Marcin Skwira Opublikowano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Witam. Aktualnie jestem przed zlewaniem Porteru Bałtyckiego na cichą i zastanawiam się czy nie podzielić na pół i do jednej część dodać śliwki. Moje pytanie czy jest ona dostępna w jakimś większym sklepie sieciowym, czy raczej trzeba kupować przez internet? Drugie pytanie w jaki sposób dodawaliście do swoich piw.? Na cichą? Na koniec gotowania? Czy jeszcze inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Widziałem, ale tylko raz, w Lidlu. Z tego co pamiętam w dobrej cenie. Ja dałem 400g na 3 tyg. cichej. Jest ok. czuć mocno wędzonkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 @Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 2 godziny temu, Witold Studziński napisał: @Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą? Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witold Studziński Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) 23 minuty temu, BrowarPAPI napisał: Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. z tego co znalazłem, to niektórzy podpiekają w piekarniku- 150* przez jakieś 2min, a inni pasteryzują w wodzie lub w piwie, do którego wrzucają Edytowane 13 Marca 2021 przez Witold Studziński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 W dniu 13.03.2021 o 13:56, Witold Studziński napisał: @Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą? W dniu 13.03.2021 o 16:42, BrowarPAPI napisał: Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. Najprościej zalać alkoholem, ja 200g śliwek właśnie z Lidla zalałem ginem i trzymałem tak bodajże 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Cześć. Ja dodawałem 250 g śliwki wędzonej na 11 litrów Porteru Bałtyckiego. Moczyłem ją dobę w 70 % spirytusie. Później pociąłem (na pół) i wrzuciłem do fermentora na dwa tygodnie (samą śliwkę, bez spirytusu). Ostatnio otwarłem jedną butelczynę po dwóch miesiącach od butelkowania. Zakażenia, przynajmniej ja, nie widzę. Efekt zadowalający, czuć wędzonkę, czuć śliwkę, ale i czuć nuty charakterystyczne dla stylu. Przed butelkowaniem zrobiłem solidny coldcrash, w okolicach 0 st. C. Śliwka fajnie opadła na dno. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się