Radek GołąbEk Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Siema, jak do tej pory tylko kosztowałem piw, ale teraz przyszedł czas na zrobienie czegoś samemu. Zamierzam uwarzyć APA używając: 5kg pale ale zero 0,4kg płatki owsiane 50g chmiel Mosaic 50g chmiel Palisade Chciałbym uzyskać 20- 22l piwa proszę o doradzenie no. kiedy i czym chmielic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Na początku stosuj sprawdzone receptury lub programy do warzenia np. Beersmith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Jesli to twoje pierwsze piwo, zrob wszystko mozliwie jak najprosciej, bez zbednych kombinacji. 100% Pale Ale i 100% Mosaic, drozdze powiedzmy US-05. IBU nie przekraczaj na poziomie 30, poczatek, srodek i koniec gotowania z przewaga ilosci na koniec. Nie chmiel na zimno. Zacieraj w przedziale 65-68 stopni w zaleznosci jak uda Ci sie przy pierwszym warzeniu utrzymywac temperature. Fermentuj na poczatku gdzies w okolicach 16 stopni otoczenia. Dla pewnosci potrzymaj to w fermentorze z 3-4 tygodnie i dopiero butelkuj. Powinno wyjsc z tego proste i pijalne piwo, bedac przy tym nieskomplikowane na pierwszy raz. Wychodze oczywiscie z zalozenia ze posiadasz potrzebny sprzet do rozpoczecia przygody z browarnictwem. Radek GołąbEk i vmario 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek GołąbEk Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Sprzęt cały posiadam, drożdże Us05 ale czy 50g Mosaic wystarczy na 3chmielenia? 3-4tyg w fermentorze i później 4 w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Podziel sobie te 100g chmielu na trzy porcje - 60 minut, 15 minut i 0 minut. Z jakiegoś powodu pewnie wszedłeś w posiadanie Mosaica i wiesz że najlepiej go wykorzystać do chmielenia na ostatnie minuty gotowania. Piwo w butelkach powinno się nagazować w tydzień-dwa. Skorzystaj z kalkulatora nagazowania żeby nie przesadzić. Możesz chmielić np tak: 30g Palisade na 60 min 20g Palisade + 10g Mosaic na 15 min 40g Mosaic na 0 min Radek GołąbEk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek GołąbEk Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 A w jaki domowy sposób schłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Jeśli nie masz chłodnicy zanurzeniowej to użyj wanny z zimną wodą. Tylko że taki sposób sprawi, że to potrwa ładnych kilka godzin... Możesz też zamrozić kilka petów i dorzucić to do wody... to troszke skróci czas... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 8 hours ago, Radek GołąbEk said: A w jaki domowy sposób schłodzić? Zanim dorobiłem się chłodnicy, nalewałem zimnej wody do kastry budowlanej (taka wielka miska), wstawiałem tam gar warzelny, wsadzałem pod niego słuchawkę prysznicową i puszczałem zimną wodę. Jeżeli masz odpowiednio zimną wodę w instalacji, pewnie da się zejść poniżej godziny chłodzenia, oczywiście mieszając ciągle brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 W dniu 16.09.2019 o 12:31, Radek GołąbEk napisał: A w jaki domowy sposób schłodzić Mam chłodnicę zanurzeniową z której nie korzystam. Jak chcesz to mogę Ci sprzedać. To jest taka jak w sklepie Twój Browar ta za 170 zł z tego co pamiętam. Zaproponuj cenę i się dogadamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek GołąbEk Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Jeszcze pytanie w jakiej temperaturze przechowywać piwo w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 10 minut temu, Radek GołąbEk napisał: Jeszcze pytanie w jakiej temperaturze przechowywać piwo w fermentorze? Dla US-05 idealne byłoby 17-18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się