Jump to content

Pierwsze butelkowanie - glukoza

Recommended Posts

Hej!

prawdopodobnie było to wałkowane tutaj milion razy ale spóbuje. W tym tygodniu czeka mnie butelkowanie mojej pierwszej warki (pils). Mam 2 pytania dotyczące dodania glukozy:

1) czytałem o zasadzie dodawania tyle glukozy/cukru do butelki ile końcowe blg - czy to prawda?

2) jak ją dodać? Czy rozrobić z wodą i wlać do fermentora i czy w takim przypadku ona sie równomiernie rozprowadzi? Czy może odmierzyć po 1,5g glukozy i wsypać do butelki i zalewać to piwem?

Ad1. Nie

Ad2. Pierwszy sposób: woda - 0,5-0,7litra + cukier - tyle ile wychodzi z kalkulatora; zagotować to wszystko, wlać do wiadra do rozlewu i zalać piwem. Na wszelki wypadek można delikatnie zamieszać; Drugi sposób: można wsypywać odmierzoną ilość cukru prosto do butelek i zalewać piwem;

Tu masz kalkulator nagazowania: ilość piwa - wiadomo tyle co trafi do rozlewu (trzeba wziąć pod uwagę straty z fermentora, które moga być dość znaczne, temperatura piwa - najwyższa temperatura po zakończonej fermentacji, poziom nagazowania - wybierasz stosownie do stylu, cukier do refermentacji - wpisujesz to co sypiesz

1. Ilość glukozy zależna jest od tego jaki poziom nagazowania chcesz uzyskać. Skorzystaj z dostępnych w necie kalkulatorów.
2. Najlatwiej rozpuścić glukoze w 0.3l-0.5l litra przegotowanej wody w fermentorze pośrednim, z którego bedziesz rozlewać. Na to zlewasz wężykiem piwo, najlepiej połóż tak, żeby powstał wir to wszystko ładnie się wymiesza. Możesz ewentualnie na koniec lekko zamieszać zdezynfekowaną łygą.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Jw polecam w 0.5 l rozpuścić glukozę i dodać do brzeczki, lekko zamieszać i szybko butelkować. 

Wsypując glukozę do butelek bardzo sie pieni, trzeba dwa podejścia do butelki robić, oraz czas sie wydłuża, jak z sypaniem do butelek.

2 hours ago, Wuuu said:

1. Ilość glukozy zależna jest od tego jaki poziom nagazowania chcesz uzyskać. Skorzystaj z dostępnych w necie kalkulatorów.
2. Najlatwiej rozpuścić glukoze w 0.3l-0.5l litra przegotowanej wody w fermentorze pośrednim, z którego bedziesz rozlewać. Na to zlewasz wężykiem piwo, najlepiej połóż tak, żeby powstał wir to wszystko ładnie się wymiesza. Możesz ewentualnie na koniec lekko zamieszać zdezynfekowaną łygą.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

mam dwa fermentory jeden z kranem drugi bez. obecnie piwo jest na cichej w fermentorze z kranem. myślisz żeby przelewać z glukozą z powrotem do tego bez kranu i później jeszcze raz do tego z kranem na rozlew? nie grozi to skażeniem piwa i napowietrzeniem niepotrzebnym?

Grozi, ale bez przesady. Na przyszłość przeprowadzaj fermentację w fermentorze bez kranika i przed rozlewem dekantuj poprzez zasysanie do tego z kranikiem.

Jak się teraz nie chcesz bawić w takie przelewanki to zostaje opcja z dozowanie glukozy do każdej butelki. Ewentualnie zrobienie syropu i dozowanie równych, wyliczonych porcji strzykawką do butelek.