Pelasek Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 Witam, Wczoraj uwarzyłem NEIPE (na podstawie https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/juicy-neipa-new-england-ipa-recipe) w której to jest założenie żeby chmielenie rozpocząć jeszcze w trakcie fermentacji burzliwej. Mam pomysł na kolejne piwo i dobrze by było zebrać gęstwę i tu zastanawiam się co zrobić. a) olać chmielenie podczas burzliwej i zrobić chmielenie po zlaniu na cichą? (w tym wariancie nie ma problemu) b) olać gęstwę i dodawać chmiel do burzliwej bo będzie dużo lepszy efekt niż chmielenie na cichej? c) wrzucić te planowane 130g chmielu do fermentora podczas burzliwej, ale później jak zebrać z tego gęstwę? Do tej pory jak chmieliłem to wrzucałem chmiel luzem do fermentora i przy zlewaniu filtrowałem przez pończochę i hop spider. Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 A jakie to drożdże? 130 gram na burzliwą na 20l ? IMO trochę dużo jeśli chcesz zbierać. Dawałem 50g na warkę 20l na burzliwą i po przemuciu gęstwy było w miarę ok, przy 130g może już być ciężko. Zawsze możesz chmielić na burzliwej przy kolejnej warce, po której nie będziesz już zbierać gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelasek Posted December 15, 2019 Author Share Posted December 15, 2019 Drożdze to FM55 Zielone wzgórze. Te 130 mnie martwi bo to będzie spora warstwa tego chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 chmieliłem NE na kveikach 85g na początek fermentacji i 130 na koniec, bez przelewania, zebrałem gęstwę po zgarnięciu warstwy chmielu bez problemu, wiadomo, że później raczej czystego profilu nie da, ale w podobnym piwie się sprawdzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelasek Posted December 16, 2019 Author Share Posted December 16, 2019 Kupiłem suchary (us-05) jak mi się nie uda zebrać to w razie czego będą, dzięki za rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelasek Posted December 17, 2019 Author Share Posted December 17, 2019 (edited) Ale szybko mi fermentacja poszła. W sobotę warzenie i zadanie gęstwy, wczoraj jeszcze piana, a dzisiaj przychodzę z pracy, piany mało co, przed dodaniem chmielu zmierzyłem odfermentowanie i wyszło 3,5-4* blg, także wygląda że się spóźniłem z dodaniem na burzliwą . Szybkie te drożdże... Edited December 17, 2019 by Pelasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 To jak szybkie zależy od temperatury. W jakiej fermentowales? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 Na burzliwą dodawalem chmiel od razu, razem z drożdżami lub parę godzin po. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pelasek Posted December 17, 2019 Author Share Posted December 17, 2019 Temperatura w pokoju 18*, na ciekłokrystalicznym naklejonym na fermentorze 19*, więc mogło być tak z 20* w środku. Co dla FM 55 (19-24) jest bliżej dolnej granicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now