Typhon Opublikowano 1 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Panowie takie oto coś zrobiłem, ma mi pomóc w filtracji chmielin na zimno. Naciągane na to pończoche lub worek nylonowy jak jutro gdzieś go kupię. Zanurzę w piwie a do środka wrzucę wężyk.Taki hop spider bieda edyszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 25 minut temu, Typhon napisał: Panowie takie oto coś zrobiłem, ma mi pomóc w filtracji chmielin na zimno. Naciągane na to pończoche lub worek nylonowy jak jutro gdzieś go kupię. Zanurzę w piwie a do środka wrzucę wężyk. Taki hop spider bieda edyszyn Pończocha po rozciągnięciu lubi przepuszczać chmieliny, z workiem może się sprawdzić. Ciekawy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Udało się bez komplikacji. Pomysł z tym wynalazkiem uważam za bardzo udany. Worek nylonowy z Lidla + pończocha. Od wczoraj rana CC w 7°C też zrobił swoje wszystko było na dnie. Wyszło 21L piwa na tyle dodałem 123g glukozy. Mam nadzieję że nie będzie F1 Udało się bez komplikacji. Pomysł z tym wynalazkiem uważam za bardzo udany. Worek nylonowy z Lidla + pończocha. Od wczoraj rana CC w 7°C też zrobił swoje wszystko było na dnie. Wyszło 21L piwa na tyle dodałem 123g glukozy. Mam nadzieję że nie będzie F1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 6 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Wczoraj otworzyłem 0.3 butelkę. Już jest gaz ale nie o tym. Różnice: 1. Wyszło mętne i ciemniejsze, dużo bardziej niż oryginał 2. Jest słodsze i bardziej słodowe 3. Mniej goryczy niż oryginał nie dużo mniej ale jednak. 4. Aromat słodowo cytrusowy słód chyba dominuje. Chciałem dopytać co wnosi słód Monachijski? Bo w przepisie było 0.5kg a ja się pomyliłem i nasypałem cały kilogram. No i dlaczego jest mało aromatyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 To jeszcze raz napisz cała recepturę dla przypomnienia. Jezeli chmkeliles na zimno i użyłeś starych chmieli stad słaby aromat ewentualnie mocno natlenione piwo podczas rozlewu i aromaty się utleniły, ale to trochę zbyt krótki czas raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 6 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 To ten przepis, z tym że po uwarzonej warce autor napisał se można by zrezygnować z monachijskiego albo dać go o połowę mniej czyli 250g a ja dałem 1kgReszta bez zmian, aaa dałem jeszcze citry od siebie na zimno 20gChmieliłem 3 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 W dniu 6.10.2019 o 08:20, Typhon napisał: Chciałem dopytać co wnosi słód Monachijski? Bo w przepisie było 0.5kg a ja się pomyliłem i nasypałem cały kilogram. Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś: W dniu 6.10.2019 o 08:20, Typhon napisał: Jest słodsze i bardziej słodowe Monachijski dodaje takiej klasycznej słodowości, którą określam jako "koźlakową", czyli łagodną bez wpadania w karmelki; ponadto nieco podnosi barwę piwa. W dniu 6.10.2019 o 08:20, Typhon napisał: No i dlaczego jest mało aromatyczne? Ja bym jeszcze poczekał, ponieważ wbrew obiegowej opinii jakoby IPA im świeższa tym lepsza, moje skromne doświadczenie pokazuje, że niekoniecznie tak musi być i apki/ipki często okazują się najbardziej aromatyczne po miesiącu lub nawet dwóch. Mosaic powinien wręcz buchać ze szkła owocami, jak jest słabo wyczuwalny to niestety jest stary lub był źle przechowywany. Daj mu trochę czasu, z wcześniejszych postów wynika, że fermentowałeś poprawnie (a to rzadkość przy pierwszym piwie, ja zaczynałem od szczocho-jabola), więc będzie dobrze. Gratuluję pierwszego piwa, wygląda bardzo dobrze. Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Ja bym jeszcze poczekał, ponieważ wbrew obiegowej opinii jakoby IPA im świeższa tym lepsza, moje skromne doświadczenie pokazuje, że niekoniecznie tak musi być i apki/ipki często okazują się najbardziej aromatyczne po miesiącu lub nawet dwóch. Mosaic powinien wręcz buchać ze szkła owocami, jak jest słabo wyczuwalny to niestety jest stary lub był źle przechowywany. Daj mu trochę czasu, z wcześniejszych postów wynika, że fermentowałeś poprawnie (a to rzadkość przy pierwszym piwie, ja zaczynałem od szczocho-jabola), więc będzie dobrze. Gratuluję pierwszego piwa, wygląda bardzo dobrze. U mnie było podobnie z moją pierwszą IPA aromaty chmieli zaczęły się pojawiać po ok. 2 tyg od rozlewu. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się