zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Nic. Tylko musisz załatwić zatwierdzenie typu, oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 najpierw musisz uzyskać zatwierdzenie typu. Czyli dostarczyć projekt i opis. Kto spawał ich nie interesuje. Nie wiem czy może zatwierdzić typ firma czy prywatna osoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 A fermentory tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Jeden warto mieć zatwierdzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Bardzo to enigmatyczne. Dlaczego jeden i dlaczego warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Żeby mieć gdzie przetoczyć piwo do pomiaru przy kontroli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 A czy jak przyjdzie taka kontrola, można jej nie wpuścić? Jakie są konsekwencje? Przecież może mnie akurat nie być wtedy w browarze, kiedy przyjdą, mogę się też schować. Czy się wcześniej umawiają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nie no, o takich rzeczach sie powiadamia wczesniej. Z UC to raczej takie zagrywki to głupota. e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Jacer - jak warzelnie jak Piwnym Podziemiu mogą być przyplombowane do ziemi ? zobacz tu https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/1495279_865556190134966_745649690728681191_o.jpg kadzie są 'ruchome' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Cała konstrukcja jest przyplombowana, żeby nie można było jej przestawić w inne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 no ale 'garki ' są ściągalne ? wiem ze to nie miejsce na to ale IMO 'legalizacja' warzelni trochę jest dziwna - to fermentory są istotne ale ja nie będę tu robił z siebie mądrzejszego od innych dzięki jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) bez konstrukcji samym garnkiem nic nie zrobisz. Na przedpłacie mierzysz wybicie w kotle i wystarczy. Wszelkie zaniki po drodze to twoja strata ale mniej papierologii. Edytowane 27 Marca 2015 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 czyli legalnie można gara ściągnąć i powiedzmy "umyć szlaufem w ogrodzie"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 A po co kadź jest plombowana? Jaki to ma sens nawet patrząc z wynaturzonego punktu widzenia urzędnika? Nie wymyśliłem ani jednego sensownego powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Kadzi warzelnej, w której dokonuje się pomiaru wybicia nie można ściągnąć. Piwne Podziemie ma uchylną filtracyjną. Po to się to robi aby nie można było podłożyć pod kadź z jednej strony kołka i zafałszować pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 dzięki jacer! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 A po co kadź jest plombowana? Jaki to ma sens nawet patrząc z wynaturzonego punktu widzenia urzędnika? Nie wymyśliłem ani jednego sensownego powodu. Bo to jest urządzenie pomiarowe i przestawienie go w inne miejsce może zmienić odczyty na przymiarze. Kadź jest poziomowana, libela jest zaplombowana i kadź do podłogi również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 W browarze w którym pracuję ani kadź warzelna, ani zbiorniki na fermentowni (wszystko wymiarowane przez urząd miar) nie były plombowane do podłogi. Sens tego jest, ale widać nie każdy urząd to stosuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonnie Rotten Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Ja tu sensu nie widzę. O ile zmieni się wynik pomiaru przy przechylonej kadzi? O 0,01%? Czy taka paranoja jest warta zachodu? A jak będzie trzęsienie ziemi i budynek zmieni trochę poziom, to co wtedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Trollujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Trollujesz? Dzięki modom, już nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Krotko mowiac powtorze zeby nie pytac na forum tylko isc do swojego urzednika. Urzednik lokalny ma swoja wizje i wykladnie co powoduje ze jednym jest latwiej a drugim trudniej, niestety. I to sie tyczy wielu spraw przy zakladaniu browaru poczawszy od srodowiska po sanepid. Edytowane 28 Marca 2015 przez Lodzermensch Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Ja tu sensu nie widzę. O ile zmieni się wynik pomiaru przy przechylonej kadzi? O 0,01%? Czy taka paranoja jest warta zachodu? A jak będzie trzęsienie ziemi i budynek zmieni trochę poziom, to co wtedy? Był niedawno 'prosiak' z paskudnym avatarem. Podobnie piszesz. Czy może masz 500tys zł na browar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Krotko mowiac powtorze zeby nie pytac na forum tylko isc do swojego urzednika. Urzednik lokalny ma swoja wizje i wykladnie co powoduje ze jednym jest latwiej a drugim trudniej, niestety. I to sie tyczy wielu spraw przy zakladaniu browaru poczawszy od srodowiska po sanepid. Oczywiście najlepsza opcja, ale też warto mieć jakieś wyobrażenie. Czasem urzędnicy w ogóle nie mają pojęcia jak browar potraktować, bo np. od 10 lat nie mieli w swoim rejonie żadnego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Był niedawno 'prosiak' słusznie, był , a Bonnie Rotten też już "był" . Też mi wychodziło, że to podobne persony (te same). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się