Jump to content

Garnek elektryczny Hyundai PC 200


koneser

Recommended Posts

W podobnej cenie... Hmm... A jakie wybicie planujesz? Może dołóż 100zl, kup kega, grzałki od sprawka, jakis sterownik do grzałek... Bardziej przyszłościowe :) ale jeśli nie, to ja uważam, że fajna opcja to co podlinkowane:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka

Ok, doczytałem o wybiciu:) nie mniej jednak do warek 20l polecam Ci większy pojemnościowo pojemnik;)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

25 minut temu, Robert87 napisał:

W podobnej cenie... Hmm... A jakie wybicie planujesz? Może dołóż 100zl, kup kega, grzałki od sprawka, jakis sterownik do grzałek... Bardziej przyszłościowe :) ale jeśli nie, to ja uważam, że fajna opcja to co podlinkowane:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka
 

Ok, doczytałem o wybiciu:) nie mniej jednak do warek 20l polecam Ci większy pojemnościowo pojemnik;)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka
 

Dzięki za odpowiedź :) Można gdzieś poczytać jak złożyć taki zestaw o którym mówisz?

Link to comment
Share on other sites

Mam i korzystam, ale 20 l warkę ciężko będzie zrobić.

Raz, że te 27 l to trochę na wyrost, na robię wątki 12 - 15 l i jak gotuję ponad 17 l to mało wolnego u góry zostaje.

Dwa, zagrzanie i gotowanie ponad 20l będzie dość powolne albo ciężko będzie uzyskać wrzenie.

Termostat jest dość mało dokładny.

Mam zestaw, ten garnek, kosz od kolegi Lewatywa, pompka i sterownik z Ali. Czyli prawie jak automaty Cobra, Klarstein albo OneConcept. Ale drugi raz kupiłbym od razu taki automat, a nie składał zestaw.

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi, każda dobra rada jest dla mnie na wagę złota, bo jestem początkującym piwowarem. Właśnie chyba zaliczyłem pierwsze zakażenie :,( dlatego nie chce się zniechęcać i szukam dobrych rad i chce korzystać z doświadczen innych piwowarów.
Myślałem o zakupie gotowego gara od Klarsteina, ale jednak to za duży wydatek jak dla mnie, przynajmniej teraz na poczatek. Szukam jakiejś alternatywy, bo gar ok. 30 l ciężko nagrzać na domowej gazowce. Myślę że taki elektryczny jakiś byłby dobry. Muszę poczytać o tych projektach z kegow, bo teraz wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem.
Dzięki jeszcze raz za pomoc i prosze o dalsze dobre rady


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

25 l pojemności, nierdzewka i 3 kW mocy:

 

https://allegro.pl/oferta/yato-yg-04321-warnik-podgrzewacz-do-wody-25l-3000w-7135729690?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZmJhY2Y5ZTgtNzYwYS00MzMwLWFhNDUtZDI2YmQxZDcwMDFlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=99272272-2a3a-4654-bf2c-dc47234a6060

 

No i generalnie jest tych warników teraz od groma. Nawet takie o poj. 40 litrów, 3 kW, co za pionierskich czasów "garka z LIDLA" sie nawet fizjonomom nie śniło :)

 

EDIT:

 

Chociaż nie wiem jakiej one są jakości/kontsrukcji,  poza tym, że majfrendowej zapewne.

Edited by mjr_Kolicki
Link to comment
Share on other sites

Ja polecam tego hyundaia ale w wersji inox czyli wersja PC 200SS. Grzałka 2kw wystarczy mam zaizolowany garnek i moc grzalki na 50proc wystarczy aby wrzało.. do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp. Do tego scianki ma dosc grube jak na tego typu sprzety. 

Link to comment
Share on other sites

Ja polecam tego hyundaia ale w wersji inox czyli wersja PC 200SS. Grzałka 2kw wystarczy mam zaizolowany garnek i moc grzalki na 50proc wystarczy aby wrzało.. do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp. Do tego scianki ma dosc grube jak na tego typu sprzety. 


Dajesz radę zrobić w tym 20l warki? Czym to zaizolowales? Jaki dokładnie czujnik masz? I jak go podpiąłeś? Używasz tego kranika?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

Najwiecej udalo sie zrobic 24l w tym, ale jakas apa czy cos w tym stylu bylo. Robilem tez risa 20l 24blg ale zacieranie na 2 razy. Izolacja z maty styropianowej pokryta warstwa alu taka do scian przy grzejnikach. Bez maty faktycznie ciezko sie gotowalo. 

Czujnik pt100 mam 2. Jeden za kranikem wkrecony w trojnik 1/2 cala okolo 15mm dlugosci on mierzy temp brzeczki wyplywajacej z garnka a drugi pt100 o dlugosci 200mm mam uzyty podczas zacierania do mierzenia temp. Szacierania. Podpiete po sterownik plc poprzez przetworniki pt100 na sygnal 0-10V. Temp grzania jest ograniczona temp od trojnika aby nie przegrzewac samej brzeczki a drugi kontroluje czy zloze nie ma zbyt malej temp. 

Edited by myszarafa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Najwiecej udalo sie zrobic 24l w tym, ale jakas apa czy cos w tym stylu bylo. Robilem tez risa 20l 24blg ale zacieranie na 2 razy. Izolacja z maty styropianowej pokryta warstwa alu taka do scian przy grzejnikach. Bez maty faktycznie ciezko sie gotowalo. 
Czujnik pt100 mam 2. Jeden za kranikem wkrecony w trojnik 1/2 cala okolo 15mm dlugosci on mierzy temp brzeczki wyplywajacej z garnka a drugi pt100 o dlugosci 200mm mam uzyty podczas zacierania do mierzenia temp. Szacierania. Podpiete po sterownik plc poprzez przetworniki pt100 na sygnal 0-10V. Temp grzania jest ograniczona temp od trojnika aby nie przegrzewac samej brzeczki a drugi kontroluje czy zloze nie ma zbyt malej temp. 


Dzięki za pomoc, chyba się zdecyduje na ten garnek.
Wyślesz jakieś zdjęcia jak wygląda twój po przeróbkach?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.