Myplouse Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Szanowni piwowarzy i nie tylko! Ostatnio popełniłem Red Irish Ale i chciałbym wykorzystać gęstwę (S-04) z tego piwa do zrobienia cydru. Czy zdarzyło Wam się wykorzystać kiedyś gęstwę z piwa do innego rodzaju alkoholu? Jakie były tego efekty? Czy jest czego się obawiać? Edytowane 7 Listopada 2019 przez Myplouse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Niczego. Spokojne dodaj gęstwe. Fermentuj w dolnych widełkach. Myplouse 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 41 minut temu, INTseed napisał: Niczego. Spokojne dodaj gęstwe. Fermentuj w dolnych widełkach. Jestem bardzo ciekaw efektu. W takim razie ahoj przygodo i jutro czas na zrobienie cydru na gęstwie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Kupny NFC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Domowej roboty, wyciskany na prasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Ja robiłem coś takiego. Nie jestem pewien, czy wykorzystałem gęstwę, czy świeżą paczkę. Od razu zastrzegę, że takie cydry zrobiłem 2, może 3 razy i to nie było nigdy coś pysznego. Co do drożdży, to dla mnie lepsze było, jak wsypałem drożdże do białego wina kupione w jakimś markecie budowlanym (tam są takie działy dla robiących przetwory, wina itp.). Wychodzi super wytrawne, kwaśne. Ale jest dobre zastosowanie takiego cydru. Jest idealny do rżnięcia :). Mieszałem go ze swoim RISem, który mi wyszedł zbyt alkoholowy i było świetne. Nie pamiętam już szczegółów, ale naprawdę byłem pozytywnie zaskoczony. Drugie dobre rżnięcie było z nazbyt nachmieloną IPA. IPA była taka klasyczna oldschoolowa. Bursztynowa, karmelowa. W połączeniu z kwaśnym cydrem dało w smaku bardzo grejfrutowy efekt. Na prawdę to było bardzo mocno kojarzące się z grejfrutem. Myplouse 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Muszę przyznać, że nigdy nie miałem okazji zrobić cydru na drożdżach piwnych, ani też nigdy takiego nie piłem więc nie mam porównania co do smaku. Myślę, że to dobry czas na eksperyment. To co mi wyjdzie z tłoczenia podzielę na 3 porcje. Do jednej z nich dam gestwe (S-04) do drugiej suche us-05 a trzecia zrobię na drożdżach do białego wina. I wtedy będzie jakieś porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 I teraz pytanie. Ile takiej gestwy dać na jakąś ilość cydru? Czy brać poprawkę na przelicznik jak do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 6 godzin temu, 314wo.pl napisał: Jest idealny do rżnięcia Zabrzmialo jak reklama pigulki gwaltu ? Myplouse i Gruby. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Robiłem na tych drożdżach cydr i wyszedł poprawny ale zdecydowanie lepszy wychodzi na drożdżach do wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 No nic, teraz tylko czekać na efekty. Jestem bardzo ciekaw różnic między cydrem na drożdżach piwnych a tym na winnych. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Po 3 tygodniach mogę powiedzieć, że cydr na drożdżach US-05 wyszedł zdecydowanie lepiej od tego robionego na gęstwie po S-04. Cydr na US-05 wyszedł czysty w smaku i aromatyczny, a ten po gęstwie mam wrażenie jakby miał aromat "mydła". US-05 był fermentowany w temp 20 stopni a ten na gęstwie w 15 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Po 3 tygodniach mogę powiedzieć, że cydr na drożdżach US-05 wyszedł zdecydowanie lepiej od tego robionego na gęstwie po S-04. Cydr na US-05 wyszedł czysty w smaku i aromatyczny, a ten po gęstwie mam wrażenie jakby miał aromat "mydła". US-05 był fermentowany w temp 20 stopni a ten na gęstwie w 15 stopniach. A ile układały się cydry po butelkowaniu?Proporcje soków te same? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) 5 minut temu, INTseed napisał: A ile układały się cydry po butelkowaniu? Proporcje soków te same? Cydry nie są jeszcze w butelkach, zostały zlane z nad osadu i butelkowane będą dopiero za tydzień. Każde z drożdży były użyte na tym samym soku. Edytowane 30 Listopada 2019 przez Myplouse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Minęło równo 5 tygodni od zabutelkowania. Takie krótkie podsumowanie uzyskanego efektu: 1. Oba cydry mają dominujący aromat jabłek, na drugim planie pojawia się alkohol. Zapach na S0-4 jest słodszy niż na US-05 wręcz lekko mdlący. 2.Główne różnice wynikają z smaku. Oba są lekko kwaśne. O wiele bardziej smak jabłek wyczuwalny jest w cydrze na US-05 które mają zdecydowanie czystszy profil smakowy. Za to po S0-4 zostaje taki nieprzyjemny gorzkawy posmak a pierwszy łyk wydaje się być mdły wręcz mydlany. 3.Cydr na S0-4 jest słodszy od tego na US-05. 4. O wiele ładniej i szybciej wyklarował się cydr na S0-4. 5. Oba są idealnie musujące. Teraz kilka parametrów w jakich przebiegała fermentacja. Moim największym zdziwieniem było startowe BLG, pierwszy raz spotkałem się aby sok miał tak wysokie bo aż 15 (bez dodatku cukru). Zawsze średnio było gdzieś to koło 11-12 BGL. Temp. fermentacji S0-4 - 15 stopni, US-05 - 20 stopni. Ilość nastawu w obu taka sama czyli 10l, z tego samego soku. Końcowe BLG - 0 Takie krótkie podsumowanie: O wiele bardziej podobają mi się efekty pracy US-05 nawet pomimo tej wysokiej temp. fermentacji. Jest o wiele czystszy w smaku i wręcz przyjemnie się go pije nawet bym mógł powiedzieć, że efekt jest porównywalnie dobry co na drożdżach do białego wina. Myślę, że gdyby może obniżyć trochę temp. fermentacji to efekt byłby jeszcze lepszy. Za to S0-04 dały efekt nie najgorszy lecz nie na tyle przyjemny abym chciał wypić całą butelkę i o wiele bardziej wolał bym już zrobić na winnych drożdżach do białego wina. Możliwe, że gdzieś pojawił się błąd z mojej strony, to nie jest wykluczone i przez to cydr na SO-04 tak bardzo odstaje od tego na US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Napisałeś że ci się wyklarował. Po ilu miesiącach? Dodawałeś coś do klarowania? Ja w końcu zrobie w sobote cydr na w34/70 Ciekawi mnie efekt dolniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 14 godzin temu, INTseed napisał: Napisałeś że ci się wyklarował. Po ilu miesiącach? Dodawałeś coś do klarowania? Ja w końcu zrobie w sobote cydr na w34/70 Ciekawi mnie efekt dolniaka. Do klarowania nic nie dodawałem. W zadziwiająco szybkim tempie, jak już butelkowałem S0-4 to było to o wiele bardziej klarowne od US-05, a nawet nie robiłem temu cold crasha. Była tutaj kwestia półtorej miesiąca, z czego przez 2 tygodnie po tym jak zakończył się proces refermentacji stał w lodówce. Jestem bardzo ciekawy efektu cydru na dolniakach. Akurat teraz fermentuje lager na tych drożdżach to i ja może się skuszę na eksperyment z tymi drożdżami. Bardzo podoba mi się efekt W34/70 przy fermentacji w 10 stopniach to i może przy cydrze by to fajnie zadziałało. Jak tylko będziesz miał już jakieś spostrzeżenia to chętnie bym o nich poczytał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Cydr się robi. Sok nfc jabłko-winogrona. Dodałem troche mniej niż łyżke pektoenzymu.Chyba za szybko zabutelkowałem portera, bo mi dekiel w słoiku się wybrzuszył i syknęło po otwarciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Muszę przyznać, że nie używałem jeszcze pektoenzymu. Jest spora różnica przy klarowaniu się cydru z jego dodatkiem? W słoiku z gęstwą wybrzuszył się dekiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Nakrętka słoika. Tak jakby drożdze coś dojadły jeszcze Nie wiem czy pektoenzym coś da. Taki test. Normalnie się go dodaje do owoców. I nie w tak niskiej temperaturze. Dam znać czy coś u mnie lepiej się sklarowało po dodaniu enzymu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myplouse Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Godzinę temu, INTseed napisał: Nakrętka słoika. Tak jakby drożdze coś dojadły jeszcze Blg przed nalaniem do butelek utrzymało się przez kilka dni na tym samym poziomie? Jeżeli tak to raczej bym stawiał na pozostałości dwutlenku węgla. Jak się orientuję to ludzie zostawiają lekko odkręcone słoiki aby własnie mógł sobie ten gaz na spokojnie uciekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się