starx93 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Witam, jak w tytule. To moja 5 warka więc jak widać jestem jeszcze zielony. We wcześniejszych warkach nie zauważyłem takiej piany i to mnie frapuje, piwo bulgota już 6 dzień ma ok 5blg. Zapach i smak wydaje mi się wporządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Zgadnij do czego służy ten temat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Wygląda OK starx93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Bylo wszystko dobrze, ale otworzyłeś nie potrzebnie fermentor i teraz niewiadomo czy czegoś nie złapie starx93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 2 minuty temu, Juniorek napisał: Bylo wszystko dobrze, ale otworzyłeś nie potrzebnie fermentor i teraz niewiadomo czy czegoś nie złapie Nie strasz kolegi, już jest zalkoholowane więc już trochę odporne na zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starx93 Opublikowano 24 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Dziękuje za odpowiedzi, chyba faktycznie paniki tylko narobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Dynia trochę zassała, trochę napluła i teraz pływają kawałki dyni hehe. Jw to osady z drożdży, normalna sprawa. Na przyszłość po zadaniu drożdży zapomnij o wiadrze na 2 tyg. Osobiście mam zeszyt, a w zeszycie daty, np Warka 1, x słodu, x przerwy, a dalej 10 start fermentacji, do tej daty liczę 14 dni, kolejny punkt to 24 przelanie na cichą i klarowanie, znów do 24 dodaje 14 i wychodzi powiedzmy 8 kolejnego miesiąca na rozlew. Data podkreślona - czynność wykonana. Bardziej fascynujące jest sprawdzanie w zeszycie kiedy można ruszyć niż samo ruszanie i wciąganie gazów drożdżowych - które nie zawsze ciekawie zalatują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Ja tez jestem początkującym i mam dopiero 4 warki na koncie ale zasada aby nie otwierać fermentatora przez pierwsze 2tyg utkwiła mi głęboko w głowie. Pierwsze otwarcie fermentatora robię dopiero około 12-stego lub 13-stego dnia aby pobrać próbkę i sprawdzić BLG a potem 14 lub 15-stego znów sprawdzam BLG i jak jest bez zmian to przelewam na cichą. Wbij sobie głęboko zasadę aby przez pierwsze 10-14 dni w ogóle nie otwierać fermentatora. Bo to nikomu nie służy. Ani drożdżom ani tobie starx93 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Z ta zasada apropo otwierania fermentora to jest różnie, ja czasami po 6dniach fermentacji przelewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 18 godzin temu, Juniorek napisał: Z ta zasada apropo otwierania fermentora to jest różnie, ja czasami po 6dniach fermentacji przelewam Co nie oznacza, że robisz dobrze ? W jakim celu tak szybko przelewasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 @Jancewicz Zdarzyło mi się przelać na cicha po tak krótkim czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się