jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Podciśnienie w warzelnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Podciśnienie w warzelnej Proszę trochę jaśniej, jestem inżynierem od oprogramowania, a nie armatury przemysłowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 A nie da rady ustawić na trzech poziomach? Rozwiązanie z pompą ma swoje zalety, można łatwo recyrkulować brzeczkę przed filtracją, ułatwia to też filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Podciśnienie w warzelnej Proszę trochę jaśniej, jestem inżynierem od oprogramowania, a nie armatury przemysłowej. To tak jak ja. A tak po prawdzie to po prostu umieszczenie pompy za warzelną. Oczywiście takiej która odsysałaby powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Chyba mam za nisko na 3 poziomy, a miejsca wszerz pod dostatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Po co ci zbiornik pośredni? Nie lepiej od razu do warzelnej z zaciernej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Są na tym samym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja też mam. Mam tylko pompę między zacierną i warzelną i jest ok. http://www.piwo.org/katalog/browar/36-browar-escarabajo/?tab=images# Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Ok, skoro działa to może się obejdzie bez tego zbiornika. Plan był taki, żeby z filtra schodziło grawitacyjnie i dopiero potem był ruch wymuszony do warzelnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Myślę, że na nasz potrzeby nie jest konieczne. Wydajność jest ok. i nie zapycha się. Ważne, żeby z pompą dławić zaworem i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Tak filtruje się bez dodatkowego zbiornika, na filmie zawracanie brzeczki, trochę pompa hałasuje od zdławionego przepływu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Mirek Smółka z Piotrkiem Duszą też mają tak zrobione, opis ich HERMS-a był w Piwowarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Mam pytanie. Widziałem, że kilka razy używałeś sucharów z Gozdawy Pure Ale Yest. Z opisu wynika, że fermentując w dolnym zakresie można otrzymać piwa o czystym profilu. Czy polecasz te drożdże do Twojej receptury Żytnie ciemne, jako sensowną alternatywę dla Us 05, a może uważasz nawet, że dadzą lepszy efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Moim zdaniem to są przepakowane Nottingham. Jak dla mnie to one dostatecznie "angielsko" wypadają nieco powyżej 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Nie pamiętam już kiedy robiłem poprzednie piwo. Jeszcze tylko taboret i będzie można coś ugotować na tymczasowo w nowym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Taboret jest, więc wstępnie w przyszły weekend pierwsza warka na nowych śmieciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Zdjęcia jakieś podrzuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 No i mam nadzieję, że powrócą zapiski! Dziennik zgody był jedną z moich największych piwowarskich inspiracji!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Zdjęcia? Jakie zdjęcia? Taboretu gazowego nie widziałeś? Reszta to ten sam szpej w prowizorycznych warunkach w garażu. Zapiski jak nie tu, to na moim logu na brewlog.zgodowie.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ugotowane 2 warki i na razie próbuję dojść do porządku z odparowaniem oraz systematycznie zmniejszam poziom prowizorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się