Browaryhills Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Witam, robie swoja pierwsza warke (Orange Teapa) i mam pewne pytanie/przemyslenia. Wedlug przepisu, ktory dostalem do zestawu jest podzial na dwie fermentacje: -burzliwa ok. 7 dni -cicha (od 7-14) Moja warka jest w wiaderku bez kurka, czy ja musze przelewac zawartosc fermentora do innego wiadra po zakonczeniu fermentacji burzliwej czy moge pozostawic w tym samym wiaderku i tylko przeniesc zawartosc do chlodniejszego miejsca? moje pierwotne blg wynosilo 10-11. jakie sa wartosci blg aby mog przejsc do fermentacji cichej i wartosci koncowe zeby zaczac rozlewanie? Z gory wielkie dzieki za wszelaka pomoc. Pozdrawiam serdecznie Patryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Olej przepis/ instrukcję. One są różnych jakości i każą wierzyć w różne rzeczy. Była nawet taka akcja: List otwarty do sklepów piwowarskich. W skrócie: nie przelewaj do innego pojemnika. Po dwóch tygodniach zmierz BLG. Po kolejnym tygodniu zmierz jeszcze raz. Jakie trzymasz temperatury? Idealnie aby z czasem rosła (np. 12 - 14 - 16°C) a na dobę przed rozlewem spadła znacząco, tzw. cold crash. Dobrego piwa! PS. Ten zestaw? Edytowane 6 Września 2019 przez zasada Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browaryhills Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Tak ten ktory zamiesciles. Co do temperatury to na razie jestem na etapie burzliwym czyli trzymam warke w domu, w ktorym mam okolo 22 stopni. W piwnicy obawiam sie ze zejde do max 18. Masz jakis dobry patent na rozlewanie piwa z wiadra bez kurka? Ja ogolnie myslalem zeby nabyc takowe wiatko, przelac do niego wezykiem aby nie napowietrzyc zbytnio i rozlac po ludzku. Rozsadnie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Oj, cieplutko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browaryhills Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 sugerujesz chociaz wyniesc do piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) 10 minut temu, Browaryhills napisał: Tak ten ktory zamiesciles. Co do temperatury to na razie jestem na etapie burzliwym czyli trzymam warke w domu, w ktorym mam okolo 22 stopni. W piwnicy obawiam sie ze zejde do max 18. I to byloby idealnie na pierwsze dni fermentacji. Edytowane 6 Września 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Jesli juz fermentuje, to i tak juz po ptokach. Wiekszosc cukru przerobiona. Bedzie piwko bardziej, hmmmm, aromatyczne ale wielkiej tragedii nie powinno byc, nastepnym razem postaraj sie po prostu o chlodniejsze otoczenie. Tyczy sie to tez temperatury brzeczki przy zadawaniu drozdzy - nie powinna zbyt mocno odbiegac od temperatury docelowej fermentacji. Tak jak napisal Zasada (a Zasady z zasady nalezy sluchac, bo madrze chlop gada), okolice 15° bylyby optymalne. Polecam pudlo styropianowe, wiecej na ten temat znajdziesz w dziale "Zrob to sam". Milej zabawy! vmario i Robert87 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 Może nie tak po ptokach. Nie wiadomo jakie drożdże były użyte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się