eltomek Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Hej, Chcę jutro uwarzyć Dubla wg receptury, którą stworzyłem z kompilacji różnych receptur (ale głównie inspirowałem się artykułem @dori http://blog.homebrewing.pl/dubbel-surowce/ OG: 16,112 Plato Kolor: 58,2 EBC IBU: 23,3 Składniki: ------------ 4,50 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) 0,25 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 0,25 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) 0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) 0,25 kg Viking Munich Malt Dark (22,0 EBC) 0,50 kg Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC) 20,00 g Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min 1,0 pkg FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P) No i tak się zastanawiam czy warto z czegoś zrezygnować (no i z czego), żeby zejść kolorem bliżej stylu (20-35)? Na kolorze nie zależy mi tak, jak na tym, żeby piwo było dobre i ciekawe, ale nieprzekombinowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Pytanie podstawowe - skąd masz wartości EBC poszczególnych składników? Pytanie pomocnicze - skąd masz Candi Suger Dark? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Wszystkie parametry wzięte wprost z BeerSmith 3. Przyznam, że wcześniej nie weryfikowałem ich poprawności ,nie skupiałem się na tym, bo wszystkie piwka do tej pory wklepywane przez mnie w BS były jasne A cukier kandyzowany ciemny mam z alepiwo.pl: https://www.alepiwo.pl/?produkty/dodatki/cukier-kandyzowany-brazowy-0-5kg.html Edytowane 14 Grudnia 2019 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 To zmniejsz zasyp Special B i wywal Caramunich Piwo jedzie na konkurs? Jeśli nie, to co się szczypiesz? Osobiście z receptury wywaliłbym ciemny z Viking Malt, Caramunich i zmniejszył Special B, im mniej tym lepiijj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 2 godziny temu, SynMojegoStarego napisał: wywaliłbym ciemny z Viking Malt Faktycznie, wywalę go, za dużo tych monachijskich, ale resztę jednak zostawię, żeby nudą nie wiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Po pierwsze, dubbla moim zdaniem warto robić zdecydowanie w górnym zakresie widełek koloru BJCP, a nawet nieco go przekraczać. Jaśniejsze wychodzą zbyt puste jeśli chodzi o stronę słodową. Po drugie, nie wrzucałem tego w kalkulator, ale na pierwszy rzut oka ten wynik wydaje się być dosyć zawyżony. Candi sugar tutaj jest chyba brany pod uwagę jak 0.5kg słodu o takim EBC, a z mojego doświadczenia wnosi zdecydowanie mniej koloru. Edytowane 16 Grudnia 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Uwarzyłem wczoraj to piwko wg poniższego składu (usunąłem 250g ciemnego monachijskiego), wyszło zdecydowanie mocno miedziane, na poziomie 25-30 EBC, zobaczymy co z tego zostanie po fermentacji. Składniki: ------------ 5,00 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) 0,25 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 0,25 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) 0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) 0,50 kg Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC) 20,00 g Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min 10,00 g Saaz [3,50 %] - Boil 5,0 min 1,0 pkg FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się