BrowarPAPI Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Cześć, w załączniku przesyłam skład wody jaką używam do warzenia piwa. Chciałem się zapytać czy te parametry są w miarę ok czy należałoby jednak nieco modyfikować tę wodę przy warzeniu. Moja woda jest z wodociągów GNOJNA. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jako-wody-I-procze--2019.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) Fajna miękka woda. Pozazdrościć. Ja bym nie zmieniał. Ewentualnie do ciemnych piw i angielskich IPA zaopatrzył się w chlorek wapnia i sól epson i przeliczył w jakimś kalkulatorze. https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Edytowane 2 Października 2019 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Z podanych parametrów interesuje Cię tylko twardość ogólna, chlorki i siarczan. W mniejszym stopniu ph. Woda dość miękka, bardzo dobra do pilznerow. Do piw slodowych możesz dodać chlorek wapnia, do chmielonych siarczan wapnia, do piw ciemnych węglan wapnia. Jak interesuje Cię modyfikacja wody to polecam zacząć od tego https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dzięki za odpowiedzi. Coś pokombinuję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 z przewodności TDS: 250 so4: 14 mg 10 cl 2.7 na 17,4 Całkiem bezpłciowa (nie licząc sodu i magnezu) ta Twoja woda. Jak koledzy wyżej pisali - rozważyłbym sole wapnia, także do zbicia pH jeśli będziesz miał za wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się