klarkid Posted February 17, 2008 Share Posted February 17, 2008 hallo chcialem rozlac moja pierwsza warke (z bru kitu), przed dodaniem drozdzy miala niecale 13 Blg, a dzsiaj mierzylem (mija tydzien) i ma 5Blg. To troche malo zeszlo Co mam robic? Jutro wyjezdzam na tydzien na deske wiec musze cos zdzialac dzisiaj :/przyznam sie ze popelnilem pare bledow: 1. drozdze przed dodaniem rozpuscilem w letniej wodzie i zaraz zamieszalem. 2. tempertatura... w nocy w domu schodzi mi do okolo 16-15 stopni a w dodatku od 2 dni sa mrozy wiec moglo byc nawet ok 14-13. Nie widac juz oznakow fermentacji, jest troszke pianki i osadu na powierzchni. Ale smak ma dobry Nie ukrywam ze najchetniej bym juz rozlal ale boje sie strzelajacych butelek. Pomocy!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wypij Posted February 17, 2008 Share Posted February 17, 2008 ahoj, powiem, co ja bym zrobił. Gdybym miał drugie wiadro to bym przelał na cichą, wyjechał i po powrocie butelkował. Z drugiej strony te konserwy dość często kończą z wysokim Blg, więc tragedii chyba nie będzie jak zabutelkujesz. No i przypuszczam, ze nie wytrzymasz i to piwko szybko wypijesz, więc ew. granaty nie zdążą się wyprodukować Jakbyś butelkował już, to może zmniejsz o jakieś 20% ilość surowca do refermentacji, najwyżej piwko będzie słabiej nagazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klarkid Posted February 17, 2008 Author Share Posted February 17, 2008 zlalem na cicha mam nadzieje ze nic nie zakazilem ;P ps. mam pytanie do czego sluza te kreski do pozimu w rurce fermentacyjnej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pafffcio Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Witam Mam podobny problem, jak kolega klarkid wcześniej. Piwko z puszki (bożonarodzeniowe) zeszło mi z 17°Blg do zaledwie 7°Blg. I te 7 Blg utrzymuje się już od dwóch dni i w ogóle się nie rusza ;/ Zgodnie z instrukcją po 7-10 dniach powinno zejść do 2-4°Blg. 'Wizualnie' fermentacja burzliwa zakończyła się jakoś po 3 dniach (piana opadła, poziom wody w rurce się wyrównał). Przy poprzednim piwie z puszki miałem podobny problem, więc zlałem na jakiś tydzień na cichą, ale zeszło przez ten czas ledwie o 1 Blg (z 4,5 do 3,5). Co robić? Zlewać na cichą (jak znowu zejdzie tylko o 1 Blg, to będzie dość marny efekt), czy rozlewać do butelek? Czy może jeszcze coś innego (może zostawić w spokoju, albo wstrząsnąć)? Temperatura w pokoju z fermentatorem oscyluje wokół 22°C, raczej nigdzie nie było zbyt wysokiej/zbyt niskiej, więc drożdży nie skrzywdziłem Pozdrawiam, pawcio Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Witam Mam podobny problem, jak kolega klarkid wcześniej. Piwko z puszki (bożonarodzeniowe) zeszło mi z 17°Blg do zaledwie 7°Blg. I te 7 Blg utrzymuje się już od dwóch dni i w ogóle się nie rusza ;/ Zgodnie z instrukcją po 7-10 dniach powinno zejść do 2-4°Blg. 'Wizualnie' fermentacja burzliwa zakończyła się jakoś po 3 dniach (piana opadła, poziom wody w rurce się wyrównał). Przy poprzednim piwie z puszki miałem podobny problem, więc zlałem na jakiś tydzień na cichą, ale zeszło przez ten czas ledwie o 1 Blg (z 4,5 do 3,5). Co robić? Zlewać na cichą (jak znowu zejdzie tylko o 1 Blg, to będzie dość marny efekt), czy rozlewać do butelek? Czy może jeszcze coś innego (może zostawić w spokoju, albo wstrząsnąć)? Temperatura w pokoju z fermentatorem oscyluje wokół 22°C, raczej nigdzie nie było zbyt wysokiej/zbyt niskiej, więc drożdży nie skrzywdziłem Pozdrawiam, pawcio Na twoim miejscu pewni ebym potrzymał pełne 2 tygodnie i rozlewał. Ale możesz poczytać o postepowaniu w takich przypadkach: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Gruby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pafffcio Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Na twoim miejscu pewni ebym potrzymał pełne 2 tygodnie i rozlewał. Dzięki za radę, tak też uczyniłem Wcześniej jeszcze pobujałem trochę fermentatorem. Efekt niestety nie zadowala mnie w pełni, bo nie spadło nawet o 1°Blg. Jest obecnie jakieś 6,1°Blg. Mimo to dzisiaj będę rozlewał, dodam trochę mniej glukozy i niech się dzieje co chce Mam tylko nadzieję, że piwo zrobi mi na święta prezent i będzie smaczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipro Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 Witam mam podobny dylemat wara Pils 12.°Blg po dwóch tygodniach zeszło do 3°Blg i nadal z fermentatora nieźle bulka i końca nie wiać ?? kiedy rozlewać ? -słód pilzneński Weyermann 4,0 kg, - słód Carapils 0,2 kg, - chmiel aromatyczny 60 g (granulat), -drożdże Saflager W 34/70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 Witam mam podobny dylemat wara Pils 12.°Blg po dwóch tygodniach zeszło do 3°Blg i nadal z fermentatora nieźle bulka i końca nie wiać ?? kiedy rozlewać ? Trzymaj, aż nie skończy. Ja munich hellesa trzymam już piąty tydzień i dalej bulka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korzeniu Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 U mnie Dubbel na cichej bulga już 3 tydzień z 16°Blg zeszło do 5°Blg - 4,5°Blg , czy można butelkować takie piwo i ile dodać cukru do refermentacji? cierpliwość mi się już kończy :-) Pozdrawiam Andrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 A dalej obserwujesz fermentacje? Jakie to drożdże? U mnie zeszło do 4,5 z 20 w 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korzeniu Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 Drożdże to Wyeast 1388 - Belgian Strong Ale , Gdy dzisiaj dokonywałem pomiaru °Blg to widać na powierzchni piwa , że jeszcze fermentacja w toku, z rurki co jakiś czas wylatuje CO2 , piwo w smaku b.dobre . Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 Dopóki bąbluje, daj mu dofermentować Link to comment Share on other sites More sharing options...
arekv Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Witam. Mam podobny problem. Uważyłem Jasne Pełne górnej fermentacji z ekstraktu WES. Drożdże Safbrew S 33, temp. 21-23 stop. C, Blg początkowe 12,5. Fermentacja burzliwa przebiegała jak należy. Po 6 dniach przelałem na cichą (bez pomiaru gęstości ). Od tej chwili nie " zagulgało" ani razu. Mineło 5 dni i cisza. Obecnie ma 5 Blg, zaczyna sie klarować w smaku też ok. Oczywiście jeszcze ładnych kilka dni poczekam i dokonam pomiaru ale zastanawiam się co zrobić jeśli nic się nie zmieni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Poczekaj jeszcze 2-3 dni jak nie spadnie butelkuj ps bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji , sprawdzaj balingomierzem Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Ja bym poczekał, moje 2 warki na WESach zabutelkowałem koło 4 °Blg chyba, i obie wyszły przegazowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Ja bym poczekał, moje 2 warki na WESach zabutelkowałem koło 4 °Blg chyba, i obie wyszły przegazowane. Co i ile dałeś do refermentacji ? Carno 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Kuchnia! Przez brak czasu musiałem zostawić dłużej mojego STOUTA z płatkami dębowymi na cichej. Zamierzam rozlać w piątek. Czy aby na pewno trzytygodniowa fermentacja cicha to dobry pomysł? Nic mi się złego z tym piwem nie stanie? Od dłuższego już czasu nic w rurce nie bulgota. Pierwszy raz mam tak długą cichą. Zawsze rozlewałem po 1, 15 tygodnia. Pozdrawiam Piwowarki i Piwowarów! Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Zawsze rozlewałem po 1, 15 tygodnia. Pogratulować takiej dokładności deep floyd 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Moim też się tak zdarza, tyle że u mnie na cichej stoją w zimnie, czasem dobrze poniżej zakresu pracy drożdży. A co do piwa z ekstraktów WES (2x1.7kg jasnego) - zrobiłem tylko jedno, na drożdżach US-05, ale odfermentowało ładnie do 2.5°Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 nie przejmuj się długością Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Zawsze rozlewałem po 1' date=' 15 tygodnia.[/quote']Pogratulować takiej dokładności no co, po 8 dniach Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 nie przejmuj się długością Podobno długość ma znaczenie Gruby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
earl Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Ja bym poczekał' date=' moje 2 warki na WESach zabutelkowałem koło 4 °Blg chyba, i obie wyszły przegazowane.[/quote']Co i ile dałeś do refermentacji ? 160 g cukru na 20 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Ha ha! Jakiś złośliwy chochlik ukradł mi przecinek.... Zresztą się źle wyraziłem. Zwykle przelewałem po jednym tygodniu lub po półtora tygodnia cichej. Uff. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted December 7, 2010 Share Posted December 7, 2010 Ja bym poczekał' date=' moje 2 warki na WESach zabutelkowałem koło 4 °Blg chyba' date=' i obie wyszły przegazowane.[/quote'']Co i ile dałeś do refermentacji ? 160 g cukru na 20 litrów. zdecydowanie za dużo, no chyba że to miały być granaty używaj tego http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10568350#tag Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now