Rambo Michol Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Cześć, zabieram się do mojej 3 Warki z brewkitu. Pierwsza to Pale ale, chimelona na zimno chmielem mosaic. Druga to blond lager na drożdżach pale ale z chmielem zatecki. A teraz chce robić piwo barley wine, z brew kitu Brew Ferm Barley Wine 1,5kg. Oczekuję piwa mocnego 7 - 9%, w w/w stylu. Teraz dwa pytania. 1. Nie bardzo rozumiem tabelę cukier/woda. Ile dodać wody na całą puszkę? 2. Czy mogę dodać ekstrakt slodowy jasny, tak żeby uzyskać więcej piwa ale nie zmieniając przy tym stylu i smaku jaki chce uzyskac? 3. Czy chmielić na zimno chmielem mosaic 50g, lubię ten aromat ale nie wiem czy nie rozwalę stylu jaki chcę uzyskać? Z góry dzięki za odp. W załączeniu tabela cukier woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Dodaj ekstrakt, puszkę, 500g cukru-weź trzcinowy, rozpuść w 5 litrach wody, gotuj, nachmiel, ale nie Mosaic'em, jak ostygnie zmierz blg, jak będzie za duże, dodaj zimnej wody-z balkonu (2-5 litrów), zmierz ponownie blg, oceń profil, temperaturę, drożdże i potem już tylko czekanie. Jak będzie warka 10 litrów to blg początkowe 26,5, dodasz więcej wody na 15 litrową warkę 18,2 blg. Alkohol między 7,8-11%, w przypadku gęstszej warki zalecane mocniejsze chmielenie, jednakże weź pod uwagę, że ten brewkit jest nachmielony, dlatego z chmieleniem nie szalej, najwyżej na zimno dodaj jakiś mało zobowiązujący chmiel. Edytowane 11 Stycznia 2020 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 9 godzin temu, Bogi napisał: ale nie Mosaic'em Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambo Michol Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zrobiłem jak mówiłeś, BLG wyszlo mi 17. Pytanie czy od cukru trzcinowego, nie będą wyczuwane nuty spirytusowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rambo Michol Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 A czy na zimni mógłbym wrzucić ten chmiel mosaic 50g? Faktycznie próbowałem brzeczki duzo goryczki + nieprzefermentowany cukier i slod. Moze by dodac tego mosaic na aromat, przy chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) 17 godzin temu, Jancewicz napisał: Dlaczego? Mnie nie pasuje do bw, więc dlatego odradzam. 500g cukru trzcinowego to absolutne nic, poza tym cukier trzcinowy daje kompletnie inne nuty niż cukier zwykły. Od biedy daj ten Mosaic, ale naprawdę nie masz innego, bardziej ludzkiego chmielu-polskiego, angielskiego, mało zobowiązującego? Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Dodatkowo dobrze pamiętać, że BW jest piwem raczej do leżakowania a "nowe chmiele" w związku ze stosunkiem alfa do beta znacznie mniej się do leżakowania nadają. Patrz załącznik w sprawie szczegółów.Vintage_Beer_ss.26-31.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się