Jump to content

Pierwsze butelkowanie - glukoza


madritistaa

Recommended Posts

Hej!

prawdopodobnie było to wałkowane tutaj milion razy ale spóbuje. W tym tygodniu czeka mnie butelkowanie mojej pierwszej warki (pils). Mam 2 pytania dotyczące dodania glukozy:

1) czytałem o zasadzie dodawania tyle glukozy/cukru do butelki ile końcowe blg - czy to prawda?

2) jak ją dodać? Czy rozrobić z wodą i wlać do fermentora i czy w takim przypadku ona sie równomiernie rozprowadzi? Czy może odmierzyć po 1,5g glukozy i wsypać do butelki i zalewać to piwem?

Link to comment
Share on other sites

Ad1. Nie

Ad2. Pierwszy sposób: woda - 0,5-0,7litra + cukier - tyle ile wychodzi z kalkulatora; zagotować to wszystko, wlać do wiadra do rozlewu i zalać piwem. Na wszelki wypadek można delikatnie zamieszać; Drugi sposób: można wsypywać odmierzoną ilość cukru prosto do butelek i zalewać piwem;

 

Tu masz kalkulator nagazowania: ilość piwa - wiadomo tyle co trafi do rozlewu (trzeba wziąć pod uwagę straty z fermentora, które moga być dość znaczne, temperatura piwa - najwyższa temperatura po zakończonej fermentacji, poziom nagazowania - wybierasz stosownie do stylu, cukier do refermentacji - wpisujesz to co sypiesz

Link to comment
Share on other sites

1. Ilość glukozy zależna jest od tego jaki poziom nagazowania chcesz uzyskać. Skorzystaj z dostępnych w necie kalkulatorów.
2. Najlatwiej rozpuścić glukoze w 0.3l-0.5l litra przegotowanej wody w fermentorze pośrednim, z którego bedziesz rozlewać. Na to zlewasz wężykiem piwo, najlepiej połóż tak, żeby powstał wir to wszystko ładnie się wymiesza. Możesz ewentualnie na koniec lekko zamieszać zdezynfekowaną łygą.



Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jw polecam w 0.5 l rozpuścić glukozę i dodać do brzeczki, lekko zamieszać i szybko butelkować. 

Wsypując glukozę do butelek bardzo sie pieni, trzeba dwa podejścia do butelki robić, oraz czas sie wydłuża, jak z sypaniem do butelek.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Wuuu said:

1. Ilość glukozy zależna jest od tego jaki poziom nagazowania chcesz uzyskać. Skorzystaj z dostępnych w necie kalkulatorów.
2. Najlatwiej rozpuścić glukoze w 0.3l-0.5l litra przegotowanej wody w fermentorze pośrednim, z którego bedziesz rozlewać. Na to zlewasz wężykiem piwo, najlepiej połóż tak, żeby powstał wir to wszystko ładnie się wymiesza. Możesz ewentualnie na koniec lekko zamieszać zdezynfekowaną łygą.



Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

mam dwa fermentory jeden z kranem drugi bez. obecnie piwo jest na cichej w fermentorze z kranem. myślisz żeby przelewać z glukozą z powrotem do tego bez kranu i później jeszcze raz do tego z kranem na rozlew? nie grozi to skażeniem piwa i napowietrzeniem niepotrzebnym?

Link to comment
Share on other sites

Grozi, ale bez przesady. Na przyszłość przeprowadzaj fermentację w fermentorze bez kranika i przed rozlewem dekantuj poprzez zasysanie do tego z kranikiem.

Jak się teraz nie chcesz bawić w takie przelewanki to zostaje opcja z dozowanie glukozy do każdej butelki. Ewentualnie zrobienie syropu i dozowanie równych, wyliczonych porcji strzykawką do butelek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.