Roy_Batty Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Witam W sklepach pojawiają się polskie chmiele ze zbiorów 2019 w postaci suszonej szyszki. Jak dotąd stosowałem tylko granulat. Czy warto spróbować szyszki? (intensywność aromatu mnie powali, albo zapach jest trochę inny). Czy raczej efekt będzie taki sam jak z granulatu? ( z szyszką podobno większe straty i gorsza ekstrakcja). Jak to jest granulat vs szyszka suszona?. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Czy ja wiem czy są straty, jak chmielisz na goryczkę w worku to żadnych strat nie ma, wyciągasz worek i wyciskasz , problem jest z chmieleniem na aromat, bo w worku mała cyrkulacja,bez kłopoty z filtrowaniem. Ja używam jak mam wybór tylko szyszki, czy jest różnica- nie wiem ,ciężko to ocenić bo rocznik są różne, partie są różne. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Były kiedyś podobne wątki. Poniżej linki. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Szczerze powiedziawszy nie widze zadnego argumentu przemawiajacego za uzywaniem szyszki, jesli ma sie do wyboru pellet. Osobiscie szyszek uzywam tylko sporadycznie jesli dostane swiezo po zbiorze zanim pojawi sie pellet. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Szyszek nigdy nie używałem. Pewnie filtracja jest dokładniejsza. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 15 godzin temu, Jancewicz napisał: Szyszek nigdy nie używałem. Pewnie filtracja jest dokładniejsza. Dokładnie tak , ja używam szyszki aby ułatwić sobie filtrację chmielin po procesie gorącym. Filtrację robię w ten sposób że przelewam schłodzoną brzeczkę bezpośrednio z gara do fermentora w którym mam dość gęsty worek filtracyjny, później wyciągam worek , wyciskam dokładne z brzeczki i po kłopocie. W przypadku samego peletu filtracja trwa dużo dłużej lub nawet nie kiedy mi się zatrzymywała. Dodam ze dzięki tej metodzie nie mam właściwie żadnych strat brzeczki Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 A czymś "obciążasz" szyszkę przy gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 29 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Najlepiej sam przetestuj to sie przekonasz. Przy okazji bedzie to nowe doswiadczenie i wyrobisz sobie swoja opinie w tym temacie. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 1 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 W dniu 29.11.2019 o 11:44, Jancewicz napisał: A czymś "obciążasz" szyszkę przy gotowaniu? Szyszka nasiąka brzeczka i normalnie tonie wiec niema potrzeby obciążać. Tylko ja sypie ją luzno bez zadnych hopspiderow workow muslinowych czy innych wynalazków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się