drathir Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Witam Planuję zrobić cydr (20-25l z gotowych soków (Riviva bądź marketowe 5l)) i chciałbym aby był trochę mocniejszy niż standardowy (8-12% - najlepiej coś koło 10%). Czytałem, że drożdże piwne/do cydru nie sprawdzą się w tym przypadku. Jakich drożdży najlepiej użyć? Czy dosypywać jeszcze cukier do soku (ma 10g na 100g soku). Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Świeża gęstwa ci da rade. Możesz też zrobić z drożdzy winnych. Jeśli nie masz lodówki to będziesz miał za wysoką temperature fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drathir Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 jaki dokładnie rodzaj drożdży? Czytałem, że na LV1116 wychodzi całkiem fajnie, i ile cukru dosypać do wspomnianych %? W lodówce nie upchnę, w mieszkaniu owszem - mam dość wysoką temperaturę, ale przy amatorskich winach nigdy to nie przeszkadzało. Ew. mogę wstawić do garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Masz coś do pomiaru BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Świeża gęstwa ci da rade. Możesz też zrobić z drożdzy winnych. Jeśli nie masz lodówki to będziesz miał za wysoką temperature fermentacji. Zaraz zaraz. W piwie temperatura przeszkadza, cydr też powinien być w piwnicy, ale czy temperatura w trakcie burzliwej ma tak istotny wpływ na smak i w jaki sposób - kwas czy cierpkość?Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zaraz zaraz. W piwie temperatura przeszkadza, cydr też powinien być w piwnicy, ale czy temperatura w trakcie burzliwej ma tak istotny wpływ na smak i w jaki sposób - kwas czy cierpkość?Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu TapatalkaZależy jak ciepło będzie miał. Przy za bardzo wysokiej ( drożdze piwne ) będzie mózgotrzep. Jak wypije na raz jedną butelke to spoko Na sokach NFC jest kwasek. Wiele osób dodaje ksylitol aby był słodszy. Sensorykiem nie jestem. Przy niższej temperaturze fermentacji jest czystszy profil i w smaku i zapachu. Szo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Może coś w tym jest. W lato bulgają 2 góra 3 dni, w zimie do 4-5 w mieszkaniu. W tym roku sprawdzę jak to wpływa na smak. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 15 godzin temu, drathir napisał: jaki dokładnie rodzaj drożdży? Czytałem, że na LV1116 wychodzi całkiem fajnie, i ile cukru dosypać do wspomnianych %? W lodówce nie upchnę, w mieszkaniu owszem - mam dość wysoką temperaturę, ale przy amatorskich winach nigdy to nie przeszkadzało. Ew. mogę wstawić do garażu. Czekaj czekaj, chcesz podbic cukrem cydr do 10% alko? To bedzie jabol nie cydr. Jak polowa alko bedzie z cukru. Nie tedy droga. Jak chcesz mocny cydr to musisz wymrozic. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Lasek kaktus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 To nie cydr tylko wino z jabłek - jabłecznik. Lasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drathir Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 W dniu 6.08.2019 o 18:07, INTseed napisał: Masz coś do pomiaru BLG? tak, mam - pora nauczyć się z niego korzystać W dniu 7.08.2019 o 07:57, Lasek napisał: Czekaj czekaj, chcesz podbic cukrem cydr do 10% alko? To bedzie jabol nie cydr. Jak polowa alko bedzie z cukru. Nie tedy droga. Jak chcesz mocny cydr to musisz wymrozic. Możesz rozwinąć, podać jakiś sensowny link (chętnie się nauczę czegoś nowego )? Wolałbym uniknąć za słodkiego trunku jeśli jest możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Słodki będzie tylko jak będzie za dużo cukru i ubijesz drożdze. Wtedy też nie nagazujesz już cydru. Przefermentuj jakimiś drożdzami piwnymi ale w dolnych granicach i będziesz zadowolonu z zapach w sokach NFC.Riviery nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ja co roku robię na takich drożdżach Polecam. Na 22l soku Riviva daje 2 kg cukru. Do nagazowania 1,3 L soku Riviva przed butelkowaniem. Ja dodaje jeszcze 0,5 kg ksylitolu. (zależy czy chcesz słodszy czy wytrawny) Po takim cudaku niema co się spodziewać wzorcowego znakomitego cydru. Mi smakuje, zależy co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi