Skocz do zawartości

Belgian Dubbel - trochę za wysokie EBC?


eltomek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chcę jutro uwarzyć Dubla wg receptury, którą stworzyłem z kompilacji różnych receptur (ale głównie inspirowałem się artykułem  @dori http://blog.homebrewing.pl/dubbel-surowce/

 

OG: 16,112 Plato

Kolor: 58,2 EBC
IBU: 23,3

Składniki:
------------
4,50 kg          Viking Pilsner Malt (4,0 EBC)
0,25 kg          Biscuit Malt (45,3 EBC)
0,25 kg          Caramunich Malt (110,3 EBC)
0,25 kg          Special B Malt (354,6 EBC)
0,25 kg          Viking Munich Malt Dark (22,0 EBC)
0,50 kg          Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC)
20,00 g          Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min
1,0 pkg          FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P)

No i tak się zastanawiam czy warto z czegoś zrezygnować (no i z czego), żeby zejść kolorem bliżej stylu (20-35)? Na kolorze nie zależy mi tak, jak na tym, żeby piwo było dobre i ciekawe, ale nieprzekombinowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie parametry wzięte wprost z BeerSmith 3. Przyznam, że wcześniej nie weryfikowałem ich poprawności ,nie skupiałem się na tym, bo wszystkie piwka do tej pory wklepywane przez mnie w BS były jasne :) A cukier kandyzowany ciemny mam z alepiwo.pl: https://www.alepiwo.pl/?produkty/dodatki/cukier-kandyzowany-brazowy-0-5kg.html

Edytowane przez eltomek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, dubbla moim zdaniem warto robić zdecydowanie w górnym zakresie widełek koloru BJCP, a nawet nieco go przekraczać. Jaśniejsze wychodzą zbyt puste jeśli chodzi o stronę słodową.

 

Po drugie, nie wrzucałem tego w kalkulator, ale na pierwszy rzut oka ten wynik wydaje się być dosyć zawyżony. Candi sugar tutaj jest chyba brany pod uwagę jak 0.5kg słodu o takim EBC, a z mojego doświadczenia wnosi zdecydowanie mniej koloru. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyłem wczoraj to piwko wg poniższego składu (usunąłem 250g ciemnego monachijskiego), wyszło zdecydowanie mocno miedziane, na poziomie 25-30 EBC, zobaczymy co z tego zostanie po fermentacji.

Składniki:
------------
5,00 kg          Viking Pilsner Malt (4,0 EBC)
0,25 kg          Biscuit Malt (45,3 EBC)
0,25 kg          Caramunich Malt (110,3 EBC)
0,25 kg          Special B Malt (354,6 EBC)
0,50 kg          Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC)
20,00 g          Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min
10,00 g          Saaz [3,50 %] - Boil 5,0 min
1,0 pkg          FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.