osatronix Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Czesc Wszystkim, W nadchodzacy wekend bede warzyl Pilsa i przygotowytwal starter z FM30. Znalazlem informacje, ze starter nalezy zrobic w takiej samej temperaturze jak dla piw gornej fermentacji (20 kilka stopni C). Moje pytanie jest nastepujace: Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury? Mysle, ze tak powinno sie zrobic, aby nie zestersowac drozdzy, ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja? Prosze bardzo o porade. Dzieki moc. osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tak jak najbliżej tych 7C. Możesz też po trochu dolewać brzeczki do drożdzy aby temperature obniżyć. osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 1 godzinę temu, osatronix napisał: Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury? Starter powinien być jak najbardziej zbliżony termicznie do brzeczki , można dolewać małymi porcjami brzeczkę aby wyrównać temperaturę . 1 godzinę temu, osatronix napisał: ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja? Tak właśnie zrób . Ja zostawiam brzeczkę do wystudzenia w garażu całą noc , a obok w słoiku starter . Rano temperatury są takie same ( u mnie 8st C) i wtedy zadaję drożdże . osatronix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osatronix Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Dzieki Panowie! osatronix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi