Jump to content

NEIPA - pomoc w przepisie.


kaliszka

Recommended Posts

Witam . 

Jakiś czas temu zdecydowałem że chce zrobić piwo w stylu NEIPA , przetłumaczyłem jeden przepis. Proszę o pomoc w wyborze drożdży , zawsze używam SAFEALE i może jakieś sie nadadzą ? Jeżeli chodzi o dostosowywanie składu wody to skorzystam z kalkulatorów na internecie pod typ piwa Pale Ale . Ogólnie to piwo z tego przepisu będzie okej czy coś zmienić ?

 

New England IPA

(19 L, all-grain)

OG = 1.061 FG = 1.012

IBU = 56 SRM = 5 ABV = 6.5%

Składniki

4.1 kg - Słód jęczmienny pilzneński 3-5 EBC Weyermann

0.91 kg - Słód Pale Ale GOLDEN PROMISE

0.45 kg - Płatki pszeniczne

340 g - Płatki owsiane

 

Chmiel Amarillo (chmielenie brzeczki przedniej) (43 g około  8.6% alfa kwasy) - używamy chmielu o niskiej zawartości kwasu alfa, które są zwykle planowane jako końcowy aromat / smak.

43 g – Chmiel Amarillo  (0 min.)

28 g - Chmiel Citra  (chmielenie whirpoolowe / przerwa chmielowa)

28 g - Chmiel GalaxyTM (chmielenie whirpoolowe / przerwa chmielowa)

28 g - Chmiel Mosaic (chmielenie whirpoolowe / przerwa chmielowa)

85 g - Chmiel Citra (chmielenie na zimno)

43 g - Chmiel GalaxyTM  (chmielenie na zimno)

43 g - Chmiel Mosaic  (chmielienie na zimno )

 

Polecane drożdże :

GigaYeast GY054 (Vermont IPA) albo White Labs WLP095 (Burlington Ale) yeast

 

Polecany cukier kukurydziany do butelkowania .

 

Podsumowanie chmieli :

 

Amarillo – 83 gramy

Citra – 113 gramy

Mosaic – 71 gramy

GalaxyTM – 71 gramy

 

Step by Step

Ten przepis wykorzystuje wodę odwróconej osmozy (RO). Dodaj 1⁄4 łyżeczki 10% kwasu fosforowego na 5 galonów (19 l) wody do warzenia lub do momentu, aż woda osiągnie pH 5,5 w temperaturze pokojowej. Dodaj 3⁄4 łyżeczki. chlorek wapnia (CaCl2) i 1⁄4 łyżeczki. siarczan wapnia (CaSO4) do zacieru.

Zacieramy słód w 67 °C  przez 60 minut w 19 litrach wody . Nastepnie zacieramy w 76 °C. Recyrkuluj przez 15 minut . Wysładzamy wodą o temperaturze  76 °C  aż do otrzymania  25 litrów brzeczki.

Gotujemy brzeczke  przez 75 minutes.  Pierwsze chmiel brzeczki dodaje się do ,,kette’’ tuż przed rozpoczęciem filtracji.

Chmiel 0 minut dodawany jest zaraz po zakończeniu gotowania. Delikatnie zamieszaj brzeczkę i pozostaw do ostygnięcia do 82 ° C , a następnie dodaj chmiel na tzw. przerwę chmielową . Odstawić na 20 minut, następnie schłodzić do 18 ° C i wstawić do fermentora.

Zadać drożdże. Rozpocznij fermentację w temperaturze 18 ° C, umożliwiając naturalny wzrost temperatury w miarę postępu fermentacji. Rodzielić chmiele które idą na cicha fermentację . Pierwszą porcję dodaje się po dwóch dniach aktywnej fermentacji. Druga porcja jest dodawana pod koniec fermentacji.

Trzecią porcję dodaje się trzy dni po zakończeniu fermentacji. Pozostaw każdy dodatek suchego chmielu w kontakcie z piwem przez dwa do trzech dni, a następnie usuń.

 

 

 

Z góry dzięki za pomoc.

 

 

Edited by kaliszka
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.