emcede Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Czołem!Czy wy też tak macie że aromat po chmieleniu na zimno jest bardzo intensywny a po cold crashu zanika dość mocno?Nigdy wcześniej nie robiłem cold crashu, dopiero przy ostatniej NEPA i takie coś zauważyłem.P.SChmielenie trzy doby plus doba na balkonie. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Pytanie - po co robić cold crash w przypadku NEIPA ? Masz już to piwo w butelkach, czy podczas rozlewu zauważyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Cold crash zastosowałem aby chmieliny opadły po chmieleniu na zimno. Piwo jest w kegu. Zauważyłem brak aromatu przy zlewaniu do kega, przed cold crushem otwierałem wiadro i aromat aż buchnął.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Piwa chmielonee na zimno wolę filtrować woreczkiem nylonowym. Staram się też ich nie schładzac zbyt mocno. Zlewałes do kega w temperaturze CC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Może z 5C miało jak zlewałem. To nie ma znaczenia bo i tak keg stoi w lodówce.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Jak to nie ma znaczenia ? Myślisz, że stopień oddawania aromatu jest niezależny od temperatury ? Otwórz sobie kiedyś dwie butelki NE(I)PA, jedną schłodzoną do 5C, druga w temp pokojowej... Takie piwa leje się schlodzone do 10-13C Edytowane 24 Stycznia 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Wszystko się zgadza tyle że piwo po ogrzaniu nadal nie daje aromatu.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 W dniu 24.01.2020 o 16:40, emcede napisał: Wszystko się zgadza tyle że piwo po ogrzaniu nadal nie daje aromatu. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Podbijam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 A ja ostatnią Hazy IPA normalnie cold crashowałem i zarówno aromat jest spoko, jak i mętność na odpowiedni poziomie. Ja bym się skupił bardziej na ilości i jakości chmielu dodanego do chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 A Ja polecę chmielić szyszką w Keg-u, w woreczku dajemy 25g szyszki do Corneliusa. Ja po prostu w wygotowany woreczek sypię szyszkę, wiążę i do kega. Po nagazowaniu ok. tydzień już oddaje fajny aromat. Przestałem chmielić w fermentatorze, jeśli nie leję do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się