Skocz do zawartości

Brak piany - lager Schwarzbier na W34/70


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem w archiwach odpowiedzi na taki oto problem.

Piwo było trzymane po zabutelkowaniu ok 2 tyg. w temp. 17-20 st C w piwnicy, potem leży do dziś ok. 3 tyg. w 5-6 st C.

Zabutelkowane z dodatkiem 2,75 g sacharozy / butelkę  jest brak piany i niski gaz.

Piwo było fermentowane na 3 pokoleniu gęstwy w34/70 - czy to może być przyczyna ? Zła kondycja drożdży

Zacieranie - 40 minut 62 st C, 30 minut 72 st C i mashout.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, Piotr Ba napisał:

Nikt nie miał takiego problemu po użyciu 3 pokolenia gęstwy? Może to być wina już niewydolnych drożdży

 

Fakt, że to 3 pokolenie nie jest równoznaczny z tym, że drożdże były w złej kondycji. Lagerowałeś przed rozlewem? I jak mocne jest to piwo, może drożdże zdychają już od alkoholu?

 

Choć najbardziej prawdopodobne, że dałeś im za mało czasu w wyższej temperaturze, w 5-6° będzie się bardzo długo nagazowywać - możesz spróbować przenieść do cieplejszego miejsca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C).

Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :).

Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze?

Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W34/70 powinny nagazować takie piwo w 4 tygodnie w 10°C, a około 2 w 20°C. Nie ma znaczenia, która to warka na tych drożdżach, bez problemu nagazowały mi nawet porter bałtycki o mocy około 9-10%. 2 tygodnie w 5-6°C to solidnie za krótko na poprawne nagazowanie piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C).

Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :).

Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze?

Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale.

 

Na pewno szybciej nagazują w tych 10°C. Przy 12Blg to o zbyt wysokim poziomie alkoholu nie ma co mówić, możnaby się zastanawiać przy imperialnym porterze ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 3 dniach w ok. 10 st C jest już piana i jakiś tam gaz. Jest dobrze. Piwo szybko zostanie wypite. Polecam zasyp - 4,5 kg monachijski ciemny plus 250 g bezłuskowy Carafa 2. Chmiel oczywiście Tradition. Dobry przepis autorski i ta warka będzie powtórzona.

Temat zamknięty :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.