Jump to content

Pomoc dla świeżaka APA

Radek GołąbEk

Recommended Posts

Jesli to twoje pierwsze piwo, zrob wszystko mozliwie jak najprosciej, bez zbednych kombinacji.

100% Pale Ale i 100% Mosaic, drozdze powiedzmy US-05.

IBU nie przekraczaj na poziomie 30, poczatek, srodek i koniec gotowania z przewaga ilosci na koniec. Nie chmiel na zimno.

Zacieraj w przedziale 65-68 stopni w zaleznosci jak uda Ci sie przy pierwszym warzeniu utrzymywac temperature.

Fermentuj na poczatku gdzies w okolicach 16 stopni otoczenia. Dla pewnosci potrzymaj to w fermentorze z 3-4 tygodnie i dopiero butelkuj.

Powinno wyjsc z tego proste i pijalne piwo, bedac przy tym nieskomplikowane na pierwszy raz.

Wychodze oczywiscie z zalozenia ze posiadasz potrzebny sprzet do rozpoczecia przygody z browarnictwem.

Podziel sobie te 100g chmielu na trzy porcje - 60 minut, 15 minut i 0 minut. Z jakiegoś powodu pewnie wszedłeś w posiadanie Mosaica i wiesz że najlepiej go wykorzystać do chmielenia na ostatnie minuty gotowania. Piwo w butelkach powinno się nagazować w tydzień-dwa. Skorzystaj z kalkulatora nagazowania żeby nie przesadzić.

Możesz chmielić np tak:

30g Palisade na 60 min

20g Palisade + 10g Mosaic na 15 min

40g Mosaic na 0 min

Jeśli nie masz chłodnicy zanurzeniowej to użyj wanny z zimną wodą. Tylko że taki sposób sprawi, że to potrwa ładnych kilka godzin... 

Możesz też zamrozić kilka petów i dorzucić to do wody... to troszke skróci czas...

8 hours ago, Radek GołąbEk said:

A w jaki domowy sposób schłodzić?

Zanim dorobiłem się chłodnicy, nalewałem zimnej wody do kastry budowlanej (taka wielka miska), wstawiałem tam gar warzelny, wsadzałem pod niego słuchawkę prysznicową i puszczałem zimną wodę. Jeżeli masz odpowiednio zimną wodę w instalacji, pewnie da się zejść poniżej godziny chłodzenia, oczywiście mieszając ciągle brzeczkę.

W dniu 16.09.2019 o 12:31, Radek GołąbEk napisał:

A w jaki domowy sposób schłodzić

Mam chłodnicę zanurzeniową z której nie korzystam. Jak chcesz to mogę Ci sprzedać. To jest taka jak w sklepie Twój Browar ta za 170 zł z tego co pamiętam. Zaproponuj cenę i się dogadamy.