fotohobby Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Zrobiłem sobie dziś pod górkę i w 12. dniu fermentacji wrzuciłem do fermentora (NEIPA, 18l ) 80g chmielu na zimno. Sęk w tym, że miałem w planach zlać to piwo, aby wykorzystać gęstwę (FM53 Voss Kveik) Planowałem tymi Kveikami przefermentować zestaw Modern Bitter z Centrum Piworawstwa. Dlatego Kveikami, gdyż lodówka jest zajęta, a w pomieszczeniu 19C Czy jest opcja zebrania gęstwy z chmielinami ? Płukać ją później ? Mam jeszcze paczkę US-05, a w banku 2ml fiolkę FM52 Amerykański Sen. Co wybrać, dla fermentacji w 19C (temp otoczenia) ? Edytowane 2 Stycznia 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgarniasz delikatnie chmieliny, a pod spodem masz elegancką gęstwę. Może przejść aromatem chmieli, ja używałem zazwyczaj w kierunku od mniej do bardziej chmielonych. Kveików potrzebujesz zresztą bardzo mało, więc nie powinien być to problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się