maluutki85 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Witam Was, widzicie możliwość zrobienia arbuzowej IPA? Jeśli tak to jak dodać smak i aromat arbuzowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Arbuz jest ciężkim owocem do użycia w piwie. Daje bardzo nikły aromat i często wprowadza posmaki ogórkowe. Jak jesteś uparty to ja bym dodał jakąś końską ilość bez skór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluutki85 Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Dzięki za info, w takim razie posłucham bardziej doświadczonego browarnika. Jakieś ciekawe pomysły na owoc do IPA (mango już robiłem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 15 minut temu, maluutki85 napisał: Dzięki za info, w takim razie posłucham bardziej doświadczonego browarnika. Jakieś ciekawe pomysły na owoc do IPA (mango już robiłem)? Inspiracji możesz poszukać w sklepach np. na twojbrowar jest sporo gotowcyh zestawów wraz z pulpą np. liczi, grejpfrut etc, bądź jest sporo filmów na YT gdzie piwowarzy testują różne dodatki i komentują ich efekty np Piwna Planeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluutki85 Opublikowano 3 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Super, dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Zrobiłem raz czwórniaka arbuzowego - całość wody zastąpiłem sokiem z arbuza. Tak jak pisał @Oskaliber świeży ogórek to pierwsze skojarzenie. Drugie mango. Że to arbuz nikt nie zgadł. Robiłem z arbuzów jesiennych (końcówka września). Na jakieś orzeźwiające session ale mogłoby być nawet ciekawe, gdybym miał robić, to bym gotował stężoną brzeczkę (20-30blg) i potem sokiem rozcieńczał. Sam sok u mnie miał 8 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 8 godzin temu, maluutki85 napisał: Dzięki za info, w takim razie posłucham bardziej doświadczonego browarnika. Jakieś ciekawe pomysły na owoc do IPA (mango już robiłem)? Marakuja czy jakieś cytrusy przeważnie będą dobrze grać z IPA. Owoce takie jak wiśnie czy maliny użyte z głową mogą zagrać w każdym piwie. Ogólnie dosyć szerokie pole do kombinacji tu jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Najlepiej z piwem graja woda, slod, chmiel i drozdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się