Muchor Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Cześć, Ponieważ dopiero zacząłem kompletować sprzęt na zacieranie i warzenie, to póki co mogę tylko robić piwo z chińskich zupek... oops, znaczy się, z brewkitów. Doceniam leżakowanie, bo te moje piwa które do tej pory zrobiłem były naprawdę dobre dopiero kiedy się kończyły (to chyba normalna kolej rzeczy dla piwowarów). Dlatego pomyślałem sobie, że może w sierpniu/wrześniu warto by przygotować piwo na Boże Narodzenie, oraz ogólnie - jakieś piwa zimowe, takie bardziej rozgrzewające. Rozumiem, że użycie brewkitów jest tutaj bardzo ograniczające - ale w tej chwili nie mam jeszcze warunków, aby bawić się w zacieranie, choćby i w przerobionej lodówce turystycznej. No i stąd moje pytanie do Was: które brewkity byście polecali na Boże Narodzenie? Według opisów, powinno to być piwo z aromatem świątecznych ciastek, piernika, świerku albo przypraw do grzańca. Ja osobiście nie przepadam za nadmiarem słodkości w piwie, ale tutaj jednak się bez niej zapewne nie obędzie. A jako rozszerzenie - ogólnie, jakie piwa na zimę (z brewkitów) byście polecali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Przepraszam za pytanie moze nie na miejscu, co stoi na przeszkodzie przed zacieraniem? Bo generalnie do tego wystarczy mieć wiadro i koc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/604-brewkit-brewferm-christmas-piwo-domowe.html Coś takiego znalazłem aczkolwiek nie robiłem tego brewkitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Przepraszam za pytanie moze nie na miejscu, co stoi na przeszkodzie przed zacieraniem? Bo generalnie do tego wystarczy mieć wiadro i koc.Bo nie mam nawet gdzie trzymać dużego gara, mam płytę ceramiczną starego typu (nieindukcyjną) która już mi nawet lekko pęka. A nie chcę się bawić w zacieranie na balkonie, na palniku gazowym. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 A gotowac możesz? Jeśli tak, to może zamiast kitu weź jasny + bursztynowy albo ciemny do 16BLG, marynka/ sybilla na 30 ibu, wybrane przyprawy na 10 - 5 minut przed końcem i daj to do jedzenia jakimś brytyjskim drożdżom nie fermentującym zbyt głęboko (bardziej Danstar Windsor niż Fermentis S-04) i będziesz miał świątecznego british strong ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 @zasada - wiesz co, ten pomysł mi się podoba. Mam jednak wątpliwości, czy będę umiał dobrać proporcje - jako początkujący nie wiem, czy np. powinienem dosypać 10g cynamonu czy raczej 100g, a niespecjalnie mam ochotę na próbowanie dziesięciu wariantów. Czy garnek 10L wystarczy (maks tego, co mogę użyć)? Chyba tak, bo dwa ekstrakty to będzie ok. 3,5L, do tego pewnie z 5L wody - będzie okay? Uznałem, że nie można zdobywać doświadczenia na dziesięciu frontach jednocześnie - dlatego zdecydowałem się najpierw na brewkity, aby nabrać doświadczenia w przeprowadzeniu fermentacji, przelewania do butelek, kapslowania, zachowania czystości itp. - to wcale niemało. Natomiast absolutnie nie czuję się na razie na siłach, aby samemu komponować piwo. Jeszcze nie umiem powiedzieć, które drożdże są do czego. Chmieliłem tylko na zimno, po prostu dodając saszetkę niczym herbatę. Dlatego szukam jakiejś gotowej recepty - jeżeli byłbyś w stanie mi taką recepturę pokazać, to byłbym bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Weź sobie pierwszą lepszą receptę na piwo z zacieraniem. Wczytaj się w ten temat: https://www.piwo.org/forums/topic/17905-ile-ekstraktu-słodowego-na-piwo-z-brewkita/ i zastąp słód ekstraktem, skoro nie chcesz zacierać. Osiągniesz efekt podobny do zamierzonego. Edytowane 25 Lipca 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Weź sobie pierwszą lepszą receptę na piwo z zacieraniem. Wczytaj się w ten temat: https://www.piwo.org/forums/topic/17905-ile-ekstraktu-słodowego-na-piwo-z-brewkita/ i zastąp słód ekstraktem, skoro nie chcesz zacierać. Osiągniesz efekt podobny do zamierzonego. No tak, ale jak patrzę na receptury piw bożonarodzeniowych, czy zimowych - np. http://piwoszarnia.pl/piwo-swiateczne-%E2%80%93-christmas-ale-ok17blg-20l-p-926.html - to jest tam cała masa specyficznych słodów, których nie ma w zwykłym ekstrakcie.Ja zamierzam się przesiąść na zacieranie, ale jeszcze nie teraz. I dlatego zapytałem się o jakiś dobry i sprawdzony brewkit. Porada, że 'zacieranie jest lepsze' jest na pewno sformułowana w dobrej wierze, ale dla mnie, teraz - niezbyt przydatna. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) 24 minuty temu, Muchor napisał: to jest tam cała masa specyficznych słodów, których nie ma w zwykłym ekstrakcie Jeśli jesteś napalony na słody specjalne, możesz je zaparzyć osobno i dodać do warzenia tylko odwar - nazywa się to steep albo partial mash with special grains albo extract with grains - jeśli szukasz przepisów na stronach po angielsku. https://byo.com/article/winter-seasonal-beers/ - np tutaj każdy przepis jest podwójny. Przeskaluj sobie na te 10 litra i jedziesz. edit: i jest taki trochę zbiorczy wątek: Edytowane 25 Lipca 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 15 minut temu, Muchor napisał: No tak, ale jak patrzę na receptury piw bożonarodzeniowych, czy zimowych - np. http://piwoszarnia.pl/piwo-swiateczne-%E2%80%93-christmas-ale-ok17blg-20l-p-926.html - to jest tam cała masa specyficznych słodów, których nie ma w zwykłym ekstrakcie. Ja zamierzam się przesiąść na zacieranie, ale jeszcze nie teraz. I dlatego zapytałem się o jakiś dobry i sprawdzony brewkit. Porada, że 'zacieranie jest lepsze' jest na pewno sformułowana w dobrej wierze, ale dla mnie, teraz - niezbyt przydatna. Weź pod uwagę opcję pośrednią - warzenie z ekstraktów z ewentualnym częściowym zacieraniem (nie zawsze konieczne). W tym celu w zupełności wystarczy garnek 10l z marketu. Sklepy dla piwowarów domowych mają bogaty asortyment zestawów z ekstraktów z załączoną instrukcją krok po kroku. Tym sposobem nadal nie potrzebujesz sprzętu i miejsca koniecznego do zacierania, ale znacząco rozszerzasz możliwości i różnorodność stylów. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Co do przepisów to też daleko nie musisz szukać, dobrym przykładem jest kolega z forum: Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Warka #28 wyszła mi szczególnie świąteczna... https://www.piwo.org/forums/topic/22630-browar-jan-cewicz-dziszak-z-ekstraktów/?do=findComment&comment=481556 Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 (edytowane) Bardzo rozgrzewające, zwłaszcza przez dodatek przypraw jest kompletnie już zapomniane Windsor Ale. Wersja z brewkit'em: 1700 coopers dark ale 1000 cukier biały 1300 miód wielokwiat 15g kolendry 30g kardamonu (przyprawy na 30 minut gotowania) Drożdże dark ale i wheat (ale wystarczą tylko dark ale) 20 litrów 15 blg, 7.6% lub 16 blg 8,1 te wersje mają potężną korzenność, ale jednocześnie miłą słodycz od miodu. Oczywiście nie do końca dobrze odczytałem recepturę, dlatego w następnej próbie dałem 5g wyłuskanego kardamonu i 10g kolendry i dopiero później naprawiłem błędy w tłumaczeniu, co zaowocowało już poprawną wersją Wersja z ekstraktem: Windsor Ale #3, IBU 59,5 1700 jasny 1000 demerara na syrop 1300 miód wielokwiat po przyprawach temp. 35 stopni 8 g kolendry 3g rajskich ziaren (bo to chodziło w oryginale, a nie o kardamon) Chmiel 130g 30 minut Hallertau Tradition 5,9 Drożdże s-33 250g cukru trzcinowego 20 litrów 14,5 blg, 7,4 %, cicha 3 dni, cukier do refermentacji normalnie Edytowane 26 Lipca 2019 przez Bogi Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Fajne, bardzo dziękuję! Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się