madritistaa Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Hej! prawdopodobnie było to wałkowane tutaj milion razy ale spóbuje. W tym tygodniu czeka mnie butelkowanie mojej pierwszej warki (pils). Mam 2 pytania dotyczące dodania glukozy: 1) czytałem o zasadzie dodawania tyle glukozy/cukru do butelki ile końcowe blg - czy to prawda? 2) jak ją dodać? Czy rozrobić z wodą i wlać do fermentora i czy w takim przypadku ona sie równomiernie rozprowadzi? Czy może odmierzyć po 1,5g glukozy i wsypać do butelki i zalewać to piwem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Ad1. Nie Ad2. Pierwszy sposób: woda - 0,5-0,7litra + cukier - tyle ile wychodzi z kalkulatora; zagotować to wszystko, wlać do wiadra do rozlewu i zalać piwem. Na wszelki wypadek można delikatnie zamieszać; Drugi sposób: można wsypywać odmierzoną ilość cukru prosto do butelek i zalewać piwem; Tu masz kalkulator nagazowania: ilość piwa - wiadomo tyle co trafi do rozlewu (trzeba wziąć pod uwagę straty z fermentora, które moga być dość znaczne, temperatura piwa - najwyższa temperatura po zakończonej fermentacji, poziom nagazowania - wybierasz stosownie do stylu, cukier do refermentacji - wpisujesz to co sypiesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 1. Ilość glukozy zależna jest od tego jaki poziom nagazowania chcesz uzyskać. Skorzystaj z dostępnych w necie kalkulatorów.2. Najlatwiej rozpuścić glukoze w 0.3l-0.5l litra przegotowanej wody w fermentorze pośrednim, z którego bedziesz rozlewać. Na to zlewasz wężykiem piwo, najlepiej połóż tak, żeby powstał wir to wszystko ładnie się wymiesza. Możesz ewentualnie na koniec lekko zamieszać zdezynfekowaną łygą.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gruby. Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Jw polecam w 0.5 l rozpuścić glukozę i dodać do brzeczki, lekko zamieszać i szybko butelkować. Wsypując glukozę do butelek bardzo sie pieni, trzeba dwa podejścia do butelki robić, oraz czas sie wydłuża, jak z sypaniem do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madritistaa Posted October 14, 2019 Author Share Posted October 14, 2019 2 hours ago, Wuuu said: 1. Ilość glukozy zależna jest od tego jaki poziom nagazowania chcesz uzyskać. Skorzystaj z dostępnych w necie kalkulatorów. 2. Najlatwiej rozpuścić glukoze w 0.3l-0.5l litra przegotowanej wody w fermentorze pośrednim, z którego bedziesz rozlewać. Na to zlewasz wężykiem piwo, najlepiej połóż tak, żeby powstał wir to wszystko ładnie się wymiesza. Możesz ewentualnie na koniec lekko zamieszać zdezynfekowaną łygą. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka mam dwa fermentory jeden z kranem drugi bez. obecnie piwo jest na cichej w fermentorze z kranem. myślisz żeby przelewać z glukozą z powrotem do tego bez kranu i później jeszcze raz do tego z kranem na rozlew? nie grozi to skażeniem piwa i napowietrzeniem niepotrzebnym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted October 14, 2019 Share Posted October 14, 2019 Grozi, ale bez przesady. Na przyszłość przeprowadzaj fermentację w fermentorze bez kranika i przed rozlewem dekantuj poprzez zasysanie do tego z kranikiem. Jak się teraz nie chcesz bawić w takie przelewanki to zostaje opcja z dozowanie glukozy do każdej butelki. Ewentualnie zrobienie syropu i dozowanie równych, wyliczonych porcji strzykawką do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now