Kozmo Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Czołem Panowie. Drożdże mi się rozszalały i piana wylewa się poza bulkator. Cały jest zasyfiony. Uprzedzam, że temperatura nie była za wysoka. Co można najlepszego zrobić żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia? Dolać wody (do bulkatora) i nie ruszać czy może zdjąć bulkator i go calego zdezynfekować? Pozdrawiam. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Kozmo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Tak jak kolega wyżej to pokazał jest najlepszym wyjściem, dodatkowo ferment rurke wymoczyć w roztworze NaOH po wszystkim przed kolejnym użyciem Edytowane 1 Listopada 2019 przez Juniorek Kozmo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Jak nie masz opcji zrobienia blow offa jak wyżej, to ja bym wyjął i zdezyfekował. Kozmo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 3 hours ago, Oskaliber said: Jak nie masz opcji zrobienia blow offa jak wyżej, to ja bym wyjął i zdezyfekował. Na pewno nastepnym razem zrobie tego blow offa, teraz zdezynfekuje tak jak piszesz. Dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Możesz też zostawić więcej miejsca w fermentorze na pianę czyli mniejszą warkę zaplanować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się