Sławomir Czerwiński Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Witam wszystkich, Jestem całkiem zielony po warzeniu pierwszej warki z brewkitu i w trakcie pierwszej burzliwej z zacieraniem, tak więc przepraszam za być może głupi temat, ale nie mogę nigdzie znaleźć regół doboru drożdży do piwa. Czy są jakieś unifikowane reguły, czy mam się kierować tylko tym co napisane na paczce. Przy warce z warzeniem zamówiłem zestaw surowców, proponowany szczep drożdży był niedostępny a podana nazwa nie posiadała żadnych oznaczeń to też nie mam pewności że te które kupiłem są właściwe, a burzliwa całkiem mi zanikła po 2 dniu. Druga sprawa dotyczy glukozy na refermentację, ile dajecie na butelki i czy zawsze tyle samo na odpowiednią butelkę czy też zależy od BLG, rodzaju piwa itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 (edytowane) Nagazowanie: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Co do drozdży - poprzegladaj opisy na stronach sklepów internetowych, zajrzyj do tematu "Charakterystyka szczepów drożdży" na Forum Edytowane 19 Lipca 2019 przez fotohobby Sławomir Czerwiński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 (edytowane) Godzinę temu, Sławomir Czerwiński napisał: reguł doboru drożdży do piwa Pytania są zazwyczaj dwa: jakie warunki możesz zapewnić i jakie piwo chcesz uzyskać. Wersja pierwsza: sprawdzasz jakie masz temperatury w miejscu gdzie fermentujesz i sprawdzasz, które drożdże sobie w nich dobrze radzą. Gdzie sprawdzić? Opisy producentów jak najbardziej albo w tym co wypracowano już na forum, np. w wątku o WB-06 są poręczne wykresy zaczynające się od tego wpisu. Patrzysz, porównujesz, wybierasz i robisz. Uwaga: patrzysz raczej na dolną granicę pracy szczepu. Wersja druga: czytasz o stylu piwa, który Cię interesuje, sprawdzasz polecane szczepy, sprawdzasz ich wymagania i przygotowujesz fermentownię pod tym kątem. Zacznij od pierwszego, z czasem przejdziesz na drugie. Zdobywanie doświadczeń i samokształcenie są ważne jeśli chcesz warzyć coraz lepiej. Edytowane 19 Lipca 2019 przez zasada Kaniutek i Sławomir Czerwiński 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Czerwiński Opublikowano 19 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Ok, dzięki. O to mi chodziło. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się