Igorrodz Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) Cześć Chcę uwarzyć swoje pierwsze Barley Wine. Proszę o krytykę a potem o porady Planowana receptura: - Pale ale 5kg - Monachijski II 1kg - Abbey 0.25kg Zacieranie: - 66st.C 60 minut - 77stC. 15 minut Chmielenie: - Iunga 50g na ostatnie 60 minut gotowania (około 11% alfakwasów) oraz druga partia 25g na ostatnie 30 minut gotowania. Na aromat żadnego chmielu nie daję bo ma być słodowo z kontrą goryczki tylko. Gotowanie brzeczki około 180 minut (3 godziny) Wody do zacierania planuję 2.5l/kg słodu co da mi około 22l zacieru - limitowany jestem pojemnością garnka, 25l. Wysładzanie do pełnej objętości garnka. Planuję uzyskać 15l piwa o ekstrakcie 25 BLG i goryczce około 70 IBU. Aby to uzyskać podczas gotowania na ostatnie 90 minut (gdy odparuje już część brzeczki) planuję dać dodatkowo ekstrakt jasny WES, 1 puszkę 1.2kg. Fermentacja standardowymi drożdżami US-05. Co o tym sądzicie? Edytowane 25 Września 2019 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) 17 minut temu, Igorrodz napisał: Cześć Chcę uwarzyć swoje pierwsze Barley Wine. Proszę o krytykę a potem o porady Planowana receptura: - Pale ale 5kg - Monachijski II 1kg - Abbey 0.25kg Zacieranie: - 66st.C 60 minut - 77stC. 15 minut Chmielenie: - Iunga 50g na ostatnie 60 minut gotowania (około 11% alfakwasów) oraz druga partia 25g na ostatnie 30 minut gotowania. Na aromat żadnego chmielu nie daję bo ma być słodowo z kontrą goryczki tylko. Gotowanie brzeczki około 180 minut (3 godziny) Wody do zacierania planuję 2.5l/kg słodu co da mi około 22l zacieru - limitowany jestem pojemnością garnka, 25l. Wysładzanie do pełnej objętości garnka. Planuję uzyskać 15l piwa o ekstrakcie 25 BLG i goryczce około 70 IBU. Aby to uzyskać podczas gotowania na ostatnie 90 minut (gdy odparuje już część brzeczki) planuję dać dodatkowo ekstrakt jasny WES, 1 puszkę 1.2kg. Fermentacja standardowymi drożdżami US-05. Co o tym sądzicie? Przede wszystkim wypadałoby wcześniej zrobić warkę jakiegoś lekkiego i fermentować dopiero na gęstwie. Proponowałbym zacierać bliżej 62°C, i tak zostanie sporo cukrów. Edytowane 25 Września 2019 przez punix Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Ja bym bez gęstwy do takiego piwa nie podchodził. Chmielenie na 30min bez sensu, skoro i tak dajesz poprzednią dawkę na 60. Reszta może być. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Czyli 62st.C na 60 minut i 77st.C na 15 minut, iungi 70g na 60 minut i gęstwa z US-O5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Brzmi sensownie. O ile wychodzi z tego odpowiednie IBU, bo nie liczyłem. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexo Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Czesc, podepne sie pod temat i zapytam czy gestwa Wyeast 1318 London Ale III da rade przerobic barley wine okolo 25 blg? Niby tolerancja na alko 10% ale czy ktos ma doswiadczenie z tymi drozdzami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 Da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 @Oskaliber Co sądzisz o zwiększeniu ilości słodu monachijskiego do 2kg celem podbicia ekstraktu (wygląda, że wszystko ładnie zmieści się w moim 25l garnku)? Nie będzie wtedy zbyt chlebowe, jak doppelbock? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 8 godzin temu, Igorrodz napisał: @Oskaliber Co sądzisz o zwiększeniu ilości słodu monachijskiego do 2kg celem podbicia ekstraktu (wygląda, że wszystko ładnie zmieści się w moim 25l garnku)? Nie będzie wtedy zbyt chlebowe, jak doppelbock? Dostałeś odpowiedź w tej kwestii na homebrewing, czego się uparłeś na ten monachijski? Czytałeś w ogóle założenia tego stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się