zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Chciałbym sobie uwarzyć Alta, bo bliższe mi niemieckie klimaty niż angielskie czy belgijskie, ale zastanawiam się nad zasypem. Propozycje jakie znalazłem to: * monachijski + chmiel aromatyczny * 1/2 pilzneński, 1/4 wiedeński, 1/4 monachijski + chmiel goryczkowy * 2/3 monachijski, 1/3 pilzneński, karmelowy ciemny + chmiel goryczkowy No i głupim. 2 i 3 jakoś bardzo się nie różnią od siebie (wiedeński i monachijski są do siebie tak podobne, że właściwie możnaby użyć tylko monachijskiego), ale ten chmiel aromatyczny w 1? Bo różnice w barwie chyba nie będą aż takie znaczące? I pytanko o drożdże - mogą być Wyeast 2565 do Koelscha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Chciałbym sobie uwarzyć Alta, bo bliższe mi niemieckie klimaty niż angielskie czy belgijskie, ale zastanawiam się nad zasypem. Propozycje jakie znalazłem to: * monachijski + chmiel aromatyczny * 1/2 pilzneński, 1/4 wiedeński, 1/4 monachijski + chmiel goryczkowy * 2/3 monachijski, 1/3 pilzneński, karmelowy ciemny + chmiel goryczkowy No i głupim. 2 i 3 jakoś bardzo się nie różnią od siebie (wiedeński i monachijski są do siebie tak podobne, że właściwie możnaby użyć tylko monachijskiego), ale ten chmiel aromatyczny w 1? Bo różnice w barwie chyba nie będą aż takie znaczące? I pytanko o drożdże - mogą być Wyeast 2565 do Koelscha? Gdybym to ja warzył, wybrałbym opcję 3, ale dwa też chętnie bym sprawdził. Opcja 1 tak sobie - nie przepadam za 100% monachijskiego. Drożdże są ok - zresztą możesz zerknąć na http://www.wyeastlab.com/hb_styledetails.cfm?ID=142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Dzięki, właśnie też tak kombinowałem że sam monachijski to nie bardzo. Pamiętam też zdanie, które utkwiło mi parę dni temu w pamięci (ale nie pomnę skąd): "alta nie chmieli się na aromat". Drożdże jednak kupię 1007 German Ale, poeksperymentuję z Altami póki nie ma wielkich upałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Trzecia propozycja wychodzi jak to mój kolega określił, "kawa z dodatkiem piwa". Wiadomo przesadził ale coś jednak leży na temacie. Użyty słód karmelowy ciemny Strzegom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Ja też bym unikał karmelowego, da się zrobić przyzwoitego Alta bez takich sztucznych ułatwień. Drożdże German Ale będą lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zasypy do Alta bywają różne. Większość opiera się w znacznej części na pilzneńskim, z dodatkiem wiedeńskiego lub monachijskiego i niewielką ilością karmelowego i/lub palonego dla koloru. Inne opierają się w większości na wiedeńskim i monachijskim. Jeszcze inne przewidują spory, nawet 15% udział słodów karmelowych w zasypie, a jeszcze inne mają w zasypie 5-15 % słodu pszenicznego. Również pszeniczne karmelowe i czekoladowy bywają używane. A świąteczna wersja Alta to już w ogóle "wolna amerykanka". Jedno jest pewne- trzeba uzyskać miedziany kolor. Zwykle podstawą jest słód pilzneński, do którego dodaje się do 50% monachijskiego i/lub wiedeńskiego oraz do 15% karmelowego i do 1-2% palonego. Zwykle. Ty najpierw powinieneś założyć jakie efekty chcesz osiągnąć, a potem dostosować zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Celuję w piwo możliwie najbardziej zbliżone do stylu Dortmunder Alt. Pokombinuję z zasypami w różnych programach, zobaczymy co mi wyjdzie. EDIT: Zarówno w QBrew jak i w BeerSmith sensownie (co nie znaczy że dokładnie w stylu, ale tuż obok) wypada zasyp 3.5kg monachijskiego + 1kg pilzeńskiego + 200g caramunich (na 20l warki). W QB do stylu nie pasuje zbyt jasny kolor, w BS z kolei za duża gęstość. I tego się będę trzymał. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Możesz zawsze dodać Carafa Special dla przyciemnienia. Tu masz zasyp z książki Brewing Classic Styles: pils 3.63 monach 0.9 aromatic 20 Lov 0.45 CaraMunich II 227g Carafa Special II 85g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się