kaliszka Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 (edited) Witam . Jakiś czas temu zdecydowałem że chce zrobić piwo w stylu NEIPA , przetłumaczyłem jeden przepis. Proszę o pomoc w wyborze drożdży , zawsze używam SAFEALE i może jakieś sie nadadzą ? Jeżeli chodzi o dostosowywanie składu wody to skorzystam z kalkulatorów na internecie pod typ piwa Pale Ale . Ogólnie to piwo z tego przepisu będzie okej czy coś zmienić ? New England IPA (19 L, all-grain) OG = 1.061 FG = 1.012 IBU = 56 SRM = 5 ABV = 6.5% Składniki 4.1 kg - Słód jęczmienny pilzneński 3-5 EBC Weyermann 0.91 kg - Słód Pale Ale GOLDEN PROMISE 0.45 kg - Płatki pszeniczne 340 g - Płatki owsiane Chmiel Amarillo (chmielenie brzeczki przedniej) (43 g około 8.6% alfa kwasy) - używamy chmielu o niskiej zawartości kwasu alfa, które są zwykle planowane jako końcowy aromat / smak. 43 g – Chmiel Amarillo (0 min.) 28 g - Chmiel Citra (chmielenie whirpoolowe / przerwa chmielowa) 28 g - Chmiel GalaxyTM (chmielenie whirpoolowe / przerwa chmielowa) 28 g - Chmiel Mosaic (chmielenie whirpoolowe / przerwa chmielowa) 85 g - Chmiel Citra (chmielenie na zimno) 43 g - Chmiel GalaxyTM (chmielenie na zimno) 43 g - Chmiel Mosaic (chmielienie na zimno ) Polecane drożdże : GigaYeast GY054 (Vermont IPA) albo White Labs WLP095 (Burlington Ale) yeast Polecany cukier kukurydziany do butelkowania . Podsumowanie chmieli : Amarillo – 83 gramy Citra – 113 gramy Mosaic – 71 gramy GalaxyTM – 71 gramy Step by Step Ten przepis wykorzystuje wodę odwróconej osmozy (RO). Dodaj 1⁄4 łyżeczki 10% kwasu fosforowego na 5 galonów (19 l) wody do warzenia lub do momentu, aż woda osiągnie pH 5,5 w temperaturze pokojowej. Dodaj 3⁄4 łyżeczki. chlorek wapnia (CaCl2) i 1⁄4 łyżeczki. siarczan wapnia (CaSO4) do zacieru. Zacieramy słód w 67 °C przez 60 minut w 19 litrach wody . Nastepnie zacieramy w 76 °C. Recyrkuluj przez 15 minut . Wysładzamy wodą o temperaturze 76 °C aż do otrzymania 25 litrów brzeczki. Gotujemy brzeczke przez 75 minutes. Pierwsze chmiel brzeczki dodaje się do ,,kette’’ tuż przed rozpoczęciem filtracji. Chmiel 0 minut dodawany jest zaraz po zakończeniu gotowania. Delikatnie zamieszaj brzeczkę i pozostaw do ostygnięcia do 82 ° C , a następnie dodaj chmiel na tzw. przerwę chmielową . Odstawić na 20 minut, następnie schłodzić do 18 ° C i wstawić do fermentora. Zadać drożdże. Rozpocznij fermentację w temperaturze 18 ° C, umożliwiając naturalny wzrost temperatury w miarę postępu fermentacji. Rodzielić chmiele które idą na cicha fermentację . Pierwszą porcję dodaje się po dwóch dniach aktywnej fermentacji. Druga porcja jest dodawana pod koniec fermentacji. Trzecią porcję dodaje się trzy dni po zakończeniu fermentacji. Pozostaw każdy dodatek suchego chmielu w kontakcie z piwem przez dwa do trzech dni, a następnie usuń. Z góry dzięki za pomoc. Edited January 25, 2020 by kaliszka Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 (edited) Stworzyłeś? Chyba przetłumaczyłeś ? Receptura jest skopiowana stąd https://byo.com/article/neipa-style-profile/ Drożdże jak ma być po taniości to s-33, ale najlepiej jakieś dedykowane płynne do NEIPA np. HAZY DAZE, Conany, London Fog itp. Edited January 24, 2020 by skazi Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 Ja mogę polecić NE wg tej receptury. Bardzo fajnie wychodzi też na kveikach od FM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now