Janciuncio Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Witam, Wczoraj zaliczylem dziewicza warke na nowej warzelni. Wszystko super tylko 49% wydajnosci jakos mi nie podkreca... Ryzykowac drobniejsze srutowanie? Wydluzyc zacieranie do 90minut? Mash out oczywiscie robie... Interesuje mnie 40l o 12blg tylko moze ciut mniej niz 12kg slodu w zasypie :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 grubsze śrutowanie, wody 5-1 i będziesz pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 To może tak: Po pierwsze śrutujesz sam czy sklep? Jak zacierałeś i ile wysładzałeś? Ile L brzeczki otrzymałeś z danego zasypu, jakie blg przed i po gotowaniu? Gdzieś popełniasz błąd, różnica w śrutowaniu nie spowoduje aż takiego spadku wydajności. Na GF mam w granicach 85%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Sam srutuje. Zwyklym mlynkiem biowinu. Zacieralem 60m plus 10m mash out Zacieralem 6kg w 24l wody. Wysladzalem 5l wody Po gotowaniu 12.5 blg Przed chmieleniem nie mierzylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) I kolego wszystko jasne, za mało wysłodziłeś. Spróbuj użyć tego wzoru (słód kg)x(2.75L wody) + 3.5L martwa strefa to zacieranie. A wysładzanie do obliczonej ilości brzeczki, ja wysładzam ok 16L wody i wcale to nie za dużo. Ostatnio z 4.3 kg słodu, 1kg płatki owsiane. bł, 1 kg płatki pszeniczne bł. i 0.5 kg laktozy po gotowaniu 28.5l 16 blg. Nie zmieściłem do fermentatora. Poczytaj sobie w temacie GF, tam dużo jest napisane. To podobne sprzęty. Polecę Ci zamówić słód śrutowany np. deptana.pl mają śrutowanie gratis i sprawdzić wydajność. bo ten śrutownik to wiesz ten tego.. Polecam od kolegi z forum, mam i używam. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez Pabllo_Lodz Literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 4 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: I kolego wszystko jasne, za mało wysłodziłeś. Spróbuj użyć tego wzoru (słód kg)x(2.75L wody) + 3.5L martwa strefa to zacieranie. A wysładzanie do obliczonej ilości brzeczki, ja wysładzam ok 16L wody i wcale to nie za dużo. Ostatnio z 4.3 kg słodu, 1kg płatki owsiane. bł, 1 kg płatki pszeniczne bł. i 0.5 kg laktozy po gotowaniu 28.5l 16 blg. Nie zmieściłem do fermentatora. Gdyby więcej wysładzał to by było 30l 8blg ps odnoście Twojej wydajności z tej ilości składników -sprawdź sobie refraktrometr/balingomierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 @anteks sprawdziłem refraktometr i na wodzie w 20c 0.0 Dla mnie zatarł w za dużej ilości wody, za mało wysłodził. Do tego śrutowanie tym śrutownikiem i mamy wynik. Ale to moje zdanie, a co sobie uwarzysz to sobie wypijesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 zacieram 4-5l/kg wysładzam 5-10l wody. Blg/ilość mam najczęściej takie jak zakładam. Warzę w Royalu 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 3 minuty temu, anteks napisał: zacieram 4-5l/kg wysładzam 5-10l wody. Blg/ilość mam najczęściej takie jak zakładam. Warzę w Royalu 30l Czym i jak drobno śrutujesz? Bo gdzieś autor tematu popełnił błąd, jak nie ilość wody i wysładzanie to może śrutowanie. Nie czytałeś pewnie w temacie GF, @nike21 podał nowy sposób na zwiększenie wydajności. Zasypujemy słód, mieszamy i czekamy 10 minut i jak słód nabierze wody znów dobrze się miesza. Dopiero po tym zaczyna się zacieranie, dalej już standard. Moja ostatnia warka tym sposobem, sam jestem w szoku bo nigdy takiej wydajności nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Od roku bawie sie tym garnkiem, tylko przy pierwszych była niska wydajność. Śrutuje sobie w browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Domyślam się że śrutownik od Patryka a nie młynek z Biowinu Śrutuje ciut drobniej, ale wysładzanie trwa długo ok. 1 h u mnie. Na następną warkę zwiększę odstęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) @Janciuncio ja bym dawał mniej wody do zacierania a więcej wysładzał. Zacząłbym od dawania na 1 kg słodu 3 litry wody do zacierania. Wtedy dla przykładu zacierasz 6kg słodu to dajesz 18 litrów wody. Jak chcesz uzyskać docelowo wybicie 25 litrów to w sumie musisz użyć wody 25 + tyle ile masz kg słodów czyli w tym przypadku 6 co razem daje 31 litrów plus strata na odparowanie i to co zostanie w kotle po odfiltrowaniu. Skoro 18 litrów dałeś do zacierania to wysładzasz też 18 litrów. Razem masz 36 litrów minus 6 litrów wchłonie słód, ze 4 litry na odparowanie i ze 2 na straty w fermentorze co daje wybicie 25 litrów. Spróbuj tak raz i zobacz co Ci wyjdzie i ewentualnie zmniejsz ilość całkowitej wody przy czym jak bym nie schodził poniżej 3 litrów na kg słodu. Wg aplikacji GF ilości wody na kg słodu to trochę więcej jak 3 litry. Właśnie zerknąłem na jedną z receptur i podaje mi 21,05 litrów wody na 6,5kg słodu co daje jakieś 3,2 litra/kg i 15,15 litra wody do wysładzania. W sumie 36,2 litra a w przepisie celowałem w 25 litrów wybicia. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 10 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Domyślam się że śrutownik od Patryka a nie młynek z Biowinu Śrutuje ciut drobniej, ale wysładzanie trwa długo ok. 1 h u mnie. Na następną warkę zwiększę odstęp. Nie wiem od kogo ale wygląda tak https://polskieminibrowary.pl/2016/03/01/browar-zakladowy/l1850841/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 11 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał: Czym i jak drobno śrutujesz? Bo gdzieś autor tematu popełnił błąd, jak nie ilość wody i wysładzanie to może śrutowanie. Nie czytałeś pewnie w temacie GF, @nike21 podał nowy sposób na zwiększenie wydajności. Zasypujemy słód, mieszamy i czekamy 10 minut i jak słód nabierze wody znów dobrze się miesza. Dopiero po tym zaczyna się zacieranie, dalej już standard. Moja ostatnia warka tym sposobem, sam jestem w szoku bo nigdy takiej wydajności nie miałem. Czyli pierwsze 10 minut zacierania traktujemy jako namaczanie? No bo przeciez wtedy juz jest temperatura etc... Czy to nie na to samo wyjdzie jesli bedziemy zacierali dluzej. Np 90 czy 120 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Ja testowałem zwiększanie długości przerwy i nie specjalnie się sprawdzało. Natomiast zastosowanie metody opisanej powyżej od dwóch warek dało super rezultaty. Metoda ta wyczytana została przeze mnie na fecabookowej grupie GF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Proszę zaufać że wydajność podnosi powolne wysładzanie, przetestowałem to na własnej skórze, nie sugerować się balingometrem bo on zaniża pomiar BLG w temp. 75 st C o kilka stopni P. Po odsłonięciu młota dolewam wodę w 2 ratach 6 L i potem 6 litrów (na 20 L warkę). Panowie z tego forum mnie tego nauczyli. Wysładzam i filtruje do objętości 23 24 litry nie używam balingomierza. Ostatnio warzyłem dunkela i w temp. pokojowej po zlaniu do wiadra 15 BLG - a miało być 13. To już prawie koźlak. Dlatego ja nie kupię nigdy kotła automatycznego - chcę mieć kontrole nad filtracją a co gorsza czas warzenia się nie skraca - ostatnia warka 4 h 20 minut w garnku. Gra nie warta ceny. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Piotr Ba Kocioł Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 @Pabllo_Lodz @nike21 - w jakiej temperaturze te pierwsze 10 minut? 'Zasypujemy słód, mieszamy i czekamy 10 minut i jak słód nabierze wody znów dobrze się miesza.' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) W temperaturze zasypu słodu. Jak się woda zagrzeje do pierwszej przerwy wsypujesz słód, mieszasz, zostawiasz na 10 minut, mieszasz jeszcze raz, zakładasz górne sito i włączasz pierwszą przerwę zacierania. @Piotr Ba już próbowałem różnych sposobów z wysładzaniem i nie dawało to pożądanego efektu. Maksymalnie uzyskałem 80% wydajności i to nie zawsze było powtarzalne. Od dwóch warek zastosowałem sposób j/w i jest efekt 2/2 - wydajność ponad 90%. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 80 % wydajność to bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 23 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Porazka Panowie... 40% wydajnosci w 3ciej warce na Klarsteinie... no zaczynam sie zalamywac... Chyba tam wkrece sracz wezyk... Zasyp byl pszenica/pale ale/platki pszeniczne/owsiane... przy filtracji musialem sporo mieszac zeby poszlo i lacznie z 10kg wyszlo mi 40l po 9blg... Edytowane 23 Grudnia 2019 przez Janciuncio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 W dniu 5.12.2019 o 21:14, anteks napisał: zacieram 4-5l/kg wysładzam 5-10l wody. Blg/ilość mam najczęściej takie jak zakładam. Warzę w Royalu 30l Stosujesz jakieś modyfikacje kosza/sita/kotła? Jestem po drugiej warce na tym sprzęcie i dotychczas wydajność również nie powala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 15 godzin temu, x1d napisał: Stosujesz jakieś modyfikacje kosza/sita/kotła? Jestem po drugiej warce na tym sprzęcie i dotychczas wydajność również nie powala... To samo mi sie nasuwa... bo jak mam brac 4-5l/kg tzn ze 10kg wsadu nie upchne nawet do najwiekszego gara... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 24 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2019 18 godzin temu, Janciuncio napisał: Porazka Panowie... 40% wydajnosci w 3ciej warce na Klarsteinie... W trakcie zacierania ustaw przepływ na minimum, taki aby leciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 19 godzin temu, anatom napisał: W trakcie zacierania ustaw przepływ na minimum, taki aby leciało. Przez ten zasyp pszenica/platki to zaden inny niz minimalny przeplyw nie wchodzil w gre... Ale dlaczego popmka ma nie pracowac pelna moca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się