dav23 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Witam. Podczas przelewania na fermentację cichą, do piwa dostała się woda z rurki fermentacyjnej, była to woda z kranu... Czy piwo uległo zakażeniu ? Proszę o odpowiedź josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Tego to Ci nikt tutaj na 100% nie powie. Sam będziesz wiedział, sprawdź aromat i smak przed rozlewem. Na drugi raz używaj przegotowanej wody, alkoholu, a najlepiej zrezygnuj z rurki całkiem. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav23 Opublikowano 12 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Zgadza się, człowieka uczy się na błędach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 4 minuty temu, dav23 napisał: Witam. Podczas przelewania na fermentację cichą, do piwa dostała się woda z rurki fermentacyjnej, była to woda z kranu... Czy piwo uległo zakażeniu ? Proszę o odpowiedź TAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 To się dopiero okaże. Ale nie raz i nie dwa, zdarzyło się zassać co nieco z rurki bez większych konsekwencji. Osobiście wlewam do bulbulatora roztwór starsanu a czasem spirytus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav23 Opublikowano 12 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Dodam, że dodawałem chmielu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Mi tez sie tak zdarzyło ( infekcji nie wyczułem ) ale od teraz uzywam wody prosto z butelki.? Josephson, jak zastąpić rurke ? Ja obecnie urzywam tej krotrzej tzw. niebulgotki ale tez potrafi zassac wode do srodka ☹️ dav23 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 48 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Josephson, jak zastąpić rurke ? Nie montować jej w pokrywie josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav23 Opublikowano 13 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie, po ilu dniach można być pewnym, że nie ma infekcji i można butelkować ? Edytowane 13 Września 2019 przez dav23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Butelkowanie po skończonej fermentacji, może po 5 dniach, może po 7 dniach, tego się tak nie określa. Ale można przyjąć, że po 14 dniach fermentacji w ok. 20°C, piwo będzie przefermentowane i może trafić w butelki - mowa oczywiście o piwach lekkich, nie risach i porterach Natomiast infekcja może wyjść po długim czasie nawet w butelkach. dav23 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav23 Opublikowano 13 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Czyli mogą powstać granaty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) 54 minuty temu, dav23 napisał: Czyli mogą powstać granaty ? Mogą ale nie muszą, nie wszystkie infekcje powodują powstawanie CO2 Edytowane 13 Września 2019 przez majlosz dav23 i josephson 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Mi zassało wodę z rurki (kranówa) zaraz po zadaniu drożdży. Dzisiaj mija 9 dzień od zabutelkowania i witbier smakuje bardzo dobrze. Edytowane 13 Września 2019 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dav23 Opublikowano 13 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Ok., Więc pozostaje mi czekać. Jeszcze jedno pytanko, czy chmielenie na zimno ma działanie bakteriobójcze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Trochę tak, chmiel jako taki jest aseptyczny, ale przede wszystkim masz w piwie już alkohol i to on jest główną barierą dla zakażeń, chociaż oczywiście nie 100%. Głównym wrogiem początkujących piwowarów są głupie błędy i wpadki typu "zassałem wodę z rurki" lub coś podobnego i drugie chyba najczęstsze przewinienie, to nieumiejętne grzebanie w piwie podczas fermentacji, szczególnie na jej początku. Do tego dochodzie jeszcze zła technologia szczególnie w zakresie napowietrzania i sterylizacji sprzętu. josephson, dav23 i sobieslaw 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Mi się parę razy zdarzyło z rurki zassać wodę i nigdy nic złego nie wyszło. Wydaje mi się, że trzeba się bardziej postarać albo mieć dużego pecha, żeby po fermentacji burzliwej zakazić piwkoWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 10 hours ago, korzen16 said: Nie montować jej w pokrywie Ale to trzeba mieć super sterylne pomieszczenie lub lodówkę / pudło styropianowe aby nie weszły bakterie. Lub czym to zastąpić, jak zabezpieczyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Ale to trzeba mieć super sterylne pomieszczenie lub lodówkę / pudło styropianowe aby nie weszły bakterie. Lub czym to zastąpić, jak zabezpieczyć ? Dajesz pokrywę bez otworu i tylko lekko uchylasz. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Jak pisałem gdzieś wcześniej, przy burzliwej nawet jej nie zatrzaskuję, tylko leży luźno, zamykam na głucho dopiero przy cichej. Można też jaki pisze josephson zamknąć i lekko rozszczelnić. Edytowane 13 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Eee tam, gadacie, bo Wam to bulkanie już spowszedniało lub zbrzydło. Jednakże z perspektywy początkującego piwowara bulkanie w bulbulatorze to nie lada atrakcja. Kilkoma kroplami wody natomiast również bym się nie przejmował, szczególnie że piwo już przefermentowało, a etanol nie sprzyja rozwojowi kolonii. Sam zaś z przesadnej troski do rurki lałem wódeczkę, którą dostałem w prezencie, a i tak nie pijam, bo nie lubię. Typhon i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Ok, w sumie mała różnica czy bedze to wieko z dziurką i bez rurki czy wieko bez dziury ale lekko uchylone. W obu przypadkach powietrze i bakterie maja łatwy dostęp do brzeczki. Nadal nie wiem jak sie zabezpieczacie przez zakażeniem. Macie bardzo sterylne lodówki / pudła styropianowe ? Każdy wszędzie pisze ze największe ryzyko infekcji jest po wystudzeniu brzeczki i przelewaniu do fermentatora i aby robić to szybko i sprawnie. A wy jeszcze nie zamykacie szczelnie wieka tylko leży luzem ? Powiem szczerze ze trochę rozje.... mi trochę mózg i teraz jestem trochę skołowany. Dajcie swoje tipy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 pudlo styropianowe zawsze przed zadaniem fermentora spryskuje TENZIm płynem do dezynfekcji który neutralizuje między innymi drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 15 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: w sumie mała różnica czy bedze to wieko z dziurką i bez rurki czy wieko bez dziury ale lekko uchylone Uważajcie tylko na muszki owocówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Apropo muszek macie jakieś sprawdzone sposoby? Jest ich tak dużo ze niestety nie daje rady już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał: czy wieko bez dziury ale lekko uchylone Nie pisałem że uchylone ale rozszczelnione a to różnica - zabieg tylko po to, alby uszedł nadmiar CO2. Bakterie i muszki nie potrafią podnieść sobie wieka żeby wleźć do środka. Rurka i chicha to odwieczne dylematy: z rurką czy bez rurki oto jest pytanie? Edytowane 13 Września 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się