Sumikk Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Witam Jestem początkujący, jedna Warka z brewkitu mi średnio wyszła, drugą powoli fermentuje mam nadzieję że będzie lepsza ? Mam do dyspozycji na chwilę obecną 5 kg słodu pszenicznego, drożdże Gozdawa german lager i chmiel lubelski ok 150g, planuje dokupić słód pilzneński 5kg, chmiel marynka i ew drożdże us-04 bądź us-05. Co z tego można by było zrobić fajnego? Żeby nie było kwaśne ani za słodkie xd może być mocniej alkoholowe. Wystarczy mi to na dwa czy tylko na jedno piwo ? Które z tych drożdży najlepsze ? Z temperaturą u mnie tak: w spiżarni ok 5-7'c w piwnicy ok 14,5'c a w mieszkaniu ok 20'c Powiedzcie co można z tego na początek zrobić żeby nie było zbyt trudne w warzeniu i zbyt czasochłonne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 14 minut temu, Sumikk napisał: Witam Jestem początkujący, jedna Warka z brewkitu mi średnio wyszła, drugą powoli fermentuje mam nadzieję że będzie lepsza ? Mam do dyspozycji na chwilę obecną 5 kg słodu pszenicznego, drożdże Gozdawa german lager i chmiel lubelski ok 150g, planuje dokupić słód pilzneński 5kg, chmiel marynka i ew drożdże us-04 bądź us-05. Co z tego można by było zrobić fajnego? Żeby nie było kwaśne ani za słodkie xd może być mocniej alkoholowe. Wystarczy mi to na dwa czy tylko na jedno piwo ? Które z tych drożdży najlepsze ? Z temperaturą u mnie tak: w spiżarni ok 5-7'c w piwnicy ok 14,5'c a w mieszkaniu ok 20'c Powiedzcie co można z tego na początek zrobić żeby nie było zbyt trudne w warzeniu i zbyt czasochłonne ? Możesz wszystko Pszenice, polish ale, pilsa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 To że można z tego dużo zrobić to wiem bo mimo iż jestem świeży w tym temacie to czytałem sporo i oglądałem co i jak ale chodzi mi o to które jest najmniej wymagając i najprostsze do zrobienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 wszystkie trzy możesz, masz odpowiednie temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Przejrzyj sobie receptury, na wiki, forum czy w internetach i wybierz coś prostego, co ci pasuje. Unikaj dużego udziału pszenicy z racji możliwych kłopotów z filtracją, zacieraj infuzyjnie, rób mniejsze warki na początek. 5 kilo słodu starczy na 20 l piwa, mniej więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Kolego, od zadawania takich pytań jest wątek w Piaskownicy piwowarskiej: Edytowane 19 Stycznia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się