Skocz do zawartości

Sprawdzenie składu wody do warzenia piwa


BrowarPAPI

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w załączniku przesyłam skład wody jaką używam do warzenia piwa. Chciałem się zapytać czy te parametry są w miarę ok czy należałoby jednak nieco modyfikować tę wodę przy warzeniu. Moja woda jest z wodociągów GNOJNA. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. 

Jako-wody-I-procze--2019.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajna miękka woda. Pozazdrościć.

Ja bym nie zmieniał. Ewentualnie do ciemnych piw i angielskich IPA zaopatrzył się w chlorek wapnia i sól epson i przeliczył w jakimś kalkulatorze.

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/

Edytowane przez koholet
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z podanych parametrów interesuje Cię tylko twardość ogólna, chlorki i siarczan. W mniejszym stopniu ph. Woda dość miękka, bardzo dobra do pilznerow. Do piw slodowych możesz dodać chlorek wapnia, do chmielonych siarczan wapnia, do piw ciemnych węglan wapnia. Jak interesuje Cię modyfikacja wody to polecam zacząć od tego https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z przewodności TDS:  250
so4: 14
mg 10
cl 2.7
na 17,4

 

Całkiem bezpłciowa (nie licząc sodu i magnezu) ta Twoja woda. Jak koledzy wyżej pisali - rozważyłbym sole wapnia, także do zbicia pH jeśli będziesz miał za wysokie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.