Tomasz Stokłosa Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Hej wszystkim W najbliższym czasie planuję swoją pierwszą warkę, w której chciałbym stworzyć mocno intensywną, słodkawą w smaku IPE. Tak z smakowania dotychczasowych chciałbym stworzyć coś z gatunku Triple a może nawet Quad IPA. Tylko nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Macie może jakieś przepisy / wskazówki? Chcę stworzyć piwo na bazie Citry, Mosaica i Amarillo. Nie rozumię też do końca czy chmiel, który dodam do aromatu/smaku pod koniec mam po tych kilku minutach wyrzucić czy mogę je potem przełożyć i dalej trzymać w czasie fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Mysle ze jak nie do konca rozumiesz podstawy to powinieneś zrobic cos prostego zeby skupić sie na podst rzeczach jak zacieranie , fermentacja. kaingorn i Helcik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Lasek i Helcik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Polecam zacieranie rozpoczać od zestawów surowców z instrukcją. W sklepach piwowarskich masz pełen wachlarz gatunków. Jak juz opanujesz podstawy procesu, zaczniesz się bawić w eksperymenty.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerenek Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Cześć. Ja również jestem początkującym piwowarem. Dziesiątą warke będę warzył jutro. Dlatego napiszę jak ja zacząłem swoją przygodę z piwowarstwem. Może trochę Tobie to pomoże. Jeśli chodzi o pierwsze warzenie polecam uzbroić się w odpowiednią dawkę teorii oraz zakupić gotowy zestaw w sklepie branżowym. A do tego najlepiej aby było to coś prostego, gdzie zacieranie odbywa się jednotemperaturowo, nie ma chmielenia na zimno, a wykorzystane drożdże będą mało wymagające. Ja osobiście wybrałem angielską ipe i szybko pożałowałem takiego wyboru. Piwo skopałem praktycznie na każdej fazie produkcji pomimo szczegółowej instrukcji warzenia. Przez co efekt końcowy był kiepski, ale nie zniechęciło mnie to, a wręcz przeciwnie. Polecam tobie na pierwszy strzał zestaw Pale Ale z niskim ekstraktem początkowym 10-12 (taki zestaw jest dostępny praktycznie w każdym sklepie internetowym). Następnie kiedy poznasz swój sprzęt i opanujesz podstawy możesz próbować czegoś trudniejszego i bardziej wymagającego. Pozdro i powodzenia. kaingorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaingorn Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Małymi kroczkami zaczynaj a nie od razu Triple IPA Spokojnie i powolutku, w piwowarstwie domowym ważna jest cierpliwość i spokojny rozwój, jak skoczysz na głęboką wodę to tylko się sparzysz tak naprawdę. Skorzystaj ze wskazówek Kolegi @Jerenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Stokłosa Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 bardzo dziękuję za wskazówki. Chyba faktycznie lepiej zacząć od czegoś mniej wymagającego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Jeśli chcesz zacierać to polecam ci zrobić souta lub milk stouta.Oczywiście jeśli takie piwa dasz rade wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się