dni jak nie spadnie butelkuj ps bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji , sprawdzaj balingomierzem może bulkać w najlepsze gdy fermentacja się skończyła? i przy okazji: Moja pszenica po gotowaniu miała 11°Blg. Po 7 dniach fermentacji (WB-06) chcę zmierzyć ponownie °Blg (bo nie bulka od dwóch dni). Czy jak będzie w granicach 3°Blg to mogę już butelkować czy czekać jeden dzień i zmierzyć ponownie? (nie chcę cichej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Brak bulkania to nie jest żaden objaw skończonej fermentacji. Mierz 2-3 dni pod rząd i sprawdzaj czy się zmienia °Blg. Jeśli tak to musi dofermentować, jak nie to możesz przelewać do butelek. Jest to konieczne żeby sprawdzić bo czasem można przeczytać o zakażonym piwie, które zeszło do 0°Blg, a w butelkach jak dodasz surowiec i dodatkowo zejdzie z 3°Blg do 0°Blg to masz pewne granaty (oczywiście nie życzę zakażenia ale jednak powinno się przyjmować najgorszy scenariusz ) Edytowane 8 Lipca 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Moja pszenica po gotowaniu miała 11°Blg.Po 7 dniach fermentacji (WB-06) chcę zmierzyć ponownie °Blg (bo nie bulka od dwóch dni). Czy jak będzie w granicach 3°Blg to mogę już butelkować czy czekać jeden dzień i zmierzyć ponownie? (nie chcę cichej). Cichej nie musisz robić, ale przy tych drożdżach nie można się śpieszyć. Potrafią odfermentować głęboko, nieraz końcówka fermentacji jest powolna, ciężko ocenić jej koniec, lepiej niech dofermentuje w fermentatorze niż w butelkach, bo mogą wyjść granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Cześć, piszę tutaj bo nie chcę zakładać nowego tematu. Mój Weizenbock (http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/weizenbock_16_blg) Z początkowego Blg 18 (drożdże zadane w nocy z 13 na 14 kwietnia) w okolicach 18 kwietnia zatrzymał się na Blg 7,5. Robiłem pomiar co 2-3 dni i jak na razie ciągle ta sama wartość. Użyte drożdże to MauriBrew WEISS - Y1433. Temperatura fermentacji 20-21stopni. Mieszałem trochę zbiornikiem i dodałem trochę suchych drożdży. Dać sobie spokój i zlać na cichą czy jeszcze powalczyć? Mam fermentującą obok warkę na tych samych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Nawet przy 18Blg początkowym , to 7,5 to zdecydowanie za dużo. Temperaturę masz dobrą. A skalowałeś cukromierz ? Czy pokazuje 0 dla wody o temperaturze 20 stopni C ? Zlewanie na cichą na pewno nie pomoże w odfermentowaniu do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) MauriBrew WEISS - Y1433 są dość leniwe, ja po 18 dniach dopiero zlewałem na cichą. Za to odwdzięczają się oczekiwanymi smakami w gotowym piwie. Stanowczo jeszcze bym potrzymał na burzliwej. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 MauriBrew WEISS - Y1433 są dość leniwe, ja po 18 dniach dopiero zlewałem na cichą. Za to odwdzięczają się oczekiwanymi smakami w gotowym piwie. Stanowczo jeszcze bym potrzymał na burzliwej. Potrzymałem - dziś mija 22 dzień burzliwej. Już szykowałem się do czyszczenia fermentora na cicha gdy zobaczyłem takie coś: dodam, że jeszcze kilka dni temu powierzchnia była zupełnie gładka. Chyba jeszcze te kilka dni sobie pofermentuje na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 22 dni na burzliwej to troche dużo.... jak w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 22 dni na burzliwej to troche dużo.... jak w smaku? Hmm.. jak to młode piwo:) Zmierzyłem - ciągle 7,5 Blg. Dam mu jeszcze z 2-3 dni i leję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Przy przelewaniu na cichą zaciągnij trochę drożdży. Czasem to powoduje, że na cichej zejdzie jeszcze trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Mnie Weizenbock zeszedł chyba do 5 i długo go trzymałem na burzliwej zanim zlałem na cichą.W fermentatorach przeleżał chyba z półtora miesiąca ale przy butelkowaniu zaimponował mi smakiem.Warto może poczekać,zawsze drożdże coś tam popracują dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Robiłem zestaw z browamatora AIPA. Drożdże US-05, zacierane w temperaturze 65 stopni, Blg początkowe 14,8 i 7 dnia przelałem na cichą przy Blg 7,4. I tak już pozostało od kilku dni ani drgnie mimo próby też napowietrzania. Chyba zbyt wcześnie przelałem na cichą. Da się jeszcze je uratować? Może spróbować dodać drożdży i może jeszcze fermentacja ruszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Drożdże US-05, Uwodniłeś drożdże przed dodaniem do brzeczki i czy napowietrzałeś brzeczkę, czy fermentacja ładnie ruszyła i w jakiej temperaturze? 7 dnia przelałem na cichą przy Blg 7,4. I tak już pozostało od kilku dni ani drgnie mimo próby też napowietrzania Zrobiłeś tylko jeden pomiar, czy to 7,4 Blg było stałe już od kilku pomiarów?, Sprawdź balingometr na czystej wodzie i sprawdź również termometr, który używałeś do zacierania. Być może termometr zafałszowuje i zacierałeś na słodko, stąd takie płytkie odfermentowanie. Może sam pomiar Blg był źle przeprowadzony. Chyba zbyt wcześnie przelałem na cichą. Da się jeszcze je uratować? Może spróbować dodać drożdży i może jeszcze fermentacja ruszy? Podstawową oznaką zakończenia fermentacji burzliwej jest stałe, niezmienne Blg, teoretycznie 7 dni powinno wystarczyć, ale to tylko teoria. Uważam, że nowej porcji drożdży nie ma sensu już dodawać, jeśli fermentacja ruszyła bez problemu to drożdży jest wystarczająca ilość i dodanie nowej porcji niczego nie zmieni, a poza tym napowietrzanie na tym etapie jest już niewskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Zacznij od sprawdzenia cukromierza na wodzie o temperaturze 20°C. Moze odczyty sa błędne Odlej trochę brzeczki i zrób szybki test fermentacji (FFT - fast ferment test) np. drożdżami piekarskimi http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Drożdże były oczywiście rehydratowane. Blg nie sprawdzałem wcześniej. Dopiero przy przelewaniu na cichą, więc nie wiem czy utrzymywało się tak przez kilka dni. Fermentacja była w temperaturze 19 stopnie i przebiegała w miarę sprawnie, przy przelewaniu na cichą drożdże były na dnie, nie było już oznak dalszej fermentacji. Blg sprawdzałem refraktometrem ale porównywałem też z ballingometrem, odczyt był taki sam. Termometru nie sprawdzałem. I najważniejsze pytanie czy jest szansa że w brzeczce jest wystarczająca ilość drożdży żeby wznowić fermentację czy raczej drożdże już niczego tutaj nie zrobią? Edytowane 28 Października 2013 przez leeroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) ... Edytowane 28 Października 2013 przez leeroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 A czy pamietasz dokładną wartość odczytu na refraktometrze? Wg jakiej skali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 A czy pamietasz dokładną wartość odczytu na refraktometrze? Wg jakiej skali? Na początku było 14,8 Blg, dekantowałem na cichą przy Blg 7,4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 No to wg mnie uzyskałeś wartość 2,5 BLG po fermentacji burzliwej. Czy użyłeś kalkulatora do przeliczenia wskazania refraktometru? Może odczytałeś wskazania ballingomierza niezbyt dokładnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 No to wg mnie uzyskałeś wartość 2,5 BLG po fermentacji burzliwej. Czy użyłeś kalkulatora do przeliczenia wskazania refraktometru? Może odczytałeś wskazania ballingomierza niezbyt dokładnie? Możesz rozwinąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Refraktometr pokazuje prawidłowy odczyt w środowisku "bezalkoholowym". Jeżeli używasz go po fermentacji wtedy należy dokonać przeliczeń, w wyniku których otrzymasz właściwą wartość stężęnia cukru. Poszukaj na tej stronie/forum linka do pliku toolkit_ver_1_8.xls. Znajdziesz w nim w punkcie 14 tabelę do korekcji wskazań refraktometru. Nie jest możliwe, żeby po fermentacji wskazania refraktometru oraz ballingomierza podawały taka samą wartość. Myślę, że odczytując wskazania ballingomierza "omsknęło" Ci się 5 BLG. Edytowane 28 Października 2013 przez andy1856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Blg sprawdzałem refraktometrem ale porównywałem też z ballingometrem, odczyt był taki sam. Które Blg, brzeczki nastawnej (Blg początkowe), czy przy przelewaniu na cichą. Chodzi o to, że jeżeli sprawdzasz refraktometrem Blg fermentującego piwa to wskazania będą zafałszowane i musisz zrobić odpowiednią korektę. Kolega andy1856 rozwiązał Twój problem , po korekcie masz 2,5 Blg, czyli wszystko w porządku, można butelkować Edytowane 28 Października 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Ok, w takim razie spróbuję sprawdzić jeszcze dzisiaj ballingomierzem. Ale czy to będzie aż tak duża różnica? Mam nadzieję że macie rację I w takim razie duże piwo dla kolegi andy1856 Edytowane 28 Października 2013 przez leeroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Odlej trochę brzeczki i zrób szybki test fermentacji (FFT - fast ferment test) np. drożdżami piekarskimi FFT powinno się wykonywać z użyciem tych samych drożdży i w tych samych warunkach, w jakich przebiega główna fermentacja, aby to było miarodajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się