Skocz do zawartości

Crystal malt - co przez to rozumiemy


roberto_g

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Znalazłem amerykańską recepturę na AIPA i mam tam wyszczególnione m.in. słody:

13 oz. (0.36 kg) crystal malt (20 °L)
9 oz. (0.25 kg) crystal malt (40 °L)

 

Czy w odpowiedniku Weyermann'a to będzie po prostu Caramunich I?

 

 

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To są jasne słody karmelowe, których barwa jest wyrażona w skali Lovibond.

 

Tutaj znajdziesz tabele słodów Weyermann i Strzegom wraz z ich barwą w skali Lovibond

https://www.wiki.piwo.org/Porównanie_słodów_Weyermann_oraz_Słodowni_Strzegom

 

oraz kolejna ściągawka:

http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php

 

i kolejne zestawienie:

https://www.piwo.org/files/file/52-zestawienie-odpowiedników-oraz-zamienników-słodów-polskich-oraz-zagranicznych/

 

 

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, roberto_g napisał:

crystal malt (20 °L)
crystal malt (40 °L)

 

12 godzin temu, roberto_g napisał:

Czyli CARAHELL i CARARED ?

No jak? Carahell jest za jasny. 

20 Lovibonda to 50 EBC wiec będzie tutaj Carared

40 Lovibonda to 100 EBC więc będzie tutaj Caramunich typu pierwszego

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.