diask Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 (edytowane) Witam, Stworzyłem swój pierwszy przepis na piwo. W założeniu ma być lekko słodowy single hop oparty na polskim chmielu Oktawia. Chciałbym uzyskać wyraźną, niezalegająca goryczkę i mocny aromat z chmielenia na zimno. Będę używał gęstwę S-05 po milk stoucie. Chce fermentować w temperaturze start 17 koniec 21. Link Prośba o weryfikację, podpowiedź co zmienić żeby osiągnąć ten efekt. Edytowane 14 Grudnia 2019 przez diask Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 3 godziny temu, diask napisał: S-05 Chyba nie ma takich drożdży... Ja pominąłbym chmielenie w 30 minucie, dając odpowiednio więcej na 1 - 2 minuty/ wyłączenie palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 (edytowane) 8 minut temu, zasada napisał: Chyba nie ma takich drożdży... Oczywiście mój błąd. Jednak chyba łatwo się domyślić, że miałem na myśli US-05. Co do chmielenia to dziękuję za uwagę. Zmienię to. Reszta jest w miarę ok? goryczka będzie wyraźna? lekka słodowość wyczuwalna? Edytowane 13 Grudnia 2019 przez diask dopisek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 16 minut temu, diask napisał: Jednak chyba łatwo się domyślić, że miałem na myśli US-05 tudzież s-04... sihox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek piwo Opublikowano 23 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 @diask masz już jakieś efekty tego single hopa? Ja mam jednego za sobą na oktawii właśnie i weszła trawa, łodygi i zioła i zastanawiam się czy kwestia kiepskiego źródła chmielu czy ta odmiana tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 W dniu 23.01.2020 o 23:19, człowiek piwo napisał: @diask masz już jakieś efekty tego single hopa? Ja mam jednego za sobą na oktawii właśnie i weszła trawa, łodygi i zioła i zastanawiam się czy kwestia kiepskiego źródła chmielu czy ta odmiana tak ma Niestety nie ma rewelacji. Goryczka zbyt mocna, ściągająca, mało przyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Nie do końca rozumiem jak 32IBU przy ponad 14 Blg to może być za mocna goryczka, zwłaszcza gdy 10% zasypu to słody karmelowe? (Na marginesie, jest dla mnie zagadką dlaczego Brewness klasyfikuje piwo o współczynniku nachmielenia 0.55 jako "gorzkie". Jakie wobec tego jest wg. nich "A Ja Pale Ale", które ma 60 IBU przy 13.5Blg?). Możesz powiedzieć jakie piwo ma odpowiadającą Ci goryczkę? Edytowane 31 Stycznia 2020 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 9 minut temu, dirk gently napisał: Nie do końca rozumiem jak 32IBU przy ponad 14 Blg to może być za mocna goryczka Też się nad tym zastanawiałem. Być może to efekt chmielenia na zimno, który czasami powoduje spotęgowane odczuwanie goryczki. Dodatkowo mogło to spowodować ściągającą łodygowatość (są chmiele które dają takie odczucie i wnoszą takie posmaki). Wtedy rzeczywiście goryczka, mimo standardowego IBU, może być nieprzyjemna i zbyt wyrazista. Do tego mogła dojść niedokładna filtracja po chmieleniu na zimno i w efekcie resztki chmielin w butelkach co powoduje lekkie pieczenie w ustach. Jeśli to wszystko się skumulowało to rezultat mógł być nad wyraz nieprzyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaschels Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Ja użyłem oktawi do gotowania na 60 minut na 30 IBu i narazie mam dziwny zapach i smak jakby tytoń, jakiś plastik. Warka dzielona na pół drugie wiadro z Amerykanami pięknie pachnie.Chciałem spróbować czegoś innego niż marynka i chyba nie wyszło Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) Niedawno robiłem single hop i wyszło mi fajne delikatne jabłko, ups na goryczke 11 g marynki, aromat oktawia Edytowane 2 Lutego 2020 przez Slawmir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek piwo Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 W dniu 29.01.2020 o 15:12, diask napisał: Niestety nie ma rewelacji. Goryczka zbyt mocna, ściągająca, mało przyjemna. Ja mam niestety takie samo doświadczenie z oktawią. Rozlałem warkę na dwa fermentory i w jednym chmieliłem na zimno - tam była totalna padaka. Wersja bez chmielenia na zimno nawet pijalna, tylko łodygowo-ziołowe aromaty moim zdaniem były na tyle mocne że trochę się zraziłem do tego chmielu. Ale z tego co czytam to opinie są skrajne, więc może na kiepską partię trafiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się