Pelasek Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Witam, Wczoraj uwarzyłem NEIPE (na podstawie https://www.clawhammersupply.com/blogs/moonshine-still-blog/juicy-neipa-new-england-ipa-recipe) w której to jest założenie żeby chmielenie rozpocząć jeszcze w trakcie fermentacji burzliwej. Mam pomysł na kolejne piwo i dobrze by było zebrać gęstwę i tu zastanawiam się co zrobić. a) olać chmielenie podczas burzliwej i zrobić chmielenie po zlaniu na cichą? (w tym wariancie nie ma problemu) b) olać gęstwę i dodawać chmiel do burzliwej bo będzie dużo lepszy efekt niż chmielenie na cichej? c) wrzucić te planowane 130g chmielu do fermentora podczas burzliwej, ale później jak zebrać z tego gęstwę? Do tej pory jak chmieliłem to wrzucałem chmiel luzem do fermentora i przy zlewaniu filtrowałem przez pończochę i hop spider. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 A jakie to drożdże? 130 gram na burzliwą na 20l ? IMO trochę dużo jeśli chcesz zbierać. Dawałem 50g na warkę 20l na burzliwą i po przemuciu gęstwy było w miarę ok, przy 130g może już być ciężko. Zawsze możesz chmielić na burzliwej przy kolejnej warce, po której nie będziesz już zbierać gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Drożdze to FM55 Zielone wzgórze. Te 130 mnie martwi bo to będzie spora warstwa tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 chmieliłem NE na kveikach 85g na początek fermentacji i 130 na koniec, bez przelewania, zebrałem gęstwę po zgarnięciu warstwy chmielu bez problemu, wiadomo, że później raczej czystego profilu nie da, ale w podobnym piwie się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Kupiłem suchary (us-05) jak mi się nie uda zebrać to w razie czego będą, dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Ale szybko mi fermentacja poszła. W sobotę warzenie i zadanie gęstwy, wczoraj jeszcze piana, a dzisiaj przychodzę z pracy, piany mało co, przed dodaniem chmielu zmierzyłem odfermentowanie i wyszło 3,5-4* blg, także wygląda że się spóźniłem z dodaniem na burzliwą . Szybkie te drożdże... Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Pelasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 To jak szybkie zależy od temperatury. W jakiej fermentowales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Na burzliwą dodawalem chmiel od razu, razem z drożdżami lub parę godzin po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 Temperatura w pokoju 18*, na ciekłokrystalicznym naklejonym na fermentorze 19*, więc mogło być tak z 20* w środku. Co dla FM 55 (19-24) jest bliżej dolnej granicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się