Igor Siemieniuk Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 W dniu 28.04.2020 o 19:05, przemcio86 napisał: Piszą że takie coś musi być aby fermentować pod ciśnieniem https://www.angelhomebrew.co.uk/en/fermzilla/415-blowtie-spunding-valve-kit.html Też miałem wątpliwości czy ten zawór jest konieczny. Po tym co przeczytałem i obejrzałem wniosek jest taki, że jest potrzebny żeby kontrolować ciśnienie wewnątrz fermentora - drożdże przecież też wytwarzają co2 i ten zawór ma umożliwić wyrównanie ciśnienia. Właśnie zamówiłem zestaw z Ali https://www.aliexpress.com/item/4001035043356.html?spm=2114.12010612.8148356.3.18cd113cjyZ7LT Dodatkowo ten zawór wyrównuje również ciśnienie nagazowanego piwa i zapobiega jego pienieniu się przy przelewaniu do innego zbiornika lub podczas rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 26.08.2020 o 17:00, Igor Siemieniuk napisał: Też miałem wątpliwości czy ten zawór jest konieczny. Po tym co przeczytałem i obejrzałem wniosek jest taki, że jest potrzebny żeby kontrolować ciśnienie wewnątrz fermentora - drożdże przecież też wytwarzają co2 i ten zawór ma umożliwić wyrównanie ciśnienia. Właśnie zamówiłem zestaw z Ali https://www.aliexpress.com/item/4001035043356.html?spm=2114.12010612.8148356.3.18cd113cjyZ7LT Dodatkowo ten zawór wyrównuje również ciśnienie nagazowanego piwa i zapobiega jego pienieniu się przy przelewaniu do innego zbiornika lub podczas rozlewu. Można zamówić też u braci Czechów, https://www.bahnik.cz/mereni/hradici-ventil-blowtie-2-sada-ball-lock/ Niedawno przyszła mi druga fermzilla właśnie z Bahnika, tym razem 55l, właśnie komponuje przepis i wstawiam coś póki ładna pogoda Igor Siemieniuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W dniu 13.08.2020 o 18:50, biervorkoster napisał: przemcio86 Zadowolony z Fermzilli? Jak ci się sprzęt sprawuje? Transportujesz piwo z fermentora do kega bezpośrednio? W dniu 18.08.2020 o 21:32, sebap napisał: Podłączę sie do pytania bo się mocno nad tym zastanawiam, do lodówki wejdą mi dwa, w tym momencie wchodzą 3 wiadra. Zadowolony! tak jak pisałem wcześniej, zamówiłem na Bahniku 2 sztukę, teraz kręcą się za lodówką, bo strasznie się pieni przy rozlewaniu do butelek, co do kega, to nie przelewam, bo się jeszcze kega nie dorobiłem ale pracuje nad tym Co do fermzilli to fajne jest to że elegancko przechodzi się z burzliwej na cichą, chmielenie na zimno, nagazowane piwko wlewam do butelki, wrzucam na 2h do lodówki i można pić Robiłem też raz cydr, wrzuciłem na koniec truskawki i limonki przez odkręcany zbiornik, ważna sprawa, trzeba silikon spożywczy kupić i smarować gwint bo jak czasami ciężko odkręcać te ustrojstwo. biervorkoster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Kowalski Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Przepraszam za głupie pytania, ale: 1. Czy można fermentować w Fermzilli nie pod ciśnieniem? Jak? 2. Czy są gotowe patenty na czujnik temperatury do Fermzilli? Z tymi PETami to faktycznie tak źle jest? Jak to się czyści? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 2 godziny temu, Paweł Kowalski napisał: Przepraszam za głupie pytania, ale: 1. Czy można fermentować w Fermzilli nie pod ciśnieniem? Jak? 2. Czy są gotowe patenty na czujnik temperatury do Fermzilli? Z tymi PETami to faktycznie tak źle jest? Jak to się czyści? 1. Tak, zakładasz airlocka i jedzie bez ciśnienia. 2. Najtańszy termometr z sondą z ali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Kowalski Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) 3 godziny temu, przemcio86 napisał: 2. Najtańszy termometr z sondą z ali? Najlepiej to jakiś taki na 1-wire, aby podpiąć do jakieś logiki. Można kupić taką kapilarę i na końcu termometr wrzucić i całość na zakrętce przymocować: https://pl.aliexpress.com/item/4000147433341.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4f5cf98dwXgpld&algo_pvid=c4a8fda7-eb13-46a6-a09c-eb0c590ce29a&algo_expid=c4a8fda7-eb13-46a6-a09c-eb0c590ce29a-3&btsid=0b8b15ea15993934812925374e6cd6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ ...albo może jakieś lepsze metody są? EDIT: Ok, mam: https://pl.aliexpress.com/i/4000242131097.html Edytowane 6 Września 2020 przez Paweł Kowalski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 W dniu 6.09.2020 o 14:00, Paweł Kowalski napisał: Najlepiej to jakiś taki na 1-wire, aby podpiąć do jakieś logiki. Można kupić taką kapilarę i na końcu termometr wrzucić i całość na zakrętce przymocować: https://pl.aliexpress.com/item/4000147433341.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4f5cf98dwXgpld&algo_pvid=c4a8fda7-eb13-46a6-a09c-eb0c590ce29a&algo_expid=c4a8fda7-eb13-46a6-a09c-eb0c590ce29a-3&btsid=0b8b15ea15993934812925374e6cd6&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ ...albo może jakieś lepsze metody są? EDIT: Ok, mam: https://pl.aliexpress.com/i/4000242131097.html Bahnik też to ma, z tego co wiem to w PL Marxam też ma trochę sprzętu do fermzilli. https://www.bahnik.cz/mereni/jimka-pro-teplomer-k-fermzille/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Fermentowaliście pod ciśnieniem na gorniakach w temp np 20-23C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 14 minut temu, leonzn napisał: Fermentowaliście pod ciśnieniem na gorniakach w temp np 20-23C ? Tak leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 1 minutę temu, anteks napisał: Tak Anteks napisales w innym watku ze fermentowałeś kveiki. Czy fermentowałeś tez cos innego? Niestety nie mogę fermentować w lodowce i zastanawiam sie czy puszczając górniaki (nie kveiki) w takiej temp osiągnę efekt zbliżony do fermentacji w lodowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 5 minut temu, leonzn napisał: Anteks napisales w innym watku ze fermentowałeś kveiki. Czy fermentowałeś tez cos innego? Niestety nie mogę fermentować w lodowce i zastanawiam sie czy puszczając górniaki (nie kveiki) w takiej temp osiągnę efekt zbliżony do fermentacji w lodowce. Ciśnieniowo tylko kveiki, ale w garażu zrobiło sie chłodno to założyłem pas grzewczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shallet Opublikowano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 W dniu 5.09.2020 o 11:14, przemcio86 napisał: Można zamówić też u braci Czechów, https://www.bahnik.cz/mereni/hradici-ventil-blowtie-2-sada-ball-lock/ Niedawno przyszła mi druga fermzilla właśnie z Bahnika, tym razem 55l, właśnie komponuje przepis i wstawiam coś póki ładna pogoda A jak jest z wysyłką do PL bo jakoś na stronie oferują tylko do CZ i SK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 2 godziny temu, shallet napisał: A jak jest z wysyłką do PL bo jakoś na stronie oferują tylko do CZ i SK? Napisałem do nich maila ze 2 tygodnie temu i odezwałem się na FB, ale nie raczyli odpowiedzieć i teraz nie wiem czy po prostu tak mają i zamawiać jak kolega wcześniej pisał - na słowacje i dać polski adres w uwagach, czy dać sobie spokój.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Kowalski Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Kto używa fermentora stożkowego z wężownicą wewnętrzną ręka do góry! Nie macie problemu z utrzymaniem równomiernej temperatury? Ja mam ustawioną histerezę 0.5 stopnia, cel 19 stopni a temperatury jak widać na obrazku. Co więcej, jak załączy się grzanie to na manualnym termometrze T1, który znajduje się 4cm wyżej widzę nawet 26 stopni. Na wykresie temperatura z T2 i to ten czujnik steruje grzeaniem. Fermentor ze stali nierdzewnej, zaizolowany 1cm pianki. Też tak macie? Sorry za rysunek odręczny, ale to do dodatkowo ważne to poziom piwa wewnątrz. To była bardzo mała warka - w zasadzie pół warki, i wężownica jest zanurzona na jakieś zaledwie 6cm. Pewnie ma to znaczenie, ale czy aż takie różnice mogą być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Czy prawdą jest że te fermentory mają "datę przydatności" po której nie można ich zostawiać pod ciśnieniem? Gdzieś na YT widziałem jak koleś pokazywał taki nadruk na Fermzilli.A co do fermentacji w temp pokojowej drożdży ale'owych, to magicy z YT twierdzą że bez problemu da się zrobić piwo bez off flavors. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 23 godziny temu, shallet napisał: A jak jest z wysyłką do PL bo jakoś na stronie oferują tylko do CZ i SK? Prawie wszystko można zamówić https://marxam.pl/fermentory-zestawy-startowe-fermzilla-stozkowy-pojemnik-fermentacyjny-55-l,c552,p5133,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 W dniu 13.12.2020 o 09:13, emcede napisał: Czy prawdą jest że te fermentory mają "datę przydatności" po której nie można ich zostawiać pod ciśnieniem? Gdzieś na YT widziałem jak koleś pokazywał taki nadruk na Fermzilli. A co do fermentacji w temp pokojowej drożdży ale'owych, to magicy z YT twierdzą że bez problemu da się zrobić piwo bez off flavors. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Tak, baniak ma 2 lata ważności wg producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 W dniu 12.12.2020 o 13:16, Zdrawko napisał: Napisałem do nich maila ze 2 tygodnie temu i odezwałem się na FB, ale nie raczyli odpowiedzieć i teraz nie wiem czy po prostu tak mają i zamawiać jak kolega wcześniej pisał - na słowacje i dać polski adres w uwagach, czy dać sobie spokój.. update: Po złożeniu zamówienia i podaniu w uwagach wysyłki do Polski, odpowiadają na maile ? Zamówiłem więc, wyszło taniej niż w naszych sklepach, a do tego mieli wszystkie akcesoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 28 minut temu, Zdrawko napisał: update: Po złożeniu zamówienia i podaniu w uwagach wysyłki do Polski, odpowiadają na maile ? Zamówiłem więc, wyszło taniej niż w naszych sklepach, a do tego mieli wszystkie akcesoria. daj znać jak dostaniesz, jestem ciekawy jak długo będzie szlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 daj znać jak dostaniesz, jestem ciekawy jak długo będzie szloNiby już przeprocesowali i idzie(gls), przelew był revolutowy, dam znac co i jak. A i jeszcze o tej dacie przydatności- to jest data kiedy nie zalecają fermentować pod ciśnieniem jeśli nie zrobisz testu ciśnieniowego(na wodzie na przykład). Jest tam takie magiczne słowo: re-test. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 A i jeszcze o tej dacie przydatności- to jest data kiedy nie zalecają fermentować pod ciśnieniem jeśli nie zrobisz testu ciśnieniowego(na wodzie na przykład). Jest tam takie magiczne słowo: re-test. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkDziękiWysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Hej, podczepię się pod temat. Kupował ktoś z alliexpress?. Nabył bym fermzillę 60l https://pl.aliexpress.com/item/4001173849494.html?spm=a2g0o.detail.1000023.1.765e1a18aAqTHK Czy spotkał się ktoś z takim modelem w podobnej cenie tylko bliżej? Odnośnie tego re-testu co jaki czas trzeba go wykonywać i co, jak go nie zda Zbiornik wybuchnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Z Ali są jakieś mega wysokie koszty wysyłki.Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Niby koszty duże, ale z doświadczenia wiem, że np kurier z Chin tani nie jest. Cena 130zł to i tak i ponad 100zł taniej niż u producenta lol Kolejna kwestia to czy po tych 2-3 latach użytkowania będzie się to jeszcze do czegoś nadawało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
triektor Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 https://www.bahnik.cz/kvaseni-a-lezeni/fermzilla-55l-sada-kl06842-fermentasaurus-gen-2/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się