dav23 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 Witam. Podczas przelewania na fermentację cichą, do piwa dostała się woda z rurki fermentacyjnej, była to woda z kranu... Czy piwo uległo zakażeniu ? Proszę o odpowiedź josephson 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 Tego to Ci nikt tutaj na 100% nie powie. Sam będziesz wiedział, sprawdź aromat i smak przed rozlewem. Na drugi raz używaj przegotowanej wody, alkoholu, a najlepiej zrezygnuj z rurki całkiem. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dav23 Posted September 12, 2019 Author Share Posted September 12, 2019 Zgadza się, człowieka uczy się na błędach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 4 minuty temu, dav23 napisał: Witam. Podczas przelewania na fermentację cichą, do piwa dostała się woda z rurki fermentacyjnej, była to woda z kranu... Czy piwo uległo zakażeniu ? Proszę o odpowiedź TAK Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 To się dopiero okaże. Ale nie raz i nie dwa, zdarzyło się zassać co nieco z rurki bez większych konsekwencji. Osobiście wlewam do bulbulatora roztwór starsanu a czasem spirytus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dav23 Posted September 12, 2019 Author Share Posted September 12, 2019 Dodam, że dodawałem chmielu na zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał z Łodzi Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 Mi tez sie tak zdarzyło ( infekcji nie wyczułem ) ale od teraz uzywam wody prosto z butelki.? Josephson, jak zastąpić rurke ? Ja obecnie urzywam tej krotrzej tzw. niebulgotki ale tez potrafi zassac wode do srodka ☹️ dav23 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 48 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Josephson, jak zastąpić rurke ? Nie montować jej w pokrywie josephson 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dav23 Posted September 13, 2019 Author Share Posted September 13, 2019 (edited) Jeszcze jedno pytanie, po ilu dniach można być pewnym, że nie ma infekcji i można butelkować ? Edited September 13, 2019 by dav23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Butelkowanie po skończonej fermentacji, może po 5 dniach, może po 7 dniach, tego się tak nie określa. Ale można przyjąć, że po 14 dniach fermentacji w ok. 20°C, piwo będzie przefermentowane i może trafić w butelki - mowa oczywiście o piwach lekkich, nie risach i porterach Natomiast infekcja może wyjść po długim czasie nawet w butelkach. dav23 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dav23 Posted September 13, 2019 Author Share Posted September 13, 2019 Czyli mogą powstać granaty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 (edited) 54 minuty temu, dav23 napisał: Czyli mogą powstać granaty ? Mogą ale nie muszą, nie wszystkie infekcje powodują powstawanie CO2 Edited September 13, 2019 by majlosz dav23 and josephson 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobieslaw Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 (edited) Mi zassało wodę z rurki (kranówa) zaraz po zadaniu drożdży. Dzisiaj mija 9 dzień od zabutelkowania i witbier smakuje bardzo dobrze. Edited September 13, 2019 by sobieslaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
dav23 Posted September 13, 2019 Author Share Posted September 13, 2019 Ok., Więc pozostaje mi czekać. Jeszcze jedno pytanko, czy chmielenie na zimno ma działanie bakteriobójcze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Trochę tak, chmiel jako taki jest aseptyczny, ale przede wszystkim masz w piwie już alkohol i to on jest główną barierą dla zakażeń, chociaż oczywiście nie 100%. Głównym wrogiem początkujących piwowarów są głupie błędy i wpadki typu "zassałem wodę z rurki" lub coś podobnego i drugie chyba najczęstsze przewinienie, to nieumiejętne grzebanie w piwie podczas fermentacji, szczególnie na jej początku. Do tego dochodzie jeszcze zła technologia szczególnie w zakresie napowietrzania i sterylizacji sprzętu. josephson, sobieslaw and dav23 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Mi się parę razy zdarzyło z rurki zassać wodę i nigdy nic złego nie wyszło. Wydaje mi się, że trzeba się bardziej postarać albo mieć dużego pecha, żeby po fermentacji burzliwej zakazić piwkoWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał z Łodzi Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 10 hours ago, korzen16 said: Nie montować jej w pokrywie Ale to trzeba mieć super sterylne pomieszczenie lub lodówkę / pudło styropianowe aby nie weszły bakterie. Lub czym to zastąpić, jak zabezpieczyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josephson Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Ale to trzeba mieć super sterylne pomieszczenie lub lodówkę / pudło styropianowe aby nie weszły bakterie. Lub czym to zastąpić, jak zabezpieczyć ? Dajesz pokrywę bez otworu i tylko lekko uchylasz. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 (edited) Jak pisałem gdzieś wcześniej, przy burzliwej nawet jej nie zatrzaskuję, tylko leży luźno, zamykam na głucho dopiero przy cichej. Można też jaki pisze josephson zamknąć i lekko rozszczelnić. Edited September 13, 2019 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Eee tam, gadacie, bo Wam to bulkanie już spowszedniało lub zbrzydło. Jednakże z perspektywy początkującego piwowara bulkanie w bulbulatorze to nie lada atrakcja. Kilkoma kroplami wody natomiast również bym się nie przejmował, szczególnie że piwo już przefermentowało, a etanol nie sprzyja rozwojowi kolonii. Sam zaś z przesadnej troski do rurki lałem wódeczkę, którą dostałem w prezencie, a i tak nie pijam, bo nie lubię. Muchor and Typhon 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał z Łodzi Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Ok, w sumie mała różnica czy bedze to wieko z dziurką i bez rurki czy wieko bez dziury ale lekko uchylone. W obu przypadkach powietrze i bakterie maja łatwy dostęp do brzeczki. Nadal nie wiem jak sie zabezpieczacie przez zakażeniem. Macie bardzo sterylne lodówki / pudła styropianowe ? Każdy wszędzie pisze ze największe ryzyko infekcji jest po wystudzeniu brzeczki i przelewaniu do fermentatora i aby robić to szybko i sprawnie. A wy jeszcze nie zamykacie szczelnie wieka tylko leży luzem ? Powiem szczerze ze trochę rozje.... mi trochę mózg i teraz jestem trochę skołowany. Dajcie swoje tipy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 pudlo styropianowe zawsze przed zadaniem fermentora spryskuje TENZIm płynem do dezynfekcji który neutralizuje między innymi drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 15 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: w sumie mała różnica czy bedze to wieko z dziurką i bez rurki czy wieko bez dziury ale lekko uchylone Uważajcie tylko na muszki owocówki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Apropo muszek macie jakieś sprawdzone sposoby? Jest ich tak dużo ze niestety nie daje rady już Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 (edited) 1 godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał: czy wieko bez dziury ale lekko uchylone Nie pisałem że uchylone ale rozszczelnione a to różnica - zabieg tylko po to, alby uszedł nadmiar CO2. Bakterie i muszki nie potrafią podnieść sobie wieka żeby wleźć do środka. Rurka i chicha to odwieczne dylematy: z rurką czy bez rurki oto jest pytanie? Edited September 13, 2019 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now